Талибаните вербуват деца за атентатори

Афганистанчета гледат американски войник в Кандахар. Въпреки усилията на международната общност да гарантира сигурността на децата, всеки ден в страната загиват 900 деца. Снимка: Ройтерс

Цивилното население в Афганистан поема все по-голям товар от войната. Въпреки голямата международна помощ всеки ден тук умират 900 деца. По данни на УНИЦЕФ постоянната несигурност и насилие застрашават и малкото напредък, който е постигнат в подкрепа на децата.

В актуален доклад за Фонда на ООН за подпомагане на децата бившият кореспондент на Би Би Си Мартин Бел пише: „Бях свидетел на драматично засилване на несигурността. Все повече деца губят живота си и все повече училища трябва да бъдат затворени. Много семейства, особено на юг, живеят под кръстосан огън, извън обсега на хуманитарните помощи.“
Особено шокиращи са съобщенията, че екстремистите подстрекават деца и младежи да извършват самоубийствени атентати. Шестгодишно момче от провинция Газни разказа, че е било накарано да носи жилетка с експлозиви. Възрастните му обяснили, че когато натисне детонатора, жилетката ще разпръсне света. На 15-годишен тийнейджър от град Гардез му обещали, че ако убие един от омразните чужденци, ще отиде в рая.

Опасността за децата става все по-голяма. Само през 2007 г. е имало 44 нападения срещу училища. Заради разпадналата се и страдаща от недостиг на финанси здравна система Афганистан е на трето място по най-висока детска смъртност в света. Хиляди деца измират от болести, които могат да бъдат избегнати или лесно излекувани.

Децата в Афганистан стават жертви на насилието не само случайно, но и умишлено. Бел сочи, че при самоубийствените атентати срещу коалиционните сили загиват или са ранени все повече деца. В разказа за своите преживявания той посочва множество тежки нападения между август 2006 и юни 2007 г. Например на 15 юни 2007 г. в селището Тирин Кот в провинция Урузган загинали дванадесет деца, когато атентатор самоубиец се врязва с колата си във военен конвой близо до училище.

Мините, останали от дългогодишната гражданска война, също представляват огромна заплаха за децата. При игра или на път към училище те често се натъкват на някоя от коварните бомби и получават тежки наранявания. Много момчета и момичета са осакатени или убити по този начин.

Заради зачестилите сражения в страната все по-често цивилни, сред които и много деца, попадат между фронтовете, особено когато силите за сигурност предприемат акции срещу бунтовниците. Талибанските бойци използват населението като човешки щит без никакви скрупули. Въздушните удари на коалиционните сили обаче също взимат много невинни жертви. При двудневните престрелки в провинция Хелманд през юни 2007 г. например почти нямаше жертви сред сражаващите се войници, но бяха убити 27 цивилни, включително 17 деца.

Афганистанско момче държи направени от него метли за събиране на листа. Все повече родители спират децата си от училища заради опасността от атентати. Снимка: Ройтерс

Училищата са обект на нападения почти всяка седмица. От 2004 г. досега са регистрирани над 440 нападения. Девически училища и дори отделни ученички са най-честите мишени на екстремистите.

След десетилетията на гражданска война, между 2002 и 2006 г. почти пет милиона деца са записани на училище в Афганистан благодарение на силната помощ на УНИЦЕФ. Тъй като се страхуват от нападения, днес много родители отново оставят децата си в къщи. Един баща описа сегашната обстановка така: „За моите деца е по-добре да са живи, макар и неграмотни.“ УНИЦЕФ сочи, че днес два милиона деца в Афганистан не посещават училище; 1,3 милиона от тях са момичета.

След 2002 г. с международна помощ е отбелязан значителен напредък в имунизирането и борбата срещу инфекциозните болести. Медицинската помощ извън големите градове обаче почти липсва. Малкото здравни центрове в страната са лошо оборудвани и в тях рядко се намира подготвен персонал.

Семействата понякога трябва да вървят пеша в продължение на дни, за да получат животоспасяваща помощ. През зимата цели райони са изолирани от всякакво здравеопазване. Последиците са трагични – всекидневно в Афганистан умират стотици деца под петгодишна възраст, а около 60 жени получават усложнения при бременност или раждане.

УНИЦЕФ ще увеличи помощите за Афганистан. Фондът обаче апелира и към самите афганистанци да поемат отговорността за възстановяването на страната си. Сигурността и на местните жители, и на служителите на международни хуманитарни организации продължава да бъде голям проблем. Към днешна дата хуманитарните работници имат достъп едва до 40 процента от територията на страната.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.