Защо вината от Бордо са толкова прочути?
Всяка секунда по света се изпиват по 15 бутилки вино бордо.
Регионът Бордо в Югозападна Франция, до океанското крайбрежие, се смята за най-важният, най-влиятелен, най-популярен по света, когато става дума за френско вино. А и за вино въобще (виж картата най-долу).
Там се произвеждат вече близо 900 млн. бутилки годишно, което е около 1,5% от цялото световно производство на вино и около 15% от производството на Франция.
Град Бордо е вторият най-посещаван от туристи град на Франция след Париж. Повечето идват заради виното.
Защо вината бордо са толкова прочути? Какви са те?
Най-напред, Бордо е родното място на сортовете Мерло и Каберне.
Но преди да се стигне до тях, в Бордо се отглеждат без прекъсване лозя в продължение на около 19 века. Има данни, че римляните са разпространили тук лозарството и винарството през 1 век от н. е. Векове наред се трупат
„културни пластове”
лозарство и винарство на едно и също място. Вината от Бордо стават прочути в Англия още в 12 век, когато английският крал Хенри II се жени за Елеонор Аквитанска, бивша кралица на Франция. Експортът е нарушен само по време на 100-годишната война между Франция и Англия, когато англичаните завземат Югозападна Франция, с региона Бордо, и го владеят с прекъсвания почти до средата на 15 век.
–––
Само факти:
2 млрд. евро е стойността на годишното производство на вино в Бордо.
27 млн. бутилки се продават на цена над 15 евро бутилката, тоест около 3% от цялото производство в Бордо.
71% от вината бордо се продават на цена 3-15 евро бутилката, а 26% на цена до 3 евро бутилката.
60% от произвежданите вина в Бордо се изпиват във Франция.
10 000 различни вина се произвеждат от избите в региона.
7375 са винопроизводителите в региона (към 1995 г. са били близо 14 000, но се бързо се уедряват, с навлизане на големи инвеститори).
(Всички данни са към 2015 и 2016 г.)
–––
През 17 век холандски търговци стават инициатори да се разсадят лозя в района Медок на Бордо. До тогава прочутите вина се правят главно в района Грав. По това време доминиращ сорт е Малбек, който отстъпва на Каберне совиньона в началото на 19 век. По-късно доминиращ сорт и досега става Мерло. През 1855 е направена първата класификация на лозята и вината в Бордо, като до голяма степен тя важи и до днес, след като са въведени още няколко регулации и съвременни класификации, години наред оспорвани, отменяни, узаконявани и признавани от регулациите на ЕС.
Повечето вина от региона (към 90%) са червени и са бленд (купаж) на сорта Мерло с Каберне совиньон и Каберне фран. Повечето вина бордо имат и много малък процент (1%-5%) от сортовете Пти вердо или Малбек, много рядко Карменер. Това представлява т. нар.
бордо бленд,
в който кабернетата преобладават. Но това е главно в по-скъпите вина на региона. В повечето от вината преобладава сортът мерло (с който също има много скъпи вина).
Англичаните наричат „кларет” вината от Бордо и т. нар. бордо бленд. Всъщност Clairet е френска дума, която означава тъмно розово вино бордо, изнасяно до 18 век. Но думата е поангличанчена до Claret и още отпреди век във Великобритания е добила значение на тъмно червено вино бордо, с пълно тяло. Англичаните са от най-големите консуматори на вина бордо.
В последните години държавата, която внася най-много вина от Бордо, е Китай. След нея около 4 пъти по-малко като количество внася САЩ. Но американският внос е по-скъп като стойност. Защото в Бордо основното количество вина са евтини. Само 3% са на цена над 15 евро бутилката.
Белите вина на Бордо са малко над 10% от общото производство и представляват купаж с преобладаващи сортове Семийон и Совиньон блан, и рядко по съвсем малко Мускадел, Совиньон гри, Юни блан, Коломбар. Семийонът в типичното бяло бордо е към 80%.
