Защо вината от Бордо са толкова прочути?

Снимка: Справочник за Бордо

Всяка секунда по света се изпиват по 15 бутилки вино бордо.
Регионът Бордо в Югозападна Франция, до океанското крайбрежие, се смята за най-важният, най-влиятелен, най-популярен по света, когато става дума за френско вино. А и за вино въобще (виж картата най-долу).
Там се произвеждат вече близо 900 млн. бутилки годишно, което е около 1,5% от цялото световно производство на вино и около 15% от производството на Франция.
Град Бордо е вторият най-посещаван от туристи град на Франция след Париж. Повечето идват заради виното.

Защо вината бордо са толкова прочути? Какви са те?
Най-напред, Бордо е родното място на сортовете Мерло и Каберне.
Но преди да се стигне до тях, в Бордо се отглеждат без прекъсване лозя в продължение на около 19 века. Има данни, че римляните са разпространили тук лозарството и винарството през 1 век от н. е. Векове наред се трупат

 

„културни пластове”

лозарство и винарство на едно и също място. Вината от Бордо стават прочути в Англия още в 12 век, когато английският крал Хенри II се жени за Елеонор Аквитанска, бивша кралица на Франция. Експортът е нарушен само по време на 100-годишната война между Франция и Англия, когато англичаните завземат Югозападна Франция, с региона Бордо, и го владеят с прекъсвания почти до средата на 15 век.

Типично винарско имение в Бордо – Chateau-dYquem. Снимка: Справочник за Бордо

–––
Само факти:

2 млрд. евро е стойността на годишното производство на вино в Бордо.
27 млн. бутилки се продават на цена над 15 евро бутилката, тоест около 3% от цялото производство в Бордо.
71% от вината бордо се продават на цена 3-15 евро бутилката, а 26% на цена до 3 евро бутилката.
60% от произвежданите вина в Бордо се изпиват във Франция.
10 000 различни вина се произвеждат от избите в региона.
7375 са винопроизводителите в региона (към 1995 г. са били близо 14 000, но се бързо се уедряват, с навлизане на големи инвеститори).
(Всички данни са към 2015 и 2016 г.)
–––

През 17 век холандски търговци стават инициатори да се разсадят лозя в района Медок на Бордо. До тогава прочутите вина се правят главно в района Грав. По това време доминиращ сорт е Малбек, който отстъпва на Каберне совиньона в началото на 19 век. По-късно доминиращ сорт и досега става Мерло. През 1855 е направена първата класификация на лозята и вината в Бордо, като до голяма степен тя важи и до днес, след като са въведени още няколко регулации и съвременни класификации, години наред оспорвани, отменяни, узаконявани и признавани от регулациите на ЕС.

Винарския регион Бордо е разположен в югозападна Франция, до океана. Виж подробната карта по-долу.

Повечето вина от региона (към 90%) са червени и са бленд (купаж) на сорта Мерло с Каберне совиньон и Каберне фран. Повечето вина бордо имат и много малък процент (1%-5%) от сортовете Пти вердо или Малбек, много рядко Карменер. Това представлява т. нар.

 

бордо бленд,

в който кабернетата преобладават. Но това е главно в по-скъпите вина на региона. В повечето от вината преобладава сортът мерло (с който също има много скъпи вина).
Англичаните наричат „кларет” вината от Бордо и т. нар. бордо бленд. Всъщност Clairet е френска дума, която означава тъмно розово вино бордо, изнасяно до 18 век. Но думата е поангличанчена до Claret и още отпреди век във Великобритания е добила значение на тъмно червено вино бордо, с пълно тяло. Англичаните са от най-големите консуматори на вина бордо.

Представителни вина от Бордо. Снимка: Справочник за Бордо

В последните години държавата, която внася най-много вина от Бордо, е Китай. След нея около 4 пъти по-малко като количество внася САЩ. Но американският внос е по-скъп като стойност. Защото в Бордо основното количество вина са евтини. Само 3% са на цена над 15 евро бутилката.
Белите вина на Бордо са малко над 10% от общото производство и представляват купаж с преобладаващи сортове Семийон и Совиньон блан, и рядко по съвсем малко Мускадел, Совиньон гри, Юни блан, Коломбар. Семийонът в типичното бяло бордо е към 80%.

