Изкризихме!

Румен Белчев

Предизборно всички говорят или за хаос, или за криза. Едните заплашват да ни хвърлят в хаоса, ако не ги харесаме, другите ни обясняват, че от това по-зле няма накъде, така че – по-добре да изберем тях, по-лошо няма как да стане.

Кризата удря навсякъде – в жлъчката, в бъбреците, дори в медицинските сестри – „Удари ни криза за медицински сестри” – съобщава „СТАНДАРТ”. В смисъл – че сестрите предпочитат да работят за заплата някъде другаде, а не за нещо като социална помощ – тук. „Фишовете на сестрите са за заплата около 600 лева” – уточнява изданието. Но има някаква светлина в тунела – „След учителите: Вдигат заплатите и на лекарите” – четем тържествувайки. Радваме се и на уточнението, че „Младите доктори вече ще започват с поне 850 лв.”. Дотук – добре, но за беля стандартното издание си има и други страници – само няколко листа по-нататък четем, че „Предлагат 900 лв. заплата за шивачки”… Те, хирурзите, все шият нещо, я корем, я нещо друго, сигурно бързичко ще могат да се преквалифицират…

Кризата не засяга независимата от всичко родна съдебна система – бургазлията, теглил ножа на улично коте, отърва кожата – „Домашен арест за убиец на котка” – четем в „ТРУД”. Ако се вярва на „ТЕЛЕГРАФ”, прокуратурата настоява, че въпросният индивид „е проявил жестокост към гръбначно животно – котка, като му причинил противозаконно смърт по особено мъчителен начин за животното и с особена жестокост”. „ТРУД” обаче цитира и защитната теза – че „няма доказателство убитото животно да е котка, защото по делото не е направена експертиза”…
Все пак – и двата вестника са единодушни, че за тая работа законът предвижда затвор от 1 до 3 години. Ако се докаже, че закланото е котка, а не извънземно, разбира се – за извънземни няма параграф.

В тая работа мерки и теглилки няма, така че всякакви сравнения между тая и оная присъда са неуместни, но все пак от „ТЕЛЕГРАФ” научаваме, че „Депутат се споразумя за условна присъда”. Почваме да четем, че „Бившият депутат от ДПС Щерьо Щерев, подсъдим за това, че е ощетил държавата с над 8 млн. лв., сключи споразумение с прокуратурата…”

Според споразумението осемте милиона щели да му костват десетмесечна условна присъда – малко по-малко от милион на месец плюс обещанието три години подред да не прави такива работи. После – сигурно ще може, стига пак да го изберат за депутат, разбира се.

Ако смятате, че в страната има криза на доверието, грешите – според „ТЕЛЕГРАФ” новите училищни стандарти позволяват на директорите да „Извиняват отсъствия за несподелена любов”. Така телеграфният вестник тълкува промените в правилата – отиваш при директора, оплачеш се, че Пенка не ти обръща внимание и от мъка си се запил цяла седмица, директорът плаче заедно с теб и ти зачерква неизвинените. И никаква експертиза не трябва – в родното училище се работи на доверие, зер – парите следват ученика, ако го изхвърлиш, трябва да си намалиш заплатата!

Може би за да илюстрира добрината, но и принципността на учителите, на една от вътрешните страници апетитна блондинка, облечена само с татуировките си обяснява, че „Строгата преподавателка винаги къса неподготвените ученици”. Възпитателно, няма дума – деца, пишете си домашните, че ще ви скъсат!

Но стига злословия насам и натам – в България има не само проблеми – напротив, строи се, та пушек се вдига! „Мая идва да открива новия светофар на разклона за Марково” – тържествува сайтът „ПЛОВДИВ 24 ЧАСА”. Всеки открива каквото може – изборите тропат! „24 ЧАСА” е малко по-сдържан – според него не става въпрос за откриване – „Манолова огледа светофара на Марково, пускат го”. И на нашата улица има светофар, но не е удостоен с височайше оглеждане – и той като Марковския, работи „на жълтомигаща светлина” – в смисъл – че не работи.

Няма ли кой да дойде да го огледа – ние ще го отразим на страница първа!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.