Противоположните реакции от концерта на Орлов мост

Росица Бакалова, Фейсбук:

Да уточня. Не гледам и не слушам Слави Трифонов.Отдавна съм наясно какво прави той и хората около него. Но съм погнусена от погнусата и смешната поза на елитарност, която мнозина заеха. Твърде малко са интелектуалците в тази държава и те не се афишират. За жалост.
У мнозина пишман елитарници не видях погнуса, когато обслужваха по всякакъв начин сегашните управляващи.
Не видях погнуса, когато десетки уж хора на изкуството хукнаха да се излагат из различните риалити формати.
Не видях погнуса от наглите лъжи и убийството на образователната система и здравеопазването.
Не виждам погнуса, когато актьори, художници, писатели, журналисти целуват мазно банкянската ръка, която им се подава.

Изпитвам дълбока погнуса към всеки, който си позволява да се гнуси от собствения си народ.
Вие какво очаквахте от народа?! Да слуша Брамс и да чете Кафка, докато пишман елитниците целуваха какво ли не на илитератите и простаците, които бяха инсталирани да си играят с тази територия?!
От години облъчвате същия този народ с ерзац музика, ерзац филми, ерзац театрални постановки, ерзац литература, които именно вие, пишман елитниците създавате, защото от ерзаца се печели.
И след всичко това има погнусени, че хората ходели и слушали Слави Трифонов. В това ви е късметът. Че слушат него. Защото ако слушаха Вагнер, отдавна народът да беше избесил пишман елитниците и да беше приключил с геноцида на последните 26 години.

Отпушихте ли ушите на орлите?

Nikolay Terziyski, Фейсбук:

Ехо, жусуитата, отпушихте ли ушите на орлите? Щото докато им ги бяхте „запушили“ можеха да чуят разни ужасяващи неща като песните „Де е България“, „Боят настана“, „Къде си вярна, ти, любов народна“, „Кой уши байряка“, „Назад, назад, моме Калино“, „Жив е той, жив е“, „Моя страна, моя България“ и „Мила родино“, изпълнени от десетки хиляди българи.

Добре е, че ги предпазихте, скъпи жусуита, щото как ли щяха да понесат промяната…? Та те са се адаптирали към други звуци – псувни на шофьори, скърцане на автобуси, клаксони на таксита, а последните песни, които са чували са на футболни агитки. Направо спасихте горките орли, какъв ли културен шок щяха да изживеят…

Сурнахме се в Учин дол (Защо дават на Слави зелника)


Иво Беров

Общината, полицията и държавата спират живота в столицата на България заради посредствените изпълнения на един посредствен чалга певец и съмнителен политик.
Край. След тая простотия София вече няма да е същата. Никога. Вече няма разлика между София, Долно Уйно, Байхуйно и Учиндол. Учиндол се премести в София. Тоест не се премести. Превзе я. Облада я. Изтакова я. София вече не съществува. Вече е Голям Учиндол, или нещо подобно.
Как и защо се стигна дотук. Как и защо се сурнахме в Учин дол. Отговорите са няколко. Но те са излишни. Вече е непоправимо. Няма смисъл от обяснения.
Остава все пак един въпрос и едно подозрение.
Защо никой не се възмущава, като изключим някои мрежови самотници. Защо никой не се противопоставя на тази гнусна, нагла, бесуваща пошлост. Не точно пошлостта на Слави Тръ, тя е ясна. А на онези, които му дават зелника.
Никой измежду всичките творци, писатели, артисти, музиканти, художници, антрополози, социолози и всякакви лози, призвани уж да бранят достиженията на вековната уж българска уж култура не се противопостави. Мисля, че знам отговора.
Защото са страхливи. Защото ги е бъз, че Слави Тръ може да им се подиграе в зрелището си. Защото са сгушени хора с мижави души. А сгушените хора с мижави души нищо стойностно не могат да сътворят. Те са бездарни. Най-много нещо грамотно да напишат, нещо средна ръка, посредствено… И толкоз.

И хич не се договеждат десните уж и демократичните уж столични съветници, че със своите деяния Слави Тръ осквернява и първия голям и истински демократичен митинг на Орлов Мост. Оня на който пя не Лепа Брена, а Пол Саймън. Всъщност Слави Тръ оскверни и се изгаври с най-светлото събитие, случило се на България поне от половин век насам. Дават ли си сметка за това сините или псевдосините ни общински съветници ? Не, разбира се. Нали се намърдаха на удобните местенца, какво им пука за това, че София се сурна в Учин дол.
От блога на автора, със съкращения

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.