Петя Славова загуби и второто дело срещу редактора на e-vestnik

Присъдиха й само 1000 лв. за обидно сравнение „троянски магарета”

Петя Славова. Снимка: Бургасмедиа

Софийски градски съд излезе с 20 страници решение по гражданското дело на Петя Славова срещу редактора на e-vestnik Иван Бакалов, в което тя искаше обезщетение от 100 000 лева за нанесени неимуществени вреди.
Искът е за поредицата от 8 публикации „Клептокрация” от 2011 г. (виж тук), плюс още две публикации от 2012 и 2014 г. (тук и тук).
Славова е заявила иск първоначално за 25 000 лева, за да спести съдебни такси, като е отбелязала, че това е частичен иск от цялата сума 100 000 лв., която ще предяви, след като осъди автора на материалите Иван Бакалов.
Решението на съдията Александър Желязков проследява и цитира всички публикации, в които се описва как Петя Славова и Митко Събев са придобили първоначално банката, и как решенията на тези акционерни събрания са отменени от всички инстанции на съда. После се описват случаите, при които от депозити на фирми в „Инвест банк”, без знанието на титулярите са източени над 5 млн. долара и не са възстановени на фирмите, и т. н.
Решението на съдията отхвърля всички претенции на Славова към описаното в материалите, но й присъжда единствено 1000 лева за употребена от автора обидна квалификация в трета част от поредицата, а именно изразът „Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка “Св. Никола” (виж тук).
Съдебното решение отказва на Славова и претенциите да бъдат изтрити материалите от сайта e-vestnik.bg.

Авторът на публикациите Иван Бакалов заяви, че уважава решението на съда като справедливо, имал е надежди, че в България все още има правосъдие и те са се оправдали. Но също така той и неговият адвокат Николай Хаджигенов са единодушни, че в името на журналистиката ще обжалват решението в тази му част за обидния израз към Славова, защото той не е квалификация, а сравнение. Квалификация щеше да бъде, ако е нарекъл Славова и Събев магарета, а изразът е влизат в банката „КАТО троянски магарета”. Това е израз от вида „като слон в стъкларски магазин”, „като куц кон” и др.
В журналистиката и публицистиката се употребяват сравнения и свободата на словото не може да бъде ограничавана.

Славова беше завела и Наказателно дело от частен характер срещу Иван Бакалов за същите публикации, но Районният съд в София го оправда и излезе с решение, че той не е извършил престъпление (виж тук). Адвокат беше също Николай Хаджигенов.

Като свидетели на Славова по гражданското дело се явиха дъщеря й, мъжът с когото живее на семейни начала и сегашният изпълнителен директор на банката (който не е работил в банката в определени периоди, които се описват в публикацията).
Свидетели на Бакалов бяха бивши служители в „Инвест банк”и „Феста холдинг”. От техните свидетелства пред съдия прокуратурата има основания да започне разследване срещу Славова. В e-vestnik по-нататък ще посочим по-конкретно какво и излязло от съдебните заседания по двете дела.
Съдебните разноски по делата бяха покрити с дарения на читатели на e-vestnik (виж тук).

Славова е завела още 4 дела срещу редактора на e-vestnik, за материалите в които се описват още няколко случая, свързани с „Инвест банк”. На две от тях вече е даден ход.

Единият случай е, когато по време на съдебно заседание в Апелативния съд адвокатът на една от фирмитe, от чиито сметки са източени 2,5 млн. долара, беше изгонен от съдебна зала. Фирмата беше спечелила дело в Градския съд, който й присъди близо 9 млн. лв. обезщетения, лихви и възстановяване на източената сума от банката на Славова. Банката обжалва в Апелативния съд, на съдебното заседание се яви трети адвокат, който представи пълномощно и заяви пред съдията, че вече той представлява фирмата, а нейният адвокат е освободен. Адвокатът на фирмата протестира и моли съдията да отложи делото, защото неговата клиентка не го е освобождавала, свързал се с нея светкавично по телефона, няма такова нещо. Но съдията го отстранява от залата и дава ход на делото. Новият адвокат веднага внася документи, че фирмата се отказва от спечелените в Градския съд 9 млн. лева, тоест подарява на „Инвест банк” на Петя Славова спечелената по съдебен път сума…

Заведени са дела от Славова и за още случаи, свързани с нейната банка, за които ще стане дума по-нататък.
Славова води поредица от дела, за да спре публикациите. От страна на e-vestnik можем да обещаем, че това няма да стане. Ще опишем престъпления, на които прокуратурата не обръща внимание.

Неотдавна при публикуването на резултатите от стрес тестовете от БНБ, банката на Славова се оказа една от двете с най-лоши показатели сред българските банки.

Искът на Славова не е уважен, присъдени са й 1000 лв. само за обидна квалификация. Общият иск на Славова е за 100 000 лв., но първоначално тя е предявила частичен иск за 25 500 лв., за да спести съдебни такси.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.