Радев с превес на първия дебат с Цачева. Кой какво каза?

Румен Радев и Цецка Цачева в първия дебат за изборите в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Кандидатите за президентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на подкрепения от БСП ген. Румен Радев се сблъскаха в първи голям предизборен дебат в студиото на БТВ. Всъщност сериозен сблъсък нямаше. На няколко пъти и двамата кандидати взаимно се съгласиха един с друг, имаха и някои общи тези, например за сваляне на санкциите срещу Русия.

Дебатите преминаха без остри нападки, леко скучно и с някои задължителни клишета (виж по-долу видео с пълен запис на дебатите).
Двамата започнаха с кратки послания. Това на Цачева беше заучено клише, на Радев беше също подготвено, но по-смислено.

Цачева: Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес – а това е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава. Евроатлантическият път на България е без алтернатива.

Радев: Промяната е неизбежна, президентът не трябва да бъде церемониал-майстор и рецитатор на чужди тези, а да е действен. Да обединява, не да разделя. Първият ми приоритет е сигурността, вторият – балансирана и независима външна политика, третият – да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите.

Цачева се опита да се качи още в началото на влака на Европа, и да се представи като нещо различно от Радев, като обясни, че е представител на дясна партия, която изповядва европейските ценности. „Аз съм носител на тези ценности”, каза тя. На въпроса ще има ли битка „Майка – Генерал”, Радев отговори, че неговата битка е за доверието на всички български граждани.
Отговорите на Цачева очебийно бяха изтъкани с повече клишета и звучеше като ученичка, която добре си е назубрила урока. В отговорите на Радев имаше повече убеденост и повече негова мисъл.
Но хората с предварителни нагласи за кого да гласуват в тези дебати са видели за победител своя човек.

Първи кръг от дебатите – за националната сигурност

Цачева: Не бива да се правят компромиси с националната сигурност, която гарантира сигурността на българските граждани (?). Охраната на нашата граница изисква и отговорност спрямо европейските граждани.

Цецка Цачева в дебат за президентските избори в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Радев: Компромис не трябва да се прави с подготовката на всички хора в структурите и органите на националната сигурност, с техния социален статус. Дълги години властите се отнасяха с пренебрежение към проблемите на националната сигурност, затова в момента въоръжените ни сили са в това плачевно състояние.

Завърза се кратък спор за оградата по границата с Турция. На въпрос на Цачева за националната сигурност по време на кабинета Орешарски, Радев репликира, че тогава цената на оградата по границата е била 250 хил. лв. на километър и е имало наказани генерали за това, че е висока. А сега оградата, която се строи при правителството на ГЕРБ, струва вече 1 млн. лв. на километър.
Имаме една сигурна граница, и това е сръбската граница, за съжаление – коментира Радев – от миналата седмица има 50% ръст на заловени и нахлули нелегални мигранти, и голяма част от тях са заловени на сръбската граница.

Румен Радев в дебат за президентските избори в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Цачева: Има непознаване на механизма, по който лицата влизат на наша територия. Има временни центрове, а хората със статут на бежанец може да се придвижват свободно. Не е тайна че тези хора правят опити да напуснат страната, тъй като тя не е крайната им цел. Средно на ден към този момент в страната ни влизат 81 мигранти, докато през през октомври 2015 г. броят им е бил е 7000, т.е. намалели са в пъти.

Радев репликира с данни, че има нарастване на заловените през последните седмици и от 750 заловени през миналата седмица, 450 са хванати на сръбската граница от сръбските граничари.

Цачева: Не бива да се нагнетява тревога, институциите са на място, действаме в синхрон помежду си, използваме и европейската солидарност. Силният глас на България се чува в Европа.

Румен Радев и Цецка Цачева в първия дебат за изборите в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Редно ли е да „тихомълком” да се предават на Турция лица, които там са заплашени от преследване?

