250 години свобода на словото – Панаир на книгата в Гьотеборг + фотогалерия

Гьотеборг, за e-vestnik

250 години свобода на словото в Швеция. Снимка: Виктория Атанасова

Над 800 участници, площ от 12 000 кв.м. и над 100 000 посетители – Панаирът на книгата в Гьотеборг от 1985 г. е най-голямото културно събитие в Скандинавските страни. Тази година темата на панаира е 250 години от приемането в Швеция на първия в света закон за свободата на печата през 1766 г. На щандовете и сцените на панаира посетителите се срещат с общественици, политици, журналисти, неправителствени организации и прочути автори от Швеция и света, които представят своята гледна точка за състоянието на свободата на словото в страните, от които идват.

Муминтролите на Туве Янсон присъстват неизменно в скандинавското книгоиздаване. Снимка: Виктория Атанасова

Муминтролите на Туве Янсон присъстват неизменно в скандинавското книгоиздаване. Снимка: Виктория АтанасоваСнимка: Виктория АтанасоваНобеловата лауреатка Херта Мюлер. Снимка: Виктория АтанасоваПати Смит. Снимка: Виктория АтанасоваСнимка: Виктория АтанасоваБиблиотека-автобус е паркирала на панаира. Снимка: Виктория АтанасоваСнимка: Виктория АтанасоваЩанд на издателство, оформен като ретро книжарница. Снимка: Виктория АтанасоваПосетителите могат да оцветяват графиките на стената. Снимка: Виктория АтанасоваПанаирът е разположен на първите нива на трите 29-етажни стъклени кули Готия тауърс. Снимка: Виктория Атанасова250 години свобода на словото в Швеция. Снимка: Виктория Атанасова
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.