Силата на вината в Бордо е тероарът. Почвите са приблизително с един състав, но в различна степен каменисти, пясъчни, смес с глина и преобладаващо силно алкални, благодарение на наличието на варовик. Затова на някои места земята в Бордо струва 1500-2000 евро за декар, другаде е над 1 млн. евро за декар, ако въобще някъде се продава нещо. Повечето инвеститори купуват цели винарски имения, които вървят заедно с лозята, а тук-там и със замъчета от средните векове.
Климатът е океански. Лозята са на 100-150 километра от морето, а някои са и по-близо. Разположени са по двата бряга на реката Гарона и широкото й устие Жиронд, дълго около 75 километра, в което се влива и друга голяма река – Дордон (виж по-долу карта). Лозята и винарските райони са разделени от двете успоредни реки и устието им на
„Ляв бряг” и „Десен бряг”
На левия бряг, по-близо до океана, са обособени районите Медок, Пойак, Марго, Грав, Бордо супериор и др., общо 14. На десния бряг са Фронсак, Померол, Сент Емийон и Антр Дю Мер (между двете реки) и др., общо 20. В тези райони има общо 60 апелации (контролирано наименование за произход) и се произвеждат 10 хил. различнн вина.
В „бордо бленд” от левия бряг преобладава Каберне совиньон, а от десния бряг преобладава Мерло.
Ето някои от най-прочутите вина от Бордо, от т. нар. класификация Premier Cru, най-висока категория (на английски – First Growth):
Château Lafite-Rothschild, Pauillac (Шато Лафит Ротшилд, Пойак)
Château Margaux, Margaux (Шато Марго, Марго)
Château Latour, Pauillac (Шато Латур, Пойак)
Château Mouton Rothschild, Pauillac (Шато Мутон Ротшилд, Пойак)
Château Angélus, Saint-Émilion (Шато Анжелюс, Сент Емийон)
Château Cheval Blanc, Saint-Émilion (Шато Швал блан, Сент Емийон)
Тези изби ( и др.) произвеждат от най-скъпите вина, т. нар. Premier Grand Cru Classé A. Но има вина, които официално не са в тази класификация, но са от този висок клас. Такова е например Château Pétrus, Pomerol (Шато Петрюс, Померол). Цените на някои от тези вина се движат между 100 и 800 евро бутилката. Но да не забравяме, че повечето вина от Бордо са на ниски цени. В България във веригите супермаркети се продават и хубави вина бордо на цени между 15 и 30 лева бутилката. Поради сложните апелации и класификации, етикетите са подвеждащи. Някои съветват да се гледа алкохолното съдържание да е от 13% нагоре, това показва по-добър подбор на лозе и грозде (макар че това също е подвеждащо, днешните алхимици винари какво ли не правят с алкохолното съдържание).
Вторият съвет е на етикета да пише „Mis En Bouteille au Château” или „Mis En Bouteille a la Propriete”, което означава „Бутилирано в замъка (производителя)”.
Ето и съвет как да избираме по-евтини вина бордо – от изби със съседни лозя на най-скъпите винарни:
Moulis (или Moulis-en-Médoc),
Listrac, Haut-Médoc,
Lalande de Pomerol,
Fronsac,
Canon Fronsac,
Côtes de Castillon,
Lussac-St-Émilion,
Puisseguin St-Émilion,
St-Georges-St-Émilion.
Всички изредени наименования са на райони и винарни в съседство със скъпи изби в Медок, Померол и Сент Емийон.
––––
Сортове и лозя
90% от вината, произвеждани в Бордо, са червени.
1,2 млн. декара е площта на лозята в региона (средно по 170 декара на винопроизводител).
62% е сортът Мерло от лозята с червено грозде (общо 691 380 декара).
25% е сортът Каберне совиньон от лозята с червено грозде (общо 283 740 декара).
12% е Каберне фран от лозята с червено грозде (общо 132 180 декара).
1% са сортовете Малбек, Пти вердо и Карменер (общо) от лозята с червено грозде (14 570 декара).
3210 декара лозя има най-голямото винарско имение в Бордо – Шато Ла Борн.
5 декара е най-малкото винарско имение Анкло-Турмалин (на десния бряг), а 7 декара е Шато Лино (на левия бряг).