Американците в Сирия реализират План „Б“

Влизането на сирийските правителствени сили в Палмира. Снимка: от тв екрана

Въздушните удари на коалицията начело със САЩ по сирийските войски в провинция Дейр аз Зур, довели до многобройни жертви, едва ли може да се нарекат случайни. Това е общо мнение и на сирийското, и на руското военнополитическо ръководство. Вчера Пентагонът изрази чрез говорителя си Питър Кук съжаление за инцидента и заяви, че „всички аспекти на тази операция внимателно се анализират, за да установим какви поуки да се вземат“, пише „Независимая газета“.

За руското командване една от основните поуки вече е ясна. „Смятаме, че този инцидент с големи човешки жертви е станал възможен поради непознаване на обстановката и нежелание на американската страна да координира с Русия усилията си, насочени срещу терористичните групировки на сирийска територия“, заяви вчера началникът на Главното оперативно управление към руския Генерален щаб генерал-лейтенант Сергей Рудской.

В подобен тон се изказа преди инцидента в Дейр аз Зур и президентът на Русия Владимир Путин, заявил, че Вашингтон се стреми да запази бойния потенциал на опозиционните отряди, воюващи срещу сирийското правителство. Упреците на Путин към ръководството на САЩ са съвсем конкретни: федералното правителство „не може“ да разграничи т. нар. здрава част от опозицията от полукриминалните и терористичните елементи. Макар че „не може“ в случая значи по-скоро „не желае“.

С други думи, американците се правят на дръж ми шапката. И тази позиция обяснява всички действия на САЩ около обстрела на правителствените войски, нежеланието да разкрият същността на руско-американските договорености от Женева, както и упреците към Москва, че по нейна вина в Сирия не може да започне мирен процес. Остава отворен въпросът как да започне той, щом подкрепяната от САЩ т. нар. умерена опозиция не спазва режима за спиране на бойните действия.

Центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия информира, че нарушенията на този режим все повече се множат. За едно денонощие са регистрирани 55 нарушения, а откакто започна официалното примирие – общо над 200. Да не говорим, че сирийските правителствени войски и руската военна авиация не спират бойните действия срещу „Ислямска държава“ и другите непримирими терористични отряди. Такова сражение се разви и в провинцията Дейр аз Зур край стратегическо летище, защитавано от войски на Асад – точно в него се намеси на 17 септември американската авиация и извади от строя почти цял батальон от сирийската армия.

Главното военно командване на Сирийската арабска република (САР) пряко обвини САЩ, че подпомагат настъплението на терористични отряди от ИД в района на планината Джебел Сарда край летището на Дейр аз Зур. „Това доведе до загуби в жива сила и техника в нашите редици и явно подпомогна нападателните действия на ИС, която пое контрола върху тази позиция“, заяви сирийският щаб. По-късно Дамаск съобщи, че с подкрепата на руска авиация войските на Асад са отвоювали позицията, изгубена заради американските удари.

Няма ли обаче американската коалиция да ги удари отново? Според Тарек Ахмад от сирийската опозиционна групировка „Хмеймим“ САЩ и съюзниците им преследват в Сирия собствени геополитически цели в стремеж да изместят Асад и „да поемат контрола върху сирийско-иракската граница“. Значи трябва да се очакват нови американски удари, смята той. А военният експерт Владимир Попов е убеден, че американците искат да отслабят още повече позициите на Дамаск в провинция Дейр аз Зур, „за да контролират тамошните петролногазови находища, най-големите в Сирия“.

САЩ си поставят далечни цели в Сирия, Ирак, а и в Близкия изток като цяло – тук съмнения няма. В очите им отношенията и договорките за Сирия с Москва са само малка част от общия план. А и редовно се намират вратички за неизпълнение на уговореното. Президентът Барак Обама например заяви пред Съвета за национална сигурност: „Съединените щати няма да преминат към следващите стъпки, договорени с Русия, докато не видим седем дни неспирно намаляване на насилието и уредени доставки на хуманитарна помощ“.

Насилието в САР продължава, а в Алепо и други градове почти не пристигат хуманитарни помощи по линия на ООН. И според американците виновник за това е Русия.

Военната дейност на САЩ и съюзниците им в региона обаче не спира и за минута. Сирийски медии цитират военното разузнаване, забелязало в Северна Сирия, в зоните, заети от Анкара, „появата на американски специални сили“. Задачите им засега са неясни, но може би сред тях е да подготвят с турските войски съвместна атака срещу позиции на ИД. Според изтекла информация в сирийски медии става дума за действия, несъгласувани нито с Дамаск, нито с Москва. Твърде вероятно е обаче турски сили и спецназ на САЩ да предприемат настъпление срещу ИД.

Съобщено бе, че „от територията на Турция през държавната граница е минала в буферната зона край Чобанбей механизирана колона“, включваща най-малко 25 танка, към 50 „тачанки“ (пикапи с монтирани едрокалибрени картечници) и военнослужещи от Турция и САЩ. Задачата им е „да поддържат готовност за нападателни действия с цел разширяване на буферната зона и евентуален удар от север на юг в посока към Ракка“, заявил пред медиите сирийски офицер.

Много интересни данни в тази връзка публикува Интерфакс-АВН. Цитирайки информиран източник от военнодипломатическите среди, агенцията съобщи, че при посещение в Анкара неотдавна началникът на руския Генщаб армейски генерал Валерий Герасимов е нарекъл действията на турската армия в Сирия незаконни. Освен това на среща с колегата си генерал Хулуси Акар „е информирал турската страна за евентуалните военни и политически рискове при протакане или ново разширяване на операцията „Ефратски щит“.

Още не се знае мястото на тази операция в руско-американските споразумения за Сирия. Явно обаче САЩ все така осъществяват прословутия си План „Б“ за Сирия и внимателно проследяват действията на руската групировка там.

По данни от сайтове, отразяващи движението на военна авиация, в събота патрулен самолет за борба с подводници от ВМС на САЩ Пи-8А „Посейдон“ за пореден път е доближил руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия и пункта за материално-техническо осигуряване на руския военноморски флот в сирийското пристанище Тартус. В петък по същия маршрут е летял и друг подобен самолет. По-рано бе съобщено, че щатското военно разузнаване наблюдава все по-активно руската армия и флот в Близкия изток. Според експерти американците целят по възможност да изпреварят действията на руските военни подразделения в САР, също и да следят как войските на Асад и руската групировка спазват примирието и готвят удари срещу ИД.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.