Кулезич не е образец за журналистика, но дърпането на шалтера на ТВ7 е образец за брутална цензура

Дръпнаха шалтера на ТВ7 в момент на пряко излъчване на новото предаване на Люба Кулезич. Новината я съобщиха само няколко сайта, нито една от големите медии. Спирането се основава на „заповед на СЕМ”, след като на телевизията е отнет лиценза.

Само че според Закона за радио и телевизия за излъчване по кабел не се изисква лиценз, а само регистрационен режим. Тоест, спирането на излъчването от страна на кабелни оператори като „Виваком”, „Близу” и др. не може да е по заповед на СЕМ. СЕМ е само оправдание, той излиза с решение, за да оправдае дърпането на шалтера.

Спирането става в момент, когато телевизията рестартира програмата си и се опитва да тръгне отново, след като спря всички предавания от началото на годината. Очевидно властта е уплашена, уплашен е Борисов, заради подозренията, че Цветан Василев е намерил начин да финансира телевизията. Уплашен е от разкрития, от изнасяне на компрометираща информация. Затова – веднага трябва да бъде дръпнат шалтера. Това е брутална милиционерска цензура.

В момента, в който телевизията се опитва да тръгне отново с директни предавания, влизат синдици и почват да изнасят техниката.

Куклите на конци от СЕМ обслужиха властта. Обслужиха модела „КОЙ”. Всъщност това е тандемът Борисов-Пеевски. Моделът „КОЙ” е евфемизъм. Той само прикрива тандема Борисов-Пеевски, описан ясно неотдавна от Цветан Василев, а подозиран от години, през които медиите на Пеевски обслужват лично Борисов. А някои от същите тези кукли в СЕМ вдигаха шум срещу модела „КОЙ”.

Случаят показва, че другите телевизии са под контрол, не представляват опасност, а ТВ7 започна да представлява.

Случаят показва също, че имаме едноличен  режим, подобен на турската демокрация.

Утре ще почнат да спират шоу-програми за шеги с премиера Борисов. Нека онези, които злорадстват за спирането на телевизията не си въобразяват, че това е невъзможно. Свободата не е мебел, дадена веднъж за винаги. Всеки момент трябва да се отвоюва. Затова, който оправдава тази милиционерщина, да знае, че ще дойде и неговият ред.

Няма никакво значение каква е Кулезич, кога и кого е обслужвала през годините. Това не е оправдание за цензура.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.