Цачева: Когато е нарушен законът, това трябва да се случва, аз подкрепям такава позиция. Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права.
Тук Хекимян се намеси с реплика дали преди всичко трябва да е националния интерес или правата на човека и Цачева допълни, че върховенството на закона не позволява правата и сигурността да се противопоставят.
Тук беше най-слабият пункт на десния кандидат за президент, защото постави националният интерес (разтегливо клише) пред правата на гражданите, което не е нито европейска ценност, нито на десен политик.

Радев: Тихата екстрадиция (на хора – бел. ред.) за мен не говори добре. Ние не знаем какво ще се случи с тези хора. Никоя страна не постъпва така.  Никой не бърза експресно, на часа, да върне хора, заплашени от мъчения, заплашен и животът им. Това ме води ме на мисълта, че имаме зависимост от Ердоган. Задълбочен диалог с Турция трябва да се води, но е важна позицията от която тръгваме – от позицията на слабия ли?
Цачева го репликира дали подкрепя дипломатическите усилия на правителството в отношенията с Турция. Радев малко изненадващо каза, че подкрепя напълно (доколкото инициативите на Борисов и Ердоган бяха подложени на много критики), после поясни, че е за задълбочен диалог с Турция. Но подложи на критика срещата на Борисов с Ердоган и уговорките им.

Цачева: България има своите ангажименти в ЕС и НАТО и ние сме част от решението на ЕС за Турция – едно много трудно, много спорно споразумение, но в резултат от него опасността по българската граница е намаляла.

Радев (в отговор кой трябва да охранява въздушното ни пространство): Всеки, дошъл отвън, пази територия, а българският летец защитава Родина – това са две отделни неща. Това трябва да е винаги съвместно и никога срещу заплащане.

Цачева: Защитата трябва да е дело на модерна наша армия, която в синхрон с партньорските служби на НАТО има ангажимент за охраната. А защо и да не мислим за обща европейска армия.

По външнополитическите теми

Тук най-любопитното е, че и двамата се обединиха около въпроса за преразглеждане на санкциите срещу на Русия,и, че страните, понасящи загуби, трябва да бъдат компенсирани.
Малко неубедителен беше моментът, когато Цачева заяви готовност да бъде върховен главнокомандващ на българската армия. С пояснението, че тази фигура трябва да взима политическите решения, когато дипломацията е претърпяла провал. Цачева каза още, че ако я изберат, ще се допитва не само до вицепрезидента си вицеадмирал Манушев, но и до самия ген. Радев.
Радев като отговор стъпи накриво, защото се обърна към Цачева като към избран президент. Каза, че не е проблем жена да бъде начело на българската армия и я посъветва да бъде главнокомандващ не само на армията, но и на всички въоръжени сили на България.

На въпроса: Ястреб или дипломат – какъв трябва да е българският президент в международните отношения?

Цачева: И до момента като председател на парламента, отстоявайки българския интерес, винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя финални актове и декларации, които са приемани на международни форуми.
Радев: Дипломат – на ястреби се нагледахме, рисковете ги носим всички ние.

Румен Радев и Цецка Цачева в първия дебат за изборите в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Зависими ли сме от Русия?

Радев: Нека да е ясно България е член на ЕС и НАТО. Друга алтернатива няма. Но това не значи, че трябва да създаваме врагове извън тези съюзи. Еврофилията не значи русофобия. Това, че губим икономически, е факт. „Южен поток“ стана „Турски поток“. Стана така, че евтиният газ е за Турция и таксите остават за нея и това е икономическата цена на русофобията. Не съм казвал, че искам преразглеждане на участието в НАТО, а начина на участие. Искам да видя България по-силен и активен член на съюзите. Не с послушание и декларации.

Цачева: Безспорно активна балансирана външна политика, стъпила на основата на националния интерес. Участието в НАТО трябва да продължи, а президентът да бъде гарант за модернизиране на военните сили. Направили сме европейския си избор. В рамките на кампанията, като че ли има противодействие и се чуват гласове за друга ориентация. Това е недопустимо.

