Бракът по сметка в ГЕРБ е бременен със скандали

Иво Инджев

Тази сутрин Йорданка Фандъкова за първи път потвърди “обоснованото предположение” на всички нас, които твърдяхме, че е била ухажвана за президентския пост от човека, на когото иначе никой в ГЕРБ и на хранилката наоколо не може да откаже предложение за назначение (под формата на избори).

Тя обаче отказала на Бойко Борисов да се кандидатира (и не мисли, че той й се сърди за това), стана ясно от нейно  телевизионно интервю. Вероятно и други са постъпили като нея, което обяснява защо Борисов беше принуден да прибегне до дедуктивния метод на Шерлок Холмс, изключвайки всички заподозрени докато стигне до Цецка Цачева, единствено възможния изпълнител на волята му.

На пръв поглед това признание не е кой знае каква новина. А и медиите, обслужващи трепетно Борисов, бяха толкова превъзбудени от сигналите, че Фандъкова ще да е изборът на Борисов, че не ми е било трудно да “позная” факта на нейното ухажване. Но ако върнем малко лентата на спомените ще видим, че все пак имаме събитие.

Само припомням, че на Борисов не можаха да откажат да застанат редом с него и да се покаят пред Путин дори “ястребите” от триадата Плевнелиев, Митов и Ненчев, когато през юни той поиска от тях да се отрекат на практика от подкрепата си за идеята в зародиш за общ черноморски флот с натовските съседи (и евентуално с Украйна). Да не говорим, че тъкмо днес, ден след унизителното препотвърждаване на реформаторската министерска лоялност към премиера, който се беше развилнял със заплахи за постовете на реформаторите под неговия скиптър, дори и дребното неподчинение на волята му със задна дата, както изглежда отказът на Фандъкова, придобива известна значимост.

Друго е по-важно обаче в тази поредица от логични изводи.

Месеци наред Борисов и десните му ръце лъжеха напоително, че партията им разполага със сигурна кандидатура. После преминаха към уклончивите уверения, че изборът на такава бил направен, но все пак имало изобилие от варианти заради многотията от подходящи кандидати. Накрая се оказа, че са се спрели в последния момент на най-ниско рейтинговата Цецка Цачева заради това, че разбирала от законодателство, както отново откровено излъга Борисов при нейното представяне в това качество на 2 октомври.

Иначе казано, имаме още едно доказателство, този път от кухнята на гербаджийското семейство, че посочването на Цачева е жест на отчаяние от липсата на други възможности.

“Какво разбира Йорданка Фандъкова от законодателство”, натърти Борисов при представянето на Цачева в присъствието на “неразбиращата”. Фандъкова, разбира се, премълча отново – както преглътна и преди 5 години, когато в подобна ситуация на пресконференцията след победата на Плевнелиев победоносният Борисов я спомена (без видима причина) като бивша директорка на училище, която никой нямаше да знае, ако не я бил забелязал и издигнал той.

Тя и тогава май му е отказала, но Плевнелиев все пак е бил достатъчно добър заместител за Борисов, който не е очаквал от бившия си министър да се окаже такъв “русофоб”, когото да трябва да сменя след това с явен русофил, като Фандъкова, за изкупване на греха си пред Москва.

Апропо, днес Плевнелиев отново потвърди личните си мотиви да се откаже от надпреварата за втори мандат, но това не отменя факта, че заради евроатлантическата му позиция спрямо руската агресивност мандатът му протече като обсадата на Плевен, в която му беше отредена позицията на обречения бранител срещу числено превъзхождащия го путинофилски башибозук. Но това е тема, която заслужава отделно припомняне.

Днес обаче, макар и в невинна форма, Фандъкова не се стърпя за първи път да даде знак, че не прави всичко, което менторът й иска от нея. Жестът е много далеч от каквато и да било форма на “бунт”, но потвърждава основното: Борисов е бил принуден да се задоволява с най-малко печелившия вариант за президентските избори. И изобщо не е разполагал с много обещаващи успех варианти, за които говореше. Останал му е само един и перспективите той да се окаже губещ го изнервят, както се вижда от гневните му изблици тези дни.

Сега има вероятност да се окаже, че за да избегне загуба на позиции при евентуални предсрочни избори в София поради номинирането и твърде вероятното възкачване на Фандъкова на президентския пост, Борисов ще се изправи пред възможно поражение на президентските избори заради трудно избираемата дори за гербаджиите Цачева. Такава катастрофа за Борисов неминуемо ще предизвика  предсрочни избори на национално ниво. И кой ще бъде виновен? Защо да не е (и) Фандъкова, която отказала да се жертва за вожда и партията?

Големи семейни драми предстоят в това сплотено семейство, сключило от десетина години брак по сметка, от което някои вече лекичко кръшкат.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.