Науката в държава на простаци и неграмотници… Как може да се поправи и България да мръдне?

Учените в България намалели 4 пъти за последните 20-ина години, на последно място сме в Европа по брой, съобщиха от БАН на пресконференция. И дават за пример как в Европа навсякъде учените се увеличават, а у нас намаляват. Не само в Европа – в Китай ръстът е най-голям, където се наблюдава с просто око зависимостта, че заедно с увеличаването на учените, се развива и икономиката.

След тази типична за България новина, съобщена на пресконференция, в медиите я предадоха само БНР, в. „Сега”, „Труд”, „Дума”, а от сайтовете „Медиапул”. Също и няколко икономически сайта, които наблягат на новината, че искат 750 лв. заплата за млад учен. Като че ли това е най-важното. За останалите големи медии това не е новина, не ги вълнува.

У нас никой не уважава учени, осмиват ги, нападат ги, че взимат заплати за нищо (те пък едни заплати).
В предишния мандат на премиера Борисов започна най-големия погром на БАН и университетите. Финансовият министър Дянков им отряза драстично бюджетите, докато приближени на властта откриваха нови университети в села и паланки, а образователният министър Игнатов промени закона, така че да се става по-лесно професор. И който пожела стана професор, но кой знае защо учените не се увеличиха.

Дянков каза за БАН дори, че трябва да го закрият, нарече учените там „феодални старци”. В БАН почнаха съкращения, пенсионираха де що можаха. Сега броят им е намалял на 2800 души, от 6000 преди години. А само 9 учени там са под 25 години.

Премиерът Борисов тогава поиска от БАН „конкретни резултати” и щял да им даде пари. Как ли си ги представя? Да изобретят сигурно нов модел джип…

Имаше международен одит на БАН заради атаките на Дянков и кабинета „Борисов 1”. Въпреки мизерията резултатите бяха неочаквано добри. Простаците в България смятат, че от наука няма голяма нужда. Средният българин мисли, че все пак има, ама само за бизнес приложение. Така мисли и Борисов, така мислеха и министрите му. Египтологът Игнатов казваше, че нямаме нужда от физици. Двамата с Дянков тръгнаха да съчиняват програми за насоки на науката – да подкрепи туризма и археологията. Вежди добави бутафорията по историческите обекти. Спретнаха чудно бъдеще.

Всяка просперираща страна развива фундаментална наука, която няма приложение, а създава основа за науката и образованието. Дянков и египтологът Игнатов точно това искаха да унищожат.
Като съобщиха, че парите за Института по метеорология свършили, Дянков каза, че ще взимаме прогнозата за времето от Си Ен Ен (които използват метеорологични данни на международни центрове, събирани и от БАН). Няма такива високообразовани простаци, като българските цървули, учили на Запад.

И как може да се поправи? Просто с повече пари за наука. Средният политик да обясни на своя среден избирател, че пред науката трябва да стои мирно и за нея трябват пари. Медиите да обяснят на простите си редактори същото.
Баницата на бюджета е на масата, просто за наука трябва по-голям парче. Защото от това ще дойде и развитието на България.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.