Робите на изборите

В 19 ч. на 28 октомври беше обявен „краят на изборния ден“, социолозите съобщиха прогнозни резултати, политиците започнаха да дават пресконференции, да се обявяват за победители, да разсъждават за ценностите на демокрацията.

В това време, само на две крачки от тях, в Зала 1 на НДК беше създаден един нов концлагер.

И в него бяха хвърлени онези, които работиха неуморно от 4 сутринта, за да се осъществи на дело демокрацията.

Председателите на секционните избирателни комисии, дошли да предадат протоколите си, без които изборите всъщност са недействителни.

Репортерът на БНТ Виктор Николаев успя да се промъкне в ефир в 1.30 през нощта между две пресконференции на маргинални партии, за да покаже тази картина.

Хората, свършили черната работа на политиците, бяха принудени да чакат цяла нощ без право да излизат, без храна и вода, без медицинска помощ. Бяха ругани, блъскани и заплашвани със съд от охраняващите ги полицаи.

И то защото техните „началници“ не бяха осигурили необходимата организация за бързото приемане на протоколите или за надеждното им съхраняване до сутринта.

Какъв великолепен израз на демокрацията по български. Каква загриженост за избирателите пред микрофоните и каква благодарност към робите на изборите зад кулисите.

Колко ли ще са желаещите да участват в избирателните комисии следващия път? И колко ще са желаещите да гласуват?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.