Защо Боб Дилън не трябваше да получава Нобелова награда

Президентът Обама връчва на Боб Дилън Медала на свободата през 2012 г. Снимка: Белия дом

Боб Дилън не заслужава Нобелова награда за литература.

Той заслужава многото Грами, които е получавал, включително наградата за цялостен принос, която спечели през 1991 г. Той безспорно принадлежи към Rock & Roll Залата на славата, в която бе приет през 1988 г., заедно с Сюприймс, Бийтълс и Бийч Бойс. Той е прекрасен музикант, текстописец от световна класа и невероятно влиятелна фигура в американската култура.

Но като присъди наградата на него, Нобеловият комитет избра да не награди писател и това е разочароващ избор.

Да, г-н Дилън е брилянтен лирик. Да, той е написал книги с поезия в проза и автобиография. Да, възможно е да се анализират текстовете му като поезия. Но писанията на Дилън са неразделна част от неговата музика. Той е велик, защото е велик музикант, но когато Нобеловият комитет дава наградата за литература на музикант, той пропуска възможност да почете писател.

При този упадък на четенето по целия свят литературните награди са по-важни от всякога. Голямата награда означава скок в продажбите и читателите, дори за някой добре познат писател. Но нещо повече, присъждането на Нобеловата награда на писател или поет е начин да се потвърди, че прозата и поезията все още са важни, че те са човешко усилие от решаващо значение, достойно за международно признание.

Популярната музика е също такова начинание, но в по-голямата си част тя вече получава признанието, което заслужава. И с изключение на няколко награди за слово, никой не може да очаква най-високите почести в музиката да отидат при някой писател – няма да видим Зейди Смит или Мери Гейтскил в Rock & Roll Залата на славата.

Комитетът може би не е искал да принизи прозата или поезията с избора си. Почитайки една музикална икона, членовете на комисията може да са искали да привнесат нова културна стойност в наградата и да й придадат значение за по-младото поколение.

Но имаше много начини, по които можеха да постигнат това, като все пак почетат писател. Те биха могли да изберат писател, който е направил значителни нововъведения във формата, като Дженифър Игън, Теджу Коул или Ан Карсън. Те можеха да изберат писател от развиващия се свят, който остава печално слабо представен сред нобеловите лауреати. Те можеха да изберат писател, който е създал публиката си най-вече онлайн, като Уорсън Шайър, който стана първия млад поет лауреат на Лондон през 2014 г.

Вместо това, комисията даде наградата на човек, който е международно известен в друга област, получил много почести. Боб Дилън не се нуждае от Нобеловата награда за литература, но литературата се нуждае от Нобеловата награда. Тази година тя няма да я получи.

Превод: e-vestnik

*Ана Норт е редакторка във в. Ню Йорк таймс. Статията е публикувана в раздел „Мнения“

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.