Председателят Ху вече сам си е началник

Мъж гледа речта на китайския президент Ху Цзинтао на конгреса на ККП. Ху вече сам си е началник и господар, и има пет години до следващия конгрес да подготви наследника си така, че да запази влиянието си в страната. Снимка: Ройтерс

Сега, когато предшественикът му е буквално вън от играта, китайският президент Ху Цзинтао вече сам си е началник. Въпреки това, заради вътрешнополитическите грижи и притеснения за предаването на властта, той вероятно ще продължи да бъде предпазлив и ще залага на плавното развитие.

Вестникът на Китайската комунистическа партия (ККП) „Женмин Жибао“ разкри всичко от първата си страница в понеделник. Образът на бившия президент Цзян Цзъмин отсъстваше от официалните кадри с висшия състав на партията. Снимките се появиха ден по-рано, след конгреса на партията, който се провежда на всеки пет години.

Цзян се оттегли от президентския пост през 2003 г., а от този на председател на централния военен съвет към ЦК на ККП – през 2004 г. Лицето му обаче неизменно присъстваше сред официалните портрети на елита – знак за предполагаемата му роля в екип, попълнен с хора, издигнати по време на неговото управление. Поне досега.

Сега официалните снимки показват Ху с пригладена, неестествено черна коса, обграден от другарите си в деветчленния Постоянен комитет на Политбюро, най-вътрешният кръг на властта. Сред тези снимки са и портретите на двама новоприети, които вероятно ще наследят Ху и премиера Вън Цзябао след пет години. Но Цзян липсва. Снимката на закръгления сивокос пенсионер, здрависващ се с депутатите – макар не и с военните, които се появиха само в кадрите с Ху – беше изпратена на вътрешна страница. „Мисля, че това отразява факта, че властта на Ху вече е напълно консолидирана“, казва Чжан Цзухуа, бивш функционер на Комунистическия съюз на китайската младеж. „Мисля, че досега влиянието на Цзян беше много по-малко, отколкото си мислеха някои хора. Сега обаче няма съмнение, че ролята му всъщност е пренебрежима. Това е посланието“, добавя Чжан.

Ху Цзинтао (вляво) се ръкува с бившия президент Цзян Цзъмин. Снимките с Цзян вече не попадат на първа страница на китайските вестници, което е сигурен признак, че напълно е сдал властта. Снимка: Ройтерс

Цзън Цинхун, друга влиятелна фигура и дългогодишен сътрудник на Цзян, също изчезна, след като бе изпратен в пенсия с почести. „Вече никой в постоянния комитет няма опита или старшинството, за да се бъде сериозен съперник на Ху“, казва Чжан. Във вторник вечерта държавната телевизия предаде, че политбюро настоява да се изучава „духът“ на конгреса, особено запазения лозунг на Ху за „научен поглед към развитието“. Неизбежните някога лозунги от Цзян липсваха.

Но ако Ху даде ясно да се разбере, че се е освободил от Цзян, той все пак е изправен пред очаквания и ограничения, които вероятно ще затвърдят вроденото му отвращение към драматични гамбити или резки политически обрати.

Днес в Китай никой не може да предопределя развоя на събитията, което беше присъщо на Мао Цзедун и Дън Сяопин. Сега, когато партията се опитва да държи здраво юздите на непокорните селяни, утвърждаващата се средна класа и трескавия пазарен растеж, ключовата дума е „хармония“, а не „борба“. Парещите спомени от гражданските бунтове по времето на Мао, протестите за демократизация на страната на площад Тянанмън от 1989 г. и рухването на комунистическите партии на територията на съветския блок също обезкуражават лидерите да подлагат несигурното си единство на изпитание. Тези фактори вероятно ще доведат до нови пет години на внимателни реформи, по време на които Ху ще има възможност да извае човека, който ще го наследи. „Очакваме последователна политика на натрупване вместо резки обрати в предишните политически тенденции“, пише Джейсън Киндъп от „Група Евразия“ – организация, която се занимава с оценка на политическия риск.

Ху е изправен и пред нелекото предизвикателство да подготви предаването на властта по начин, който да му позволи да запази влиянието си и да избегне дестабилизиращо съперничество. Фаворитът за негов наследник е Си Цзинпин, 54-годишен партиен лидер на Шанхай. При представянето на новия състав на Постоянния комитет пред света, Си имаше преднина пред Ли Къцян, 52-годишен, за когото много наблюдатели казват, че е предпочитаният кандидат-наследник на Ху.

“Изглежда че за Ху са подходящи и двамата кандидати”, твърди бившият функционер Чжан. Но някои предупреждават, че може да се стигне до потенциално разрушително съперничество, докато Си, Ли и други претенденти се опитват да си създадат влияние сред елита, който ще се появи на следващия конгрес през 2012 г.

„Мисля, че през следващите пет години ще има истинско съперничество“, казва Джоузеф Фъсмит от Бостънския университет, като отбелязва, че поставянето на Си и на Ли на задните редици в официалната партийна йерархия, оставя възможност за Си да бъде пренебрегнат.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.