Изследване: България е с най-висок риск от повлияно от Русия превземане

Групата „България Русия Facebook Friends“ – 23 000 членове. На тази картинка руската мечка се обича с български лъв изотзад. Русофилските групи са по-малко, но два пъти по-многобройни.

Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки.

Това се посочва в изследване, дело на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и българския Център за изследване на демокрацията.

В изследването, публикувано в четвъртък се твърди, че Москва използвала за тази цел местни политици, които ѝ симпатизират, като се стреми да доминира на енергийните пазари и други икономически сектори, както и да подкопава мерките против корупцията. По този начин

Русия се опитвала да влияе на правителствата в България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия.

„В някои страни руското влияние е станало толкова всеобхватно и ендемично, че е предизвикателство за националната стабилност, както и за западната ориентация на страната и евроатлантическата стабилност“, пише в доклада от изследването.

Публикуването на доклада, озаглавен „Правилата на Кремъл: Как да си обясним руското влияние в Централна и Източна Европа“, съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ за това дали Русия се опитва да се намеси в президентските избори на 8 ноември с кибератаките и разпространението на имейли от кампанията на кандидата на демократите Хилари Клинтън.

От щаба на бившия държавен секретар на САЩ все още твърдят, че Кремъл се опитва да помогне на опонента ѝ Доналд Тръмп да спечели изборите за Белия дом. Руският президент Владимир Путин отхвърли тези твърдения.

В доклада са посочени и редица конкретни действия на Русия с цел разширяване на влиянието ѝ в Централна и Източна Европа. Сред тях са „мегапроекти” като договора за 12,2 млрд. евро за два нови ядрени реактора в Унгария, който е с твърде неясни условия. Споменава се и „отглеждането” на проруски бизнесмени, на които се помага да придобият позиции на политическо равнище и след това защитават интересите на Москва.

В България икономическото присъствие на Русия е толкова голямо, че е оценено на 22% от БВП за периода от 2005 до 2014 г. и „страната е с най-висок риск от повлияно от Русия превземане“.

Водещият автор на изследването Хедър Конли заявява в интервю, че проучването е направено, за да очертае едно предизвикателство, което вече е получило вниманието на американски и европейски политици. „Първата стъпка е да се признае, че това се случва“, казва Конли. Докладът вижда като единствено решение по-стриктен контрол на незаконните парични потоци и реорганизация на американските програми за подпомагане на държавните институции.

Това не е единственото изследване от тази година, което говори за мерките, които Русия взема в региона. През февруари британският Център за исторически анализи и изследване на конфликтите обяви, че

„Русия е отворила нов политически фронт, като подкрепя крайнодесните срещу либералния Европейски съюз”.

Според авторите на това изследване, правителствата на Унгария и Гърция „открито симпатизират” на Путин и в резултат има „сериозна Пета колона в Централна и Западна Европа, която отслабва реакцията на руската агресия”.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.