„Бай хуй” по обидно ли е от „тиква”? Как се пише и какво означава?

Репликата на Радан Кънев към премиера в един сутрешен блок – „Абе, бай хуй” – постави много въпроси и превърна израза в шлагер.

Любопитно е, че Кънев не употреби добилото гражданственост прозвище на премиера Тиквата, например да се обърне към него с „Абе, Тикво…”. Вероятно „тиква” или „Тиквоч”, както наричат премиера Борисов из интернет, е по-обидно и ще прозвучи по-драстично от тв екрана от някак народното „бай хуй”.

След шумотевицата от този израз мнозина се питаха какво означава „бай хуй” и как се пише – с главни букви, само Бай с главни или само Хуй с главни?

Според първоначалното значение на израза той означава нещо като „девета дупка на кавала”, „господин никой”, обидно название, с отрицателен смисъл. Обръщението е добило и значение на „простак” – точно в такъв смисъл е възможно да го е употребил и Радан Кънев.

Но този израз е десемантизиран и се използва нашироко като приятелско обръщение – „бай хуй”, както „куре”, „курчо” – „Къде си, бе, бай хуй”.

Така че, изразът може да се оцени като простащина, но след като Радан Кънев се извини на „бай хуй Борисов”, така призна, че е употребил израза като обидно обръщение, а не като приятелско.

Същевременно интернет се изпълни с тълкувания на израза „бай хуй”, пародии, каламбури. Разпространяват се и снимки от Китай, където това име носят известна манекенка, фирми, хотели и др. и дори акупунктурна точка на върха на главата.

Смешно е, но Радан Кънев никога не е имал толкова успех и не е предизвиквал такъв отзвук в цялата си кариера на политик, колкото с това фриволно изказване и обръщение към премиера. А след като се извини, така влезе в образа на останалите реформатори, които унизително се извиняваха на Борисов.

С какво се изпълни интернет след обръщението на Радан Кънев към Бойко Борисов – „Абе, бай хуй…“
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.