От Биг Брадър до задръстванията и слетите почивни дни – какво е общото с Бойко Борисов

Всяка година правителството събира някой празник с почивни дни, да станат 3-4-5 накуп. Народът да тръгне към Гърция и телевизиите да снимат. Шоуто на всички национални телевизии.
По света показват трафик и задръствания за да помагат на хората, у нас – за да става шоу. Пъхат микрофона на някой от КАТ, който казва, че са създали организация. Мале, мале… Телевизията си е изпълнила дълга – безкритично и без мисъл е пъхнала микрофона на всеки да си каже.

Има нещо сбъркано. Първо, сливането на почивни дни и отработване е табиет от соца. Когато всички имаха работа, всички бяха държавни служители. Сега повечето хора едвам изкарват прехраната, работят като самонаети, няма празник, няма делник. Голям процент са безработни. Други имат дребен бизнес. И като им треснат 4 почивни дни, нищо не работи, банки, служби, няма клиенти. На някои им се прецаква бизнесът, други не могат да си свършат работата, а безработните могат само да събират железа и хартия. Ощастливените са малцинство.

И 80-ина хиляди тръгват към Гърция, за да каже премиерът, че народът се замогнал и си харчи парите. И телевизията показва това благоденствие, изразяващо се в гигантски задръствания, които идат да покажат значението на премиера-слънце, който строи магистрали и ще ги построи, за да може благоденствието да тече без задръствания.

(Впрочем, тази година задръстванията по магистрала „Хемус” са от Лилето Павлова – в края на юли почнаха ремонт на тунели и мостове, и до сега, като че ли поне тунелите не можеха да ремонтират още април-май, когато няма движение.)

Другата голяма тв атракция е Биг Брадър. Голяма дъвка – като почне и из интернет потичат интелектуални статии и статуси колко е пошло, тъпо, упадъчно и т. н. с такива подробности, че се вижда как авторите им са гледали и проследяват разни интриги в Къщата и съпътстващите предавания.

Не е срамно да гледаш Биг Брадър. Хората гледат някои предавания с отвращение и потрес – искат да видят в какъв свят живеят.

Само че интелектуалните статии станаха досадни, повтарят едно и също. Ами покрийте го с мълчание тоя Биг Брадър, не го гледайте, стига с тия съчинения.
Или трябва неотклонно и последователно да се обяснява на аудиторията кое е лошо и пошло? С досадни съчинения, обаче, се създава интерес към шоуто и има хора, които си казват – абе, не е толкова лошо, разни с претенции се правят на важни.

Какво е общото с Бойко Борисов ли?
Ами, вижда се, че ние сме прости, и той е прост, затова сме го направили премиер.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.