Пет изумителни лъжи на Хилари Клинтън за Сирия

Брус Фейн

Хилари Клинтън. Снимка: от тв екрана

Кандидатът за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън и нейните колеги, настояващи за по-голяма военна намеса на САЩ в Сирия, градят своята теза на пет изумителни лъжи, пише Брус Фейн в „Уошингтън Таймс”.

Лъжа номер 1: Светът няма да прости за американското бездействие пред лицето на масовите кръвопролития в Сирия. – Нищо не съхне по-бързо от сълза на политик. Международните отношения не са сантиментални. Силните правят това, което могат, а слабите страдат за това, което трябва да правят. Светът „прости” за бездействието на САЩ, когато Сталин и Мао общо убиха над 100 милиона, в Руанда и Камбоджа се развихриха геноциди, а Хитлер унищожи 6 милиона евреи. Днес светът наблюдава бездействието по време на убийствата на повече от 5 милиона в Конго в продължаващата гражданска война и по време на масовите жестокости и глад, които преследват хората на Южен Судан. Днес САЩ се радват на полусъюз с Виетнам, въпреки че хвърлиха 388 000 тона напалм и убиха повече от 2 милиона цивилни граждани по време на Виетнамската война.

Лъжа номер 2: Касапницата в Сирия можеше да бъде ограничена, ако Съединените щати бяха оказали военна помощ и се бяха намесили на страната на умерените сирийските бунтовници, борещи се срещу президента Башар Асад, руснаците и „Хизбула”. – Няма умерени в Сирия, посветили се на върховенството на закона и демократичните норми. Всички сирийски бойци са движени от скрити мотиви, за да доминира племето им над останалите. Междуособната война бушува и сред бунтовниците. A планът на стойност 500 милиона долара на Пентагона за професионално обучение на 15 000 умерени бойци се провали, защото не може да бъдат открити квалифицирани, годни за целта хора.

САЩ последователно и погрешно вярват, че общите противници на враговете им са умерени. Муджахидините в Афганистан, които подкрепяха срещу Съветския съюз, не пропуснаха и миг за преобразяване и извършиха под знамето на „Ал Кайда“ мерзостта от 11 септември 2001 г. САЩ влязоха във Виетнамската война и загубиха 58 000 войници в подкрепа на приеманите като умерени южновиетнамски лидери срещу комунистическия Северен Виетнам. Въпросните лидери Нго Дин Дием, Биг Мин и Нгуен Ван Тхю бяха авторитарни диктатори. Когато САЩ се оттеглиха от войната, Южен Виетнам се срина и всички жертви отидоха напразно. Американската военна интервенция в Либия за свалянето на Муамар Кадафи предизвика повече мизерия, хаос, жестокост и смъртни случаи, отколкото беше предназначена да предотврати.

Лъжа номер 3: Русия ще спечели за сметка на САЩ. – Вярно е обратното. Завладяване или окупация на враждебно население отслабва завоевателя или окупатора. Анексирането на Крим доказано беше икономически необосновано. Съветската империя се разпадна през 1991 г. заради разходите по окупирането на Афганистан и субсидирането на Източна и Централна Европа, които бяха непосилни. Президентът Владимир Путин губи пари и мъже в подкрепа на сирийския президент Асад в замяна за краткотрайна и детинска тръпка от проектирането на власт заради самата нея. САЩ не губят нищо от бездействие. По същия начин, след като се отказаха да спасят южновиетнамския президент Тхю от поражение от Северен Виетнам през 1975 г., шестнадесет години по-късно СССР – заклетият враг – се срина, без нито един изстрел от американски войник. САЩ станаха  единствената суперсила в света, в голяма степен чрез майсторска неактивност.

Лъжа номер 4: Ако в Алепо победят президентът Асад и президентът Путин, международният тероризъм срещу Съединените щати ще ескалира. – Това е пълна глупост. Асад и Путин са врагове, а не съюзници на „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. Превземането на Алепо от тях ще бъде пречка за международния тероризъм. Президентът Роналд Рейгън изтегли войските от Ливан през 1984 г. след терористичната атака на „Хизбула“ срещу казармите на американски морски пехотинци в Бейрут, но не последва скок на международния тероризъм.

Лъжа номер 5: Доверието в САЩ като лидер и защитник на свободния свят ще бъде унищожено. – Този довод е последно убежище за измамник, предпочитащ да рискува живота и съдбата на другите, за да задоволи жаждата си за власт или господство. Изтеглянето от Виетнам направи Съединените щати по-силни, а не по-слаби. Същото важи и за Ливан. САЩ преследват собствените си интереси в чужбина подобно на всички други държави. Свободата е подчинена на базираната на реалности политика. САЩ са продали оръжия за зашеметяващите 90 млрд. долара на Саудитска Арабия през последните години, въпреки нейната репресивна монархия, военната намеса в Бахрейн за потискане на свободата, военните престъпления в Йемен и най-малкото полу-съучастие в терористичната атака от 11 септември 2001 г. САЩ признават диктаторската Китайска народна република за сметка на демократичната Република Китай на Тайван. САЩ подкрепят египетския президент Абдел Фатах Сиси въпреки тоталитарните му методи. Примерите са безкрайни.

В обобщение, Сирия е без значение за националната сигурност на САЩ, както е и продължаващата също толкова трагична гражданска война в Демократична република Конго. Вашингтон трябва да предложи хуманитарна помощ и да приеме проверени бежанци от двете страни, да изразява съчувствие към жертвите на войната, но да се въздържа от всяко пряко или косвено военно участие. Ако в личен план отделни американски граждани желаят да бъде правено повече, те могат самостоятелно да допринесат с парите си и да рискуват живота си, надявайки се да се донесат свобода и демокрация в Дамаск или Киншаса.

От БГНЕС

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.