Българин от САЩ: Да забележим политическата система

То е задължителното и неизбежно начало

„Само основна промяна на държавнополитическото устройство може да спре деградацията на страната и да даде начало на нейното възраждане”, Орлин Тодоров в „България Версия 0,5” (изд. „Изток-Запад”). Не е ли революционно? Въпросът е как се разбира „основна”. И оспорима ли е тази максима?

Конкретно до автора – той не харесва държавната конституция, но не съвсем… Друго по-хваща окото. Младият човек живял в САЩ, обиколил тук и там и като се върнал в Отечеството се „сблъскал с българската действителност”.

Размислил и открил, че тази действителност се дължи на „няколко съвсем основни пропуски”: „Тези пропуски като че ли не се осъзнаваха от повечето от моите събеседници, от фермери до бивши министри, които типично търсеха проблема не в системата, а в хората – от „некадърните и корумпирани управници” до „крадливия и недисциплиниран народ”.

Пряка демокрация, индивидуална отговорност на политиците, разграждане на политическите машини, разделение и баланс на властите, местно самоуправление, свобода на словото, икономическа свобода, справедливи данъци – познати теми.

Само че Тодоров предлага в доста от случаите конкретни решения. Водещата му идея е демокрация. Бил на 16 през 1989 г., няма как да е схванал, че думичката „демокрация” тогава се пробута като стратегически евфемизъм на „капитализъм”. Втората едва наскоро взе да смъква срамежливостта си, сигурно има защо.

Двете не са взаимно заменяеми, достатъчно е да си спомним историите им. Коментирали сме го: надзъртането над неолибералната доктрина не е никак просто. Тодоров ни сравнява във всичко със САЩ. Да, там вали градушка от референдуми, питат населението дали да легализират марихуаната, но забравиха да го питат като харизаха данъците му на банкерите, дето хързулнаха страната и света по нанадолнището. Демокрация…

Обаче! Прочитът на Тодоров е повече от полезен. Разсъждава и не е престарял! Върху системата! Това е задължителното и неизбежно начало.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.