По-добре да цивилизоват Борисов, вместо да го ругаят

Кой избра Борисов? Социолози направиха специално проучване, за да видят как така и защо той печели. Оказа се, че има голям процент хора с висше образование в електората му, а младите преобладават.
Политическите му противници се вбесяват, че софийските таксиджии, продавачки, фризьорки определят с гласа си кмета на София. Но трябва да се сърдят на себе си – нали всеки се бори да спечели гласа и доверието на тези хора? Значи останалите кандидати не са им вдъхнали достатъчно доверие.
Леви и десни нападнаха ядно Бойко Борисов на нощните пресконференции след изборите. Ефектът на издърпване на килимчето изпод краката на традиционните политически партии е очевиден. В Бургас на втори тур се явяват ГЕРБ и Атака. В София и Пловдив кметовете са от ГЕРБ. В общински съвети има формиране на мнозинства на ГЕРБ и Атака. Традиционните партии отстъпват, изместени от гласа на недоволните.
Управляващите си вкараха автогол, като отредиха последно място на ГЕРБ да говори в изборната нощ. Дадоха възможност на Борисов да направи ефектна демонстрация и на пресконференцията му на другия ден да го гледат много повече хора.
“ГЕРБ не е феномен като НДСВ, БСП е първа политическа сила”, обяви премиерът Станишев в изборната нощ, с което издава притесненията си от партията на Борисов.
Десните пък са направо агресивни към ГЕРБ, защото тя се определя като дясна партия, има подкрепа и от десни партии в Европа. Тоест – десницата е заплашена повече от присъствието й.
Дали политици и политолози не се самозаблуждават за Борисов – че е временно явление, което ще отшуми? Успехът му на местните избори е очевиден. Но националните избори са съвсем друго. Ако на местните избори някой местен разбойник се е кандидатирал от партията на Борисов, нищо чудно да не са го избрали, защото му знаят спатиите. Но в национален избор, в който листите са спуснати от София, ГЕРБ ще спечели повече. И тогава има голяма вероятност да управлява в коалиция с БСП, която ще бъде другата (по-?)голяма политическа сила.
Така че ще е много интересно да се проследи как Борисов ще се отнася с БСП занапред. И обратно. Засега той отдава предпочитанията си за сътрудничество с десните, които го кълват като токачки.
Но до изборите има още 2 години и трябва да стане по-голямо чудо от учителска стачка, за да има извънредни избори.
За тия две години ще се види в набързо сформираните листи на ГЕРБ какви хора са се намъкнали – кой как ще краде от общинското, дали ще прави далавери. Само така може да помръкне силата на Борисов. Иначе – като го нападат и отляво, и от дясно – само го правят по-силен.
Крив-прав, Борисов е тук и е кмет. Утре може да събере гласове за премиер. Неговият език е ясен и прост, разбираем за всички, за разлика от този на политиците. По-добре Борисов да бъде опитомен и цивилизован, отколкото нападан. Защото засега манталитетът му на пожарникар и бодигард преобладава.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.