Радев води с 3-4%, но кой ще спечели на втори тур и какво ще стане след това?

Извънредни парламентарни избори ще има вероятно през март

Резултатите от първия тур на президентските избори (данните са от ЦИК при преброяване на 85% от протоколите) се оказаха точно обратни на прогнозите. В социологическите сондажи Цачева водеше с 2-5% пред Радев, а в резултатите преднината на Радев е 3-4%. Една от обясненията е, че при социологически сондажи анкетираните крият вота си по различни причини.

Един виц от последните дни определи настроенията и резултатите на тези избори, но повечето политици не го разбраха:
„В тази държава в болница те пускат с пръстов отпечатък, а през границата се минава свободно”. Този каламбур обединява в едно разпада на държавата и същевременно безумните реформи в уредбата й.
Предизборната кампания на обединените националисти включваше съвсем конкретни изненадващи за президентски избори неща като довършване на оградата по границата и по-строга охрана. И постигнаха резултат от 15% за Красимир Каракачанов, много над очакванията и прогнозите.

Реформаторите, които въведоха реформата с пръстовия отпечатък, предлагаха празни лозунги за свобода и европейски ценности, против Русия и „комунистите”, и не можаха да проумеят, че не са нищо повече от патерица на Борисов. И получиха заслужено шесто-седмо място в класацията. Графата в бюлетината „нито един от посочените кандидати”, която реформаторите въведоха, събра повече гласове от Трайчо Трайков. Провалът им на изборите не беше неочакван, движеше се в рамките на прогнозите.

Ако има нещо неочаквано,

това беше успехът на двама души – на Румен Радев и Веселин Марешки.
Радев като ново лице се държа съвсем адекватно и събра гласовете на промяната, и от партии извън БСП. Неопитен в политиката, макар да си личеше, че прави репетирани изявления, дава заявка, че ще се развива като политик. Най-малкото звучеше по-автентично и по-смислено от Цачева, която рецитираше опорните си точки съвсем като зубрачка.

Прогнозите на социолозите преди изборите бяха, че Цецка Цачева ще води пред него с 2 до 5 процента. Резултатите са обратни – Радев води пред Цецка Цачева с 4 процента според данните на ЦИК при преброяване на половината протоколи, и около 3% при паралелно прогнозно преброяване на „Алфа рисърч” и „Галъп Интернешънъл”. Едно от обясненията е, че при социологически сондажи анкетираните крият вота си по различни причини, дори от страх от властта.

Марешки също постигна резултат над очакванията. И в неговия случай той е наистина трудно обясним. Нито е някакъв оратор или поне умел в диалога като Борисов, нито блести с интелект, говорът му е диалектен, не много ясен, излъчването е на мутра и парвеню. Непрекъснато споменава аптеките си и се изкарва борец с картела на горивата с няколкото си бензиностанции. Това дали е достатъчно, за да постигне 11% на президентски избори? Всичко е възможно. Според някои теории на конспирацията той е таен играч на ГЕРБ и Борисов. В нощта след изборите подкрепи Цачева за втори тур, по един особен начин – каза, че щял да гласува за адмирал Манушев, а не за генерал Радев.

ДПС пък даде подкрепа за генерал Радев, защото искат промяна и са против институцията президент да се партизира и да се концентрира власт в ръцете на една партия.

Урна с бюлетини за президентските избори. Снимка: от тв екрана

Обединените патриоти не обявиха подкрепа за никого, оставиха избирателите сами да решават.
Тъй като гласовете на Каракачанов, Марешки, ДПС и Трайков сборно са към 38%, накъде ще се насочат на втори тур, какво ще стане не е много сигурно.

Но каквото и да стане, Радев е моралният победител, с мощен импулс към промяна и …извънредни парламентарни избори. Дори ако чрез търговия на избиратели и партии резултатът на втори тур се обърне в полза на Цачева,

със стабилността на Борисов е свършено

Той вече се пързаля по нанадолнището, не просто на тези избори, а въобще. Сега правителството му се крепи на националистите Каракачанов и Симеонов. Макар да не участват с министри, те събират негативи от това управление. При сегашния успех на изборите едва ли ще чакат дълго, още 2 години до редовни избори. Ще поискат избори скоро, за да осребрят сегашния си успех, който може да им донесе над 40 депутати.
ДСБ даде сигнали, че може да се оттегли от Реформаторския блок и в този сектор вдясно настъпва нова криза и разпад.

Борисов обяви, че при загуба на втория тур, ще подаде оставка. А е съвсем логично и очаквано Радев да спечели. Служебното правителство вероятно няма да бъде назначено от сегашния президент Плевнелиев, защото според конституцията няма право да разпуска парламента в последните 3 месеца на мандата си. Това ще направи следващият президент и изборите ще са краят на март.

При евентуална победа на Цачева, твърде малко вероятна, проблемите на правителството няма да намалеят. То ще събира още повече недоволство, и пак ще се стигне до извънредни избори, в по-неблагоприятен за Борисов момент към средата на годината.

Въпросът е, че сега няма достатъчно убедителна алтернатива на ГЕРБ, която да ги замени в управлението. БСП още няма достатъчно подкрепа, съществува вакум за нова партия. Марешки дава заявка за нова партия, но тя по-скоро ще бъде патерица на ГЕРБ.

Другата потенциална нова партия седи зад инициативата на Слави Трифонов и екипа му за референдума. Тя събра мощна подкрепа, гласуването е на ръба на задължителни резултати. Този потенциал на недоволство и желание за промяна неминуемо ще доведе до промяна. Въпрос на време. Ако референдумът не стигне 51% избирателна активност и остане само пожелателен, това ще натрупа още недоволство у хората и съпротива срещу партиите на статуквото.

Тези избори бяха като преброяване на десните зайци, на левите зайци, на патриотичните зайци и на …догановите и местановите зайци. ДПС с кандидата си Орешарски съвсем точно си преброи избирателите. Забеляза се, че Местан, който призова неговите да гласуват за Цачева, има успех в някои райони в Турция. Там е имало секции с гласове 3 към едно за Цачева срещу Орешарски, което подсказва, че може би има манипулирани избори или поне избиратели под натиск.От ДПС се опитва да се отцепи нова турска партия, която изглежда като откровена Пета колона на Ердоган.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.