Владимир Влъчков: Реколта 2016 е най-добрата от 2003 г. насам

Това ще заличи до голяма степен разликата между евтините и скъпите вина, казва енологът

Владимир Влъчков. Снимка: e-vestnik

Енологът Владимир Влъчков e специализирал винарството във Франция, Австралия, Нова Зеландия, Калифорния – САЩ, Южна Африка, Италия, Австрия, Швейцария. Бил е член на жури на много престижни международни конкурси като Мондиал – Брюксел, Уайн челиндж – Лондон, изложението на вината в Париж и др. Започнал е във винарството от 1983 г. във винпром София, после във „Винимпекс”. Дълги години работи като главен енолог на „Домейн Бойар”, сега е консултант по производството на вино във „ВП брандс интернешънъл”. Влъчков е завършил и богословие в последните години.

– Г-н Влъчков, каква ще бъде тазгодишнвата реколта вино – 2016?

– За количество не мога да кажа. Но като качество ще бъде изключително добра за червени вина и много добра до отлична за бели вина. Това е може би най-добрата винена реколта от 2003 година насам.

– Какви са белезите на една добра реколта вино, грозде?

– Първият е здраво грозде, без болести, дефекти. Всички стопани, които положиха грижи за лозята си в дъждовната пролет и началото на лятото, сега се радват на здраво грозде.
Следващото е технологичната зрялост на гроздето. Има добри нива на узряване на плода, захари, киселини. Сухият септември позволи на производителите да избират най-оптималните моменти за бране на гроздето, според целите които преследват за един или друг стил вино. В други години през септември вали, понякога има по 3-4 дни непрекъснат валеж, което пречи да се избере правилната дата за бране на гроздето.
Друг белег за червените вина тази година е изключително богатата багрилна материя в гроздето. Вината ще бъдат с много хубави, плътни, дълбоки, красиви цветове.
Следващото е ароматната зрялост, която даде обраното навреме грозде. Това е голям бонус, особено за любителите на вина с барикова зрялост (бел. авт. – добре отлежали в дъб вина), защото точно такива вина с богат плодов и сортов аромат, постигат най-високо ниво на хармония с дъбовите аромати на бариковата зрялост. Съчетаването на суперплод в аромата, с ароматите на бариковата зрялост е най-високото ниво на качествените вина.
Червеното грозде тази година се отличава и с още един съществен технологичен белег – фенолната зрялост.

– Това ще рече зрели танини?

– Да. Сега ще го разтълкуваме поред. Първо, с такова грозде, като тазгодишната реколта, могат да се създадат вина с богати, дълбоки, плътни цветове. След това – с интензивни аромати. И накрая, най-важният елемент в оценката на едно вино – с богата структура на вкуса, голям обем и дължина.
Присъщата на такава висококачествена реколта мекота на вкуса позволява ценителите да се насладят и на чара на младите вина, и на отлежалите. Тук да вметна една блежка, че тези, които пият само млади или само стари вина, пропускат от разнообразието.

– И това качество на вкуса ще се дължи главно на зрелите танини?

– Хубавият вкус на едно вино е резултат от баланса на вкуса – на обема спрямо киселини и танини. Нарочно казвам обем, а не сладост, защото много хора ще го разберат като захарна сладост. Обемът е сладост, която идва и от алкохола, глицерина (естественият глицерин в плода), плътността на вкуса.

– И тази хармония на вкуса се получава от добре узрелите танини? Ако не са толкова узрели какво се получава?

– Ами тогава няма да има баланс на вкуса, няма да има хармония. И при лошите вина има баланс, по-точно дисбаланс, доминират един или два компонента – киселини, танини, стипчивост, тръпчивост, парливост на алкохола…

– А с белите вина как е?

– Имаме щастието, че и реколтата за бели вина и розе ще бъде много добра и отлична. Започнах с червените вина, поради често стрещания феномен, че и при не толкова добри реколти белите вина и розе са с по-добро или много добро качество, дори отлично. Например реколта 2015 беше много лоша за червените вина (да не кажа катастрофална) и отлична за белите. Тази година реколтата ще ни позволи да се насладим на отлично качество на всички стилове вина. Ще има богат избор.

– А каква ще е разликата при по-евтините и по-скъпите вина? Как ще се отрази реколтата на това?

– Качеството на реколтата, особено за червените вина, ще свие границата между евтино вино и скъпо вино. Дори евтини вина от лозови масиви с по-високи добиви, тоест по-ниска цена на гроздето, ще бъдат с високо качество. Така че любителите с тази реколта ще имат възможност да пият евтини, но много качествени вина. Това противопоставяне евтино-качествено, реколта 2016 ще го заличи до голяма степен.

– Значи, да си турим настрана от тази реколта бутилки за отлежаване?

– Изключително подходяща реколта е за всеки, който има малка енотека, колекция от вина. А тези, които нямат лична енотека, с тази реколта могат да сложат добро начало, да колекционират вина, които са харесали. Познавачите слагат някое вино, което им харесва, в енотеката си, отварят по бутилка и го следят година след година как се развива. Старите вина дават възможност да дегустирате времето…
Това е магията на виното. Всичко старее до един момент. Същинският процес на стареене е от момента, в който виното влезе в бутилката.
Чаша вино от реколта 2016 г. ще е по-полезна за здравето. Благодарение на багрилни и антиоксидантни вещества. Разбира се, по-полезна ще е, ако не не става дума за големи количества, само за 1-2 чаши на ден (смее се).

– Е, майсторлъкът не е ли да направиш вино и от лоша реколта? Христос навремето направил и от водата вино – чудото в Кана Галилейска.

– По-интересното в този текст от Библията е друго – че когато свършило виното, Дева Мария е тази, която моли Христос да направи още вино. А Христос е още неуверен като пророк, който прави чудеса. И в текста си личи, че Христос е недоволен, обръща се малко грубо към майка си, казва, че още не е готов за това. Това е първото му чудо.

– И първото менте на света? Което било по-хубаво от другото вино на сватбата…

– В описанието се казва, че гостите се удивили как домакините оставили да сервират най-хубавото вино накрая. И тогава обикновено първо изпивали хубавото вино, а по-лошото оставало за накрая. Христос направил хубаво вино (смее се).

БългарияВинотоИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.