Резилът с Кристалина неминуемо ще се отрази на президентските избори в ущърб на ГЕРБ и на реформаторите

Големият резил с Кристалина Георгиева в гласуването за шеф на ООН – едва девета в окончателните резултати, а Бокова втора – неминуемо ще се отрази на президентските избори у нас.

Ходът с оттеглянето на доверието към Бокова и срамните няколкомесечни интриги срещу нея, са гаф, от който ще загуби ГЕРБ с кандидатката за президент Цецка Цачева (която и сама по себе си е неубедителна кандидатура), ще загубят дори реформаторите.

Борисов лично се ангажира в злепоставяне на Бокова, с обяснения, че не се представила добре. С изказвания срещу нея се ангажираха и част от реформаторите, кампания водиха медии и издания, които традиционно ги подкрепят. Това по никакъв начин не се прие положително от неутралната част от обществото. Видимо хората смятаха тази кампания за някакъв вид коварство, подлост, българска завист и „балкански интриги” (по израза на в. „Гардиън“). Стана очевидно, че оттеглянето на Бокова е и услуга на външни сили, което е унизително за страната.

Гласуването в ООН показа нещо невероятно и срамно за България – че към Бокова има повече доверие, отколкото към правителството на страната й, която издигна нова кандидатка. И още по-невероятно – гласуването показа повече доверие към независимата кандидатка Бокова, отколкото към една еврокомисарка, вицепрезидент на ЕК, която трябваше да я замести. И неуспехът на Георгиева едва ли идва заради това, че е еврокомисарка. Дори от петте постоянни члена на Съвета за сигурност само двама са дали глас за Кристалина. Тоест, ако приемем априори, че Русия и Китай не са я подкрепили, тогава или Франция, или САЩ, или Великобритания също не са.

До последно медии у нас манипулираха и пишеха интриги – за „блестящото представяне” на Кристалина Георгиева при изслушването й в ООН. Което всъщност беше провал, подпечатан при гласуването.

След всички интригантски медийни публикации за „спорната Бокова” и „разполагащата с повече подкрепа Георгиева”, и след изявленията на Борисов, че предлагат нова силна кандидатура, защото първата показала слаб резултат, сега всичко се обръща срещу тях.

На и без това проблематичната кандидатка за президент Цачева ще гледат с по-голямо недоверие, защото е лансирана по същия начин, и от същия въжеиграч Борисов, който изложи България в ООН.

Случилото се е голям гаф в предизборна обстановка. Колкото и да се мъчат да го прикриват и манипулират телевизии и контролирани медии, това се разбира от всички.

Таблица на Ройтерс с резултатите от гласуването за генерален секретар на ООН – Бокова е втора, Кристалина Георгиева девета.

Таблица на Ройтерс с резултатите от гласуването за генерален секретар на ООН – Бокова е втора, Кристалина Георгиева девета.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.