Какво става, ако в бюлетината напишеш К*Р или гласуваш за никого?

На тези избори в бюлетината ще има графа „не подкрепям никого”, около която се вдигна много шум, а не всеки разбра за какво точно става дума. В най-общи линии стана ясно, че това може да помогне на водещия кандидат на изборите.

Затова някои съветват, който не иска да гласува за нито един кандидат, да не ползва тази графа, а да напише К*Р – често употребяван подход от протестиращи недоволни избиратели.
Уви, това няма да помогне. Ще бъде същата работа, като с графата „не подкрепям никого”. Защото бюлетината с К*Р ще се смята за недействителна. А се броят само действителните бюлетини.

И така се получава един парадокс с графата „не подкрепям никого”. Тези бюлетини са действителни, но при броенето на гласовете в проценти за един или друг кандидат, те не се броят. Така е според наложения с гласовете на реформаторите и ГЕРБ закон и методика. Броят се само подадените за кандидатите бюлетини.

И какво се получава? За задраскалите графата „не подкрепям никого”, техните гласове ще са действителни. А според конституция кандидат може да спечели на първи тур, ако има над 50% от действителните гласове. Ето го в прости числа – ако 100 души имат право на глас, а от тях се явят да гласуват 50 (колкото в последните години – 50% избирателна активност), президент още на първи тур може да стане кандидат, който е взел 26 гласа (над 50% от действителните гласове). Да, ама не. Защото според закона и методиката, при броенето се изваждат гласовете „не подкрепям никого”.  Ако тези гласове са 20% какво се получава? От 100 души, гласуват 50, от тях 10 са за никого. Така на първи тур може да спечели кандидат събрал 21 гласа.

Ето го с по-реални числа – ако гласуват 3,5 млн. души и от тях 20% са за никого, президент може да стане още на първи тур онзи, който има 1,4 млн. гласа. Плевнелиев имаше горе долу толкова на първи тур през 2011 г. и отиде на втори тур. Това положение очевидно помага на кандидата на ГЕРБ, който има малко по-голяма подкрепа и му дава шанс.

Тези гласове за никого, също така, участват по особен начин в бариерата от 4% на парламентарни избори. Бариерата от 4% се определя от действителните подадени гласове. Така графата „за никого” реално може да ощети малките партии, защото така се намалява техният процент в общия брой действителни гласове. Но за да не стане това, което застрашава реформаторите, те, с подкрепата на ГЕРБ, са пробутали в закона и методиката при определяне на резултатите да не се броят гласовете „за никого”. Така те хем са действителни, хем не участват. Все едно дали си „за никого” или си написал К*Р.

Може да се обяснява защо и как този закон противоречи на конституцията, и какви хора са го сътворили, може да се гадае дали ще поправят закона до изборите, както изведнъж се заканиха. А и президентът Плевнелиев се закани след дъжд качулка да сезира Конституционния съд, след като вече веднъж е пуснал закона. Но изборите са близо, затова е по-важно друго.

Избирателят, който не харесва кандидатите на водещите партии, най-добре да не пише К*Р и да не ползва тази графа-капан, а да гласува протестно чрез някой от независимите – например Велизар Енчев, Марешки или някой друг. Така гласът му ще се брои, и ще намали резултата за кандидатите на основните партии.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.