Как позвъняване от Москва спаси Ердоган

Военни патрули в Истанбул. Любителска снимка от туитър.

Ако не беше едно позвъняване по телефона от Москва, под въпрос е дали турският президент Реджеп Таийп Ердоган изобщо щеше да е още жив, а камо ли на власт в Турция. Данни, които „Политика“ получи от много сигурни източници, разкриват неизвестни досега подробности от неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Пучът, чийто ударен юмрук трябваше да бъдат военновъздушните сили, било планирано да започне на 16 юли в три часа сутринта, но започна шест часа по-рано.

Решаващото събитие, което до голяма степен определи съдбата на преврата, стана няколко дни по-рано, на 27 юли, когато Кремъл съобщи, че Владимир Путин е получил от Ердоган писмо, в което турският президент се извинява за свалянето на руския Сухой-24 през ноември над Сирия.

В атмосферата на възстановени контакти шефът на руската разузнавателна Федерална служба за сигурност /ФСБ/ Александър Бортников се обажда на 15 юли следобед на ресорния си турски колега, шефа на разузнавателната служба МИТ и доверен човек на Ердоган, Хакан Фидан.

Бортников казва, че има информации, че по летищата из цяла Турция се събират хеликоптери и изтребители и пита има ли това някаква връзка с операциите в Сирия или става въпрос за военно учение.

Фидан е изненадан. Не знае нищо за някакво военно учение от национален мащаб. Знае, че няма планове за въздушна интервенция в Сирия. Обажда се по телефона на началника на генералня щаб генерал Хулуси Акар.

Командващият турската армия също не знае за какво става въпрос, обещава да провери и да отговори на Фидан след един час. На новите позвънявания в уреченото време генерал Акар не
отговаря. Междувременно пучистите са го отвлекли.

След това Фидан информира за необичайните обстоятелства Ердоган, който е на почивка в Мармарис. Президентът веднага се обажда на генерал Зеки Аксакали, командващ специалните части.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.