Куцият кон Цецка, кобилата Орешарски, мюрето Калфин – иде ли краят на ГЕРБ, наистина?

В края на август Цецка Цачева се кълне, че няма да става президент.

Шокиращ избор за кандидат президент направи ГЕРБ. Още повече с определението на Борисов, че това е „майката на нацията”. Интернет се изпълни с подигравки с Цецка Цачева, колажи, карикатури, нейни цитати…
Преобладават мненията, че такъв човек не може да стане президент, неадекватна е за този пост, няма нито визия, нито интелектуални възможности да олицетворява нацията и държавата. По подобен начин мнозина бяха шокирани, когато назначиха Пеевски за шеф на ДАНС.
Да, ама…

Прибързана е радостта на Корнелия Нинова, че изборът на Цецка Цачева като кандидат президент е „началото на края на ГЕРБ”. Не е ясно какво точно има предвид лидерката на БСП, но Цачева като нищо могат да я изберат. За да стане това е изградена стройна система от кандидати, които да разпиляват гласове. Не всички са целенасочено организирани като мюрета, но някои със сигурност.

Явно мюре е например Пламен Орешарски, с ясна цел да отнеме от гласовете на кандидата на БСП генерал Радев и да обърка на левите, които до вчера са припознавали Орешарски като свой премиер. Също така да дръпне и неутрални гласоподаватели, които не искат ГЕРБ или компрометираните реформатори, които са уж опозиция, пък са в управлението. Няма съмнение, че

Орешарски като кандидат прави услуга на ГЕРБ

Веднага с кандидатирането му беше пусната информационна партенка, че зад неговата кандидатура стои Станишев. Това също подсказва конспирация в полза на ГЕРБ. Объркването бързо се разсея и зад гърба на Орешарски се очерта ДПС. За да се появи на сцената като кандидат, това показва и много сериозен финансов гръб. Подкрепата на Пеевските медии за Борисов и ГЕРБ е явна, а зад това се крие негласно сътрудничество между Доган и Борисов. Кандидатът Орешарски е рожба точно на това. Никой друг не е заинтересован от тази кандидатура, Орешарски вече се доказа като марионетка на ДПС, която доведе до раздори между двете партии в коалицията и до логично падане на правителството през 2014 г.

Карикатуристът Чавдар Николов изрази положението, като нарисува Цецка Цачева с етикета „куц кон” (тя има счупен крак и ще ходи с патерица по изборите), а до нея Орешарски като „резервна кобила” (виж тук). Конят Цецка и кобилата Орешарски…

Другото мюре Ивайло Калфин също прави услуга на ГЕРБ, разсейвайки неутрални и леви гласове. Не, не е казано, че непременно трябва да победи левият кандидат генерал Радев, но той се очертава като най-силната кандидатура срещу ГЕРБ, и тази подредба на мюрета около него издава конспирация с Борисов.

И генерал Радев, и Трайчо Трайков, ляв и десен кандидат, са по-адекватни за поста президент. Но вулгарната политика на Борисов и ГЕРБ тика страната към абсурди.

Плевнелиев беше пуделът на Борисов,

марионетка. Който се кълнеше по-малко от два месеца преди изборите през 2011 г., че няма да става президент, че е експерт, че има да върши работа в министерството и т. н. (виж тук). Борисов му нареди и го направи президент с мощната си партийна машина, сраснала се с държавата. А много хора са убедени, че изборът на Плевнелиев е станал и с изборни манипулации. Както и да е, в резултат мнозина българи се срамуваха, че такъв човек им е президент.

Сега пак подигравка. По същия начин Цецка Цачева само преди месец се кълнеше, че няма да става президент. И после Борисов я лансира като поредната си марионетка. Само колко е показателно – на представянето й Борисов, изреждайки възможните кандидати, каза: „Фандъкова ми е по-нужна като кмет“. Цецка му е по-нужна като президент…

И този вулгарен цирк се случва месец преди изборите. По света хората водят предизборни кампании по половин и по една година. А тук Борисов ги вади от ръкава един от друг по-неадекватни, и в последния момент, за да няма време за предизборни спорове и дебати. И обяви кандидата си на 2 октомври, като посочи една от причините за това – „да мине ретрограден Меркурий”.

Управлението на Борисов направи възможно всичко, което не би минало през ума на нормален човек. Сега може да направи и Цецка президент. На един хубав втори тур т. нар. десни ще призоват да се гласува за Цецка, ще плашат, че „комунистите идат”. И бившата комунистка Цецка Цачева може стане десен президент, срещу безпартийния Радев. Той вече е обявен за агент на Путин, който иска България да напусне НАТО и ЕС. Поне такава пропаганда върви от страна на някои издания.

Всъщност на тази жена, запътила се към престижния държавен пост, и с претенции за „майка на нацията”,

може да й се постави диагнозата

от един неин цитат, по време на препирня в парламента. Когато Волен Сидеров се изказа, че тя е била партийна секретарка, Цачева го изгони и даде следното обяснение с цитат „от Чърчил”, както тя каза:  „Ако на 20 години не си бил член на БКП – нямаш сърце. Ако на 30 години продължаваш да бъдеш – е друго”. Оригиналният цитат е още от 19 век, повтарян многократно от различни държавници и политици, и се отнася за либерал, а по-късно е заменяно със социалист и комунист. Но Чърчил според Цачева говори за членство в БКП… За онова време, когото членство в БКП беше службогонство, кариеризъм, конюнктура или по задължение (подобно е сега за ГЕРБ). Какво сърце, какви пет лева.

Недоразумението Цецка наистина може да стане президент, чрез масирана пропаганда и манипулации, както подозират мнозина.

Но, тогава наистина започва краят на ГЕРБ. Защото недоволството ще избие в следващите парламентарни избори.
Ако пък ГЕРБ загуби президентските избори, което е съвсем вероятно с този кандидат, Борисов ще предизвика извънредни парламентарни избори, за да закрепи позиции за още 4 години. Тогава не се знае каква още по-сложна коалиция ще има. Реформаторите ще отстъпят пред националистическите партии, а резултатът на ГЕРБ ще е по-лош от сегашния.
Така или иначе, Борисов залязва, изчерпан е вече като премиер, пропусна своя шанс да стане президент, какъвто имаше на тези избори. И по-добре.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.