Технологии правят кражбите почти невъзможни

С помощта на нови технологии неимоверно се улеснява намирането на изчезнали пари, коли и хора

Снимка от охранителна камера на заподозрения за обира на банката в Уейнсбъро, САЩ през август 2006 г. С развитието на новите технологии подобни престъпления ще се извършват все по-трудно. Снимка : jackson.fbi.gov

В началото всичко изглеждало като успешен банков обир. Кенет Мейпълс откраднал 7000 долара от банката PNC в Ивъндейл, Охайо и се качил на бял Форд, управляван от жена му Джуъл. Нямало никакви усложнения – престрелки, полицейски сирени или преследвания като по филмите. Семейната двойка спокойно се присъединила към трафика по магистралата към Синсинати в ранната сутрин на 14 септември.

Оказва се обаче, че не всичко било толкова успешно за крадците. Според полицейския рапорт, при откраднатите пари е било поставено GPS устройство, което веднага насочило мини армия от полицаи и ФБР агенти към колата на извършителите. Полицаите бързо блокирали пътя за Синсинати, затваряйки пет пътни ленти. Били спрени стотици коли, но по важното, че една от тях била на обирджиите.
„Полицията се справи изключително прецизно“, казва Марк Фиск от Синсинати, който случайно станал свидетел на ареста, докато чакал пътят да бъде отворен.

Технологичната революция прави възможни не само подобни арести на банкови обирджии, но и неимоверно улеснява откриването на изчезнали лица или предмети. Не става въпрос толкова за нови технологии, колкото за комбинация на вече съществуващи такива – главно Интернет, мобилните телефони и GPS сателитите. В някои случаи, специални устройства, свързани с тези системи, могат да засекат кражба преди дори да се е случила.

„Тези неща се развиват адски бързо“, казва Джим Ван Клийв, вицепрезидент на Spectrum Management, компания, разработваща проследяващи системи за нуждите на бизнеса и тайните служби още от 1980 г. „Възможните приложения са толкова много, че на човек му се завива свят.“

Подобна нетрадиционна употреба на проследяващите технологии може да служи и за наблюдение на млади шофьори. 17-годишният Браян Аладесу получил за подарък нов джип, но срещу обещанието, че ще го кара само в родния си град. Баща му Кайоди Аладесу, изпълнителен директор на охранителната фирма EarthSearch Communications, използвал сайта на компанията, за да вкара в компютъра на джипа границите на града.

Браян не знаел за тази екстра и при първия удобен случай решил да наруши обещанието си и да отиде до съседния град. Секунди след като напуснал границите на града обаче, баща му получил СМС, разкриващ прегрешението на Браян. Г-н Аладесу съответно изпратил специален СМС, чрез който блокорал двигателя на колата. Шокираният Браян не знаел защо колата е изгаснала, не можел да я запали и в крайна сметка се обадил на баща си и му признал всичко.

„Не мисля, че Браян вече осъзнава, че съм направил всичко това чак от Бразилия“, смее се Кайоди Аладесу.

Подобна проследяваща система може вече да се закупи от всеки. Бордовият компютър струва 229 долара с включена инсталация, а самата услуга е 20 долара на месец. Г-н Аладесу използва подобна система на EarthSearch и на собствената си кола и по този начин я прави, по неговите думи, „реално невъзможна за открадване“.

„Има много подобни симпатични технологии, които вече са готови за прайм тайм“, казва Дейвид Мансфилд, вице-президент на Raptor Analytics, компания, която съветва банки по въпросите на сигурността.

Спорд Мансфилд банките още отпреди две години използват сходни технологии. Хари Тромбитас, агентът на ФБР, който организира залавянето на банковите обирджии от Охайо, също смята, че GPS устройствата могат да помагат на властите да проследяват не само хора, но и пари. „Тези устройства са много точни, казва той. Посочват мястото на обекта с прецизност до няколко метра.“

В някои случаи технологиите могат дори да предвидят дадена кражба. SC Integrity, охранителна фирма от Вашингтон, използва GPS технологии и база данни с досегашните кражби, за да предотвратява крабжи от товарните кораби, които ползват нейните услуги.

Системата търси повтарящи се престъпни схеми – например редовно изчезване на контейнери с цигари на пристанището в Ротердам. Тогава се слагат GPS модули вътре в рисковите контейнери и, ако те бъдат откраднати, компанията веднага бива известена и се обажда на екипажа. Ако оттам отрекат и не окажат съдействие, бива известена и местната полиция.

С въвеждането на новите системи за сигурност полицията вече ще бъде доста улеснена в залавянето на опасни престъпници. Снимка : Ройтерс

„Просто стоиш и гледаш на компютъра как камионът, който извозва нелегално цигарите, прави обратен завой и ги връща“, казва Денис Дюнан, изпълнителен директор на SC Integrity.

Често се случва дадени обекти да изчезнат без това да включва престъпление. Така например проектът „Животоспасител“ се занимава с болни от Алцхаймер пациенти и с деца, страдащи от аутизъм. Неправителствената организация „Животоспасител“ снабдява тези хора със специални предаватели, по които те могат винаги да бъдат лесно намерени, ако се изгубят.

Сегашните устройства използват само радиовълни, но идната пролет от организацията ще пуснат в употреба нови предаватели, които ще използват радио сигнали, GPS и мобилни комуникации. Те ще бъдат разработени с помощта на фирмата Locator Systems. Новите устройства моментално ще подават сигнал, ако пациентът напусне предварително уточнената като безопасна зона.

Но в интерес на истината, най-много усилия се влагат в технологиите за намиране на изчезнала собственост, която често е на стойност милиони. От другата пролет General Motors ще предлагат специална GPS навигационна система, която ще блокира откраднати автомобили. По този начин няма да има нужда от полицейски преследвания и опасност от сериозни пътни инциденти. Системата ще се казва OnStar и при подаден сигнал за кражба моментално ще изпраща съобщение на бордовия компютър, което да блокира двигателя. Колата няма да спира веднага, при което шофьорът ще има възможност да отбие на безопасно място. „След това обаче, крадецът остава на произвола“, казва Чет Хубер от екипа на OnStar.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.