Тъй като за Радев имаше публикации в медиите като „Дневник” и „Медиапул”, че искал да се преразгледа членството на България в НАТО и ЕС, той поясни, че никога не е казвал такова нещо. Той иска по активна позиция на страната като член, а не преразглеждане на членството ни.

На кого е Крим?

Радев: Крим де юре е украински, де факто над него се вее руския флаг. Бъдещето му зависи от народа.

Цачева: Анексията е в грубо нарушение на договореностите след края на Втората световна война. Крим е в Украйна. (Бел. ред. – Всъщност тук Цачева греши, за Крим няма договорености в края на Втората световна. Той е бил част от Русия до края на 50-те години, когато съветският лидер Хрушчов го предава на родната си Украйна. Договори Крим да остане в Украйна има след разпада на СССР).

За правомощията на държавния глава

И двамата кандидати заявиха, че не желаят президентска република.

Радев: Правомощията на президента са достатъчни, зависи как се оползотворяват.

Румен Радев в дебат за президентските избори в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Цачева: Президентската институция е толкова силна, колкото е силна и с характер личността на президента. Има достатъчно възможности да се изпълняват рационално и да се уплътняват предвидените в Конституцията правомощия.

За Изборния кодекс, предстоящите спешни промени в него и квадратчето в бюлетините „Не подкрепям никого“

Радев: Може да го има, въпросът е как се бори. Аз съм против методиката за изчисляване на резултатите в президентските избори, приета през май. Той подчерта, че избирателният закон е довел до огромно огорчение у българите в чужбина, особено сред младите.

Цецка Цачева в дебат за президентските избори в студиото на бТВ. Снимка: от екрана

Цачева каза, че вината за ситуацията е на партньорите в управляващата коалиция: Нормите, които са действащи и предстоят да бъдат променени, бяха резултат уговорката на управляващото мнозинство – нашата толерантност към партньорите ни от Реформаторския блок и Патриотичния фронт доведе до там, за да има консенсус в пленарна зала, финално те да изработят текстовете. Когато стана ясно, че това не работи, активно се намесихме.
И двамата казаха, че ще гласуват на референдума. Радев не отговори дали е „за“ намаляване на субсидиите за партиите, а по въпроса за задължителното гласуване коментира: „Всеки българин трябва да има правото да решава дали да гласува и как“.

Цачева каза, че задължителното гласуване вече е въведено, субсидиите трябва да ги има, защото в противен случай влизаме в нерегламентирано финансиране, за което и в момент има съмнение в определени екипи.

На въпрос за настоящия президент Росен Плевнелиев

– и двамата се изказаха с резерви, но дипломатично.

Цачева: Той имаше много сложен мандат, справи се добре с двете служебни правителства, които му се
наложи да структурира. Историята ще даде окончателна оценка за неговото президентстване.

Радев: Плевнелиев е взел правилното решение и с облекчение ще напусне поста си.
Цачева съзря обида в тази реплика и се заяде: Не приемам към действащ държавен глава подобно отношение.

Финални думи – защо трябва да бъда президент?

Водещият Хекимян даде по 30 сек. на двамата кандидати за финални думи в отговор на въпроса „Защо трябва да бъдете петият президент?”

Цачева: За да продължи България да бъде фактор на стабилност и сигурност, за да продължим евроатлантическото и европейското развитие на страната, за да имаме модерно образование и просперитет на българската нация, за нейното единство, за справедливост, за продължаване на реформата в съдебната система, в образованието. За мен правовата държава не е само основен принцип в Конституцията – целият ми съзнателен живот е в подчинение на този принцип. Ще продължа да работя за него.

Радев: Защото България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава. Той трябва да бъде стожер на националния интерес с трезва преценка и твърд характер. Трябва да е лидер и да може да взема отговорни решения в трудна обстановка. В моята професия залагаме живота си с всяко излитане, затова думите и делата ни са обезпечени с най-висока гаранция.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.