Силата на вината в Бордо е тероарът. Почвите са приблизително с един състав, но в различна степен каменисти, пясъчни, смес с глина и преобладаващо силно алкални, благодарение на наличието на варовик. Затова на някои места земята в Бордо струва 1500-2000 евро за декар, другаде е над 1 млн. евро за декар, ако въобще някъде се продава нещо. Повечето инвеститори купуват цели винарски имения, които вървят заедно с лозята, а тук-там и със замъчета от средните векове.
Климатът е океански. Лозята са на 100-150 километра от морето, а някои са и по-близо. Разположени са по двата бряга на реката Гарона и широкото й устие Жиронд, дълго около 75 километра, в което се влива и друга голяма река – Дордон (виж по-долу карта). Лозята и винарските райони са разделени от двете успоредни реки и устието им на

 

„Ляв бряг” и „Десен бряг”

На левия бряг, по-близо до океана, са обособени районите Медок, Пойак, Марго, Грав, Бордо супериор и др., общо 14. На десния бряг са Фронсак, Померол, Сент Емийон и Антр Дю Мер (между двете реки) и др., общо 20. В тези райони има общо 60 апелации (контролирано наименование за произход) и се произвеждат 10 хил. различнн вина.

В „бордо бленд” от левия бряг преобладава Каберне совиньон, а от десния бряг преобладава Мерло.

Посетители разглеждат лозе в Бордо – винарският туризъм тук докарва над 3 млн. туристи годишно. Снимка: Справочник за Бордо

Ето някои от най-прочутите вина от Бордо, от т. нар. класификация Premier Cru, най-висока категория (на английски – First Growth):

Château Lafite-Rothschild, Pauillac (Шато Лафит Ротшилд, Пойак)
Château Margaux, Margaux (Шато Марго, Марго)
Château Latour, Pauillac (Шато Латур, Пойак)
Château Mouton Rothschild, Pauillac (Шато Мутон Ротшилд, Пойак)
Château Angélus, Saint-Émilion (Шато Анжелюс, Сент Емийон)
Château Cheval Blanc, Saint-Émilion (Шато Швал блан, Сент Емийон)

Фирма продава подаръци за рожден ден бутилка вино Бордо със съответната реколта, заедно със стар брой от вестник (със съответната дата) от последните десетилетия.

Тези изби ( и др.) произвеждат от най-скъпите вина, т. нар. Premier Grand Cru Classé A. Но има вина, които официално не са в тази класификация, но са от този висок клас. Такова е например Château Pétrus, Pomerol (Шато Петрюс, Померол). Цените на някои от тези вина се движат между 100 и 800 евро бутилката. Но да не забравяме, че повечето вина от Бордо са на ниски цени. В България във веригите супермаркети се продават и хубави вина бордо на цени между 15 и 30 лева бутилката. Поради сложните апелации и класификации, етикетите са подвеждащи. Някои съветват да се гледа алкохолното съдържание да е от 13% нагоре, това показва по-добър подбор на лозе и грозде (макар че това също е подвеждащо, днешните алхимици винари какво ли не правят с алкохолното съдържание).
Вторият съвет е на етикета да пише „Mis En Bouteille au Château” или „Mis En Bouteille a la Propriete”, което означава „Бутилирано в замъка (производителя)”.

Ето и съвет как да избираме по-евтини вина бордо – от изби със съседни лозя на най-скъпите винарни:

Moulis (или Moulis-en-Médoc),
Listrac, Haut-Médoc,
Lalande de Pomerol,
Fronsac,
Canon Fronsac,
Côtes de Castillon,
Lussac-St-Émilion,
Puisseguin St-Émilion,
St-Georges-St-Émilion.

Всички изредени наименования са на райони и винарни в съседство със скъпи изби в Медок, Померол и Сент Емийон.

––––
Сортове и лозя

90% от вината, произвеждани в Бордо, са червени.
1,2 млн. декара е площта на лозята в региона (средно по 170 декара на винопроизводител).
62%  е сортът Мерло от лозята с червено грозде (общо 691 380 декара).
25% е сортът Каберне совиньон  от лозята с червено грозде (общо 283 740 декара).
12% е Каберне фран от лозята с червено грозде (общо 132 180 декара).
1% са сортовете Малбек, Пти вердо и Карменер (общо) от лозята с червено грозде (14 570 декара).
3210 декара лозя има най-голямото винарско имение в Бордо – Шато Ла Борн.
5 декара е най-малкото винарско имение Анкло-Турмалин (на десния бряг), а 7 декара е Шато Лино (на левия бряг).

Регионът Бордо във Франция и винарските райони в него. Илюстрация: Немски справочник за виното

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.