Незачитане на референдума вещае политическа буря и нови партии

Резултатите от референдума са повече от стряскащи. Между 70 и 80 процента отговарят с „Да” и на трите въпроса. Близо 3,5 милиона души гласуваха в него. Не е имало референдум у нас с такова участие. Да кажеш, че са гласували заблудени фенове на Слави Трифонов е голяма грешка. Желанието за промяна е очевидно, колкото и да е спорно дали мажоритарна система в два тура е лек за болната ни политическа система.

За да бъдат резултатите от референдума задължителни, изискването на закона беше в него да гласуват толкова хора, колкото на последните избори. Тоест 51%, 3,5 млн. души. Резултатите са на ръба.
Странно е, че при сегашното уж задължително гласуване все пак избирателната активност не е повече от 60%.

Парламентарните партии се отнесоха високомерно към референдума преди провеждането му, по същия начин се отнесоха някои към него и след това – например обединените патриоти. Привържениците на Реформаторския блок се отнесоха също толкова високомерно, дори призоваваха да не се гласува. Тази позиция компрометира бъдещи референдуми, които могат да бъдат по инициатива на същите тези политически сили, които сега се се правят, че такъв референдум не съществува. Всичко това вещае политическа буря.

Защото зад този референдум е натрупана енергия и гняв срещу партиите на статуквото. И националистите погрешно се радват на своя възход до 15% в президентски избори. Те обират част от протестния вот, пряко ги свързват с проблема с мигрантите, към които те имат твърда политика.
Но на едни парламентарни избори тези партии на статуквото ще пострадат, ако се появи нова партия, на основата на поддръжниците на референдума.

И е въпрос на време такава партия да се появи. Дали Слави Трифонов ще влезе директно в политиката или ще подкрепи някого, но партия, която да размъти водата на останалите ще се появи със сигурност. И опитът на съседни балкански страни това показва. В Гърция партиите на статуквото бяха отнесени от нова партия.

Със сегашното високомерие на парламентарните сили към гражданската инициатива, каквато беше този референдум, те само подготвят добре почвата за такава партия.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.