Японска лудост по празника Хелоуин+фотогалерия

Комбинирана снимка показва участници в уличния парад по случай наближаващия празник Хелоуин в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: Ройтерс

Навсякъде по света празникът Хелоуин, известен още като Вси Светии, се отбелязва в нощта на 31 октомври. В Япония честванията започват няколко дни по-рано. Тази година не беше изключение. В неделя хиляди японци, костюмирани като вещици, вампири, дяволи и таласъми, се събраха на уличен парад в град Кавазаки, близо до столицата Токио.

За разлика от САЩ, където тържествата за Хелоуин са предназначени предимно за децата, в Япония в тях се включват най-вече възрастните. Нощните клубове организират тематични партита от рода на “Фетиш Хелоуин” и “Еротика Хелоуин”. Собствениците на магазини пък изписват на витрините си призиви от сорта на “Играй! Купонясвай! С най-готиния костюм!”

Благодарение на любовта на японците към шантавите дрехи, странните фестивали и ексцентричните неща като цяло, Хелоуин се е превърнал от чуждоземен празник в популярно културно събитие за страната.

“Страстта на японците към Хелоуин за тях е начин да се откъснат от страхотната дисциплина, която спазват в ежедневието си – смята професор Патрик Галбрайт от частния университет в Токио. – Тези празненства им позволяват да се държат по по-различен от обичайния начин без да се притесняват.”

Уличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: Ройтерс

Уличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: РойтерсУличният парад в Кавазаки, близо до Токио. Снимка: Ройтерс

Според професор Галбрайт подобна е и ролята на манга-комиксите и японските анимационни филми. Той твърди, че те са средство за бягство от реалността. Галбрайт е забелязал също, че Хелоуин поощрява друг навик на японците – безразборното “консумиране” на стоки и услуги.

“Ние, японците, много обичаме празненствата – казва музикалният импресарио Йоши Ей. – Дори празнуваме Коледа, макар да не почитаме Христос. Просто се забавляваме. Но Хелоуин е много популярен тук. Може би защото няма нищо общо с Христос и църквата като другите празници в западните страни.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.