Защо кафето е сред „Големите пет“ на здравето

Има обаче хора, които пият кафе заради нещо далеч по-важно: ползата от него. Кафето е наистина полезно. Казвам го като лекар и чернодробен специалист. Може дори да се окаже, че кафето е най-здравословната течност, която познаваме.

Много хора приемат скептично това твърдение. Кажа ли го пред хора, ме гледат странно – сякаш разказвам виц и очакват да дойде смешното. Често, докато изнасям лекция за някое чернодробно заболяване, моля онези от слушателите, които пият поне две чаши кафе на ден, да вдигнат ръцете си. Реагират повечето от присъстващите. „Хубаво – казвам аз и питам: – А колко от вас пият поне четири чаши дневно?“ Броят на вдигнатите ръце намалява и хората започват да се озъртат, за да видят кои са „злоупотребяващите“.

Питам накрая следното: „Има ли някой, който да пие по шест или повече чаши кафе на ден?“ Чува се шум, скърцане на столове, кискане. Неколцина смелчаци вдигат ръце, с гузни изражения. В този момент аз им казвам: „Гордейте се, вместо да се срамувате. Вие правите нещо съвсем полезно – инвестирате в здравето си“.

Факт е обаче, че повечето хора считат кафето не за полезно, а за вредно. В миналото пиенето на кафе се е свързвало с разнообразни здравословни проблеми като инфаркти, аборти, родови увреждания, рак на панкреаса, остеопороза, наднормено тегло и високо кръвно налягане. Знаем, че в някои случаи кафето може да причини тремор, безсъние, да повиши в известна степен артериалното налягане или да увеличи стомашните киселини, както, безспорно, и количеството на урината. Хората, сблъскали се с тези ефекти на кафето, обикновено решават да намалят количеството, което приемат, и се изтезават с ненужни самоограничения. Често чувам едно и също: „Доктор Чопра, пиех по две чаши кафе на ден, но вече не смея да пия толкова. Пречи ли кофеинът, кажете ми?“.

Доказателствата, че това са заблуди, преобладават и се увеличават непрекъснато. Хората ги четат, но продължават да се отнасят с недоверие. Малцина са онези, които считат кафето за здравословна напитка. Повечето дори не знаят, че то е отлично средство за профилактика на редица сериозни заболявания, а дори и да чуят, не вярват на казаното. Питат скептично: „Казвате, че кафето било по-полезно от чая? Че може да намали риска от редица ракови заболявания? Че ни предпазва от кариес и камъни в жлъчката? Че намалява вероятността за цироза на черния дроб? Че помага срещу деменция? Доктор Чопра, какви ги дрънкате!“.

Моето пристрастие към кафето ме превърна в обект на закачки от страна колегите ми. От много време насам отделям по четири седмици годишно на хепатологичното отделение в медицинския център „Бет Израел“, учебно звено на Харвардския медицински университет. Воден от любопитство, помолих студентите, стажантите, лекарите и аспирантите да задават на болните с тежки чернодробни проблеми един и същи въпрос: „Пиете ли кафе и колко?“. Редовният отговор беше отрицателен, а закономерността, с която се повтаряше – почти свръхестествена. Чувах го години наред – ден след ден, седмица след седмица. Кафето отсъстваше от живота на пациентите с чернодробни увреждания.

За моя изненада, преди няколко години, малко преди да започна лекцията си, един от лекарите се приближи и с широка усмивка каза:
– Доктор Чопра, най-сетне имаме пациент с проблеми с черния дроб, пиещ по четири чаши кафе на ден!
„Гледай ти! – рекох си аз наум. – Това вече е събитие.“ И помолих колегата да ме запознае със случая.
– Петдесет и три годишен мъж, приет вчера с тежка форма на флегмон – каза лекарят.  Обърнах се към персонала и съобщих, че лично ще се запозная с пациента по време на визитацията. Все пак ставаше въпрос за интересно изключение от правилото.

Отидох при болния и внимателно проучих историята на заболяването му. Освен обичайните въпроси за алкохол и медикаменти, отпускани без рецепта, попитах:
– Чай и кафе пиете ли?
– Чай не пия – отвърна той – но кафе пия с удоволствие.
– Нормално или безкофеиново? – продължих аз, тъй като според наличните дотогава данни полезен ефект имаше единствено кофеиновото.
– А, нормално – отвърна болният. – Като ще е гарга, да е рошава!
Запитах пациента колко чаши кафе пие дневно.
– Минимум четири чаши – ми рече той.
– Колко големи? – запитах аз.
Той се обърна и посочи една обемиста чаша за еднократна употреба върху шкафчето си.
– Ето такива!
– А откога пиете нормално кафе? – запитах накрая аз.
– Откакто ми присадиха черен дроб. Грешно ли съм постъпил, кажете, докторе?
– Не, напротив! – казах му аз, опитвайки се да задържа усмивката си. – Пийте кафе, полезно е!
Нещата логично се подреждаха. Пациентът беше започнал да пие кафе твърде късно, едва след началото на заболяването. Запитах го:
– Някой препоръча ли ви да пиете кафе след трансплантацията?
Той поклати глава и каза:
– Случи се нещо безкрайно странно. Никога през живота си не бях пил кафе, но след трансплантацията почувствах внезапно и необяснимо желание!

Фактите са безспорни: кафето притежава редица полезни качества и ни предпазва от чернодробна цироза, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, Паркинсон, старческа деменция, жлъчни камъни, кариес и множество видове рак, сред които този на простатата, дебелото черво, матката и кожата. Самоубийците сред консуматорите на кафе също са по-малко.

Превод Пламен Кирилов

*Откъс от новата книга на д-р Санджив Чопра – брат на известния индийски популяризатор на алтернативната медицина Дийпак Чопра. В „Големите пет” (Сиела) Санджив разкрива петте простички неща, които ще повлияят положително както на нашето здраве, така и на продължителността ни на живот: кафе, витамин D, физическа активност, медитация и ядки. Както всяко правило, и това разбира се има своите изключения – ползотворното влияние на „големите пет” важи за повечето хора, но със сигурност няма да се отрази така добре на алергичните към ядки или чувствителни към кофеин например.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.