Коя е новината на изборите, освен че Борисов и неговите пророци загубиха

Иво Инджев

Имаме ли новина тази вечер след обявените резултати, според които Бойко Борисов губи изборите в противоречие с лъжливите анонси за обратното от страна на купените социолози в България?

Обикновено съм по-бърз от политиците в реакцията си на политическите събития. Някой друг, политик при това, е отговорил изпреварващо вместо мен с декларация, която е първи значим резултат от днешните избори с прицел в близкото бъдеще.

Съвсем конкретно Радан Кънев даде отговор на уж толкова “сложния” въпрос кого да подкрепят демократично мислещите хора на втория тур, на който се борят за първо място приглушен пропагандатор на московската правда, като Цецка Цачева, изправена срещу откровен пропагандатор на същото, като Румен Радев.

Дългоочакваният край на агонията на съглашателството с Борисов под формата на “реформаторски блок” дойде. Което поставя възможност за ново начало в дясно.

Наближава краят на проекта Бойко Борисов, който е изправен за първи път пред загуба на избори. На пръв поглед той е ранен от “приятелския огън” на кандидата, когото избирателите трудно отличават от неговата Цецка Цачева. Но всъщност голямата интрига в политиката тепърва предстои с яркото разграничаване на десен субект с тежест в политиката, какъвто е ДСБ.

Финансовият министър Владислав Горанов, изпратен да брани превзетия победен окоп на Борисов в студиото на БНТ тази вечер, вече започна да се моли на реформаторите за подкрепа с намигвания за “общото дясно пространство” при яснотата, че близо една четвърт от гласувалите за Трайчо Трайков са бегълци от предишното си гласуване за ГЕРБ.

Пример: ГЕРБ губи електорат в най-силните си крепости – София и областните градове, коментира Боряна Димитрова от Алфа рисърч пред БНТ.

Световните агенции вече отбелязват загубата на Борисов: ”Българският премиер Бойко Борисов претърпя неудобно поражение в първия тур на президентските избори в неделя”, съобщава отбелязва например агенция France Presse.

България има нещастието загубата на Борисов да бъде донесена от един рецитатор на заучени опорни точки, какъвто е Румен Радев (във всичките му публични изяви пред камерите във вечерта след изборите той буквално повтаряше без отклонение в нито една запетая  като папагал едни и същи изречения на благодарност срещу апатията и т.н.).

Парадоксалното е, че той печели с тази рецитация срещу своя антипод в това отношение Борисов, който не е в състояние да повтори два пъти едно и също изречение от собствените си изявления.

(следва продължение)

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.