Ердоган поиска Тракия, българските власти му връщат бегълци

Политици у нас мълчат за териториалните претенции на Турция, а вдигат врява за изказване на руски депутат

След изявлението на Ердоган медии извадиха старите карти на т. нар. в Турция „Национален договор“ от 1920 г., който според някои турски историци, както казва Ердоган, включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“.

Турските проправителствени кръгове и медии извадиха стари карти във връзка с изявления на Ердоган от събота. От думите на турския президент и картите се вижда, че управляващите в Турция имат апетит за част от Тракия и България. Също и за земи от Ирак, Грузия, Кипър. Картите с коментар „не е шега” пусна в Туитър турският журналист Mahir Zeynalov (виж тук), който живее в САЩ и пише за „Хъфингтън поуст” и др. западни медии. Той акцентира на претенциите върху районите на Мосул и Киркук, където се произвеждат 50 млн. барела петрол дневно. Но на различните варианти на картите се вижда, че те обхващат малко или повече територии от България.

Ердоган е говорил в събота на среща на евразиатския ислямски съвет, където обявил, че „Турция не е само Турция… Освен за 79 млн. свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки.”

Гърция веднага реагира официално на изказванията на турския президент. Гръцкото външно министерство предупреди Ердоган да уважава международните споразумения. Представители на различни политически партии там официално се изказаха и призоваха Европа да вразуми Ердоган, говореха за изолация на Турция, заради нейния „националистически делириум”.

В България цареше мълчание. Малко със закъснение беше разпространено изявление от говорителя на българското външно министерство, че „за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост”.
Това става два дни след като българските власти върнаха обратно в Турция седем бегълци от режима на Ердоган.

След изявлението на Ердоган медии извадиха старите карти на т. нар. в Турция „Национален договор“ от 1920 г., който според някои турски историци, както казва Ердоган, включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“.

Български медии успокояват, че имало грешка в превода. Защо в Гърция реагират веднага различни политически партии, и виждат опасност в изявленията на Ердоган, а в България такива реакции се смятат за някакъв невъзпитан национализъм?

Агенция АНА-МПА била предала неправилно думите на Ердоган, че според т.нар.„Национален договор“ от 1920 г. (приет от кемалистите, а също и от османските турци) юридическият статут трябва да се определи въз основа на свободно проведен референдум в района“.
Малко по-късно агенцията се коригира, като цитира електронното издание на в. „Сабах“ за съдържанието на „Националния договор”, като в частта за Западна Тракия се посочва:
„И юридическият статут на Западна Тракия за мира, който ще се установи с Турция, ще трябва да бъде определен по подходящ начин в резултат на свободно проведен референдум. Някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и Егейските острови“.

И от коригирания текст става ясно, че няма нищо успокоително. Неясно защо някои български медии успокоително повтарят, че имало грешка в превода. Изказването на Ердоган е агресивно, незачитащо международното право, с териториални претенции.

Странно мълчат българските партии и политици, на фона на гръцките. Сякаш нищо не се е случило. Дори т. нар. патриоти, националисти от ВМРО, „Атака” и Патриотичният фронт не вдигат шум, както може да се очаква. У нас рояк политици скочиха след налудничаво изказване на руски депутат, а сега след скандално изявление на турския президент мълчат. Това е един от абсурдите на българската политика, който издава липса на здрав разум.
В българските медии се виждат заглавия, че думите на Ердоган разтревожили Гърция. А България не разтревожиха ли?

Кой трябва да поиска от българските власти да променят политиката си към Ердоган? Защо България трябва да връща избягали от турския режим? След неуспешния военен преврат в Турция започна непознат за 21 век лов на вещици. Няма скорошен пример на диктаторски режим с такова преследване на хора във всички професионални кръгове – полиция, армия, учители, университетски преподаватели, държавни служители, дори футболисти. Като в типична диктатура там уволняват и арестуват само по подозрение, провеждат масови чистки. Аналогичен случай може да се посочи отпреди 50 години – Културната революция в Китай и десетина години по-късно преследването срещу „Бандата на четиримата” – вдовицата на председателя Мао и няколко от приближените му, които са обвинени за чистката при същата културна революция.
Сега в Турция по подобен начин диктаторът преследва свой бивш приближен – Фетулах Гюлен и навсякъде му се привиждат негови привърженици и конспиратори. Срамно и унизително е, че България съдейства в неговия лов на вещици. Сред върнатите в Турция бегълци онзи ден бяха трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в.“Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур. И докато българските власти му сътрудничат, Ердоган открито заявява териториални претенции.

Изказванията на турския президент са опипване на почвата, предварителни стъпки към реални действия. Ако от България няма адекватна реакция, утре може да се очакват следващите стъпки от страна на Турция. Може да се предполага кой е петата му колона в България, коя или кои протурски партии.

На този фон изглежда още по-абсурден предизборният клип на модерната проевропейска десница Реформаторски блок – кандидатът й представя като основни проблеми на България „Южен поток”, АЕЦ „Белене” (спрени проекти) и паметника на Съветската армия. А най-влиятелната партия на власт ГЕРБ и лидерът й Борисов съдействат на Ердоган и използват по-умерена антируска риторика.

Картата е пусната с коментар в Туитър от турския журналист в САЩ Mahir Zeynalov, че има ревизия и претенциите на Ердоган пожалили Кипър, в сравнение с други разпространени карти.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.