Младите поляци извадиха Полша от блатото

Полският либерал Доналд Туск от партия Гражданска платформа победи на предсрочните парламентарни избори в Полша. С вота си поляците сами извадиха страната от тресавището, в което братята Качински се опитваха да я вкарат. Снимка: Ройтерс

През последните две години външните наблюдатели следяха със смесени чувства на тревога и присмех как най-важната страна в Източна Европа потъва в свой собствен свят. Сега полските избиратели милостиво я извадиха от него.

След огромното поражение на партията на Ярослав Качински „Право и справедливост“ и победата на „Гражданска платформа“ на Доналд Туск, поляците могат да оставят зад гърба си период на грешки и пропуснати възможности. Ликуват обаче не само поляците.

При ексцентричното управление на премиера Качински и неговия брат близнак, президента Лех Качински, Полша сякаш потвърждаваше страховете на тези, които смятаха за грешка разширяването на Европейския съюз на изток. Полските власти използваха борбата с корупцията като предлог, за да се намесят в работата на независимите институции, пренебрегнаха законите и злоупотребиха с разузнавателните служби. В международен план братята Качински изиграха неправилно картите си и превърнаха страната си, някога уважаван съюзник, в обект на насмешки и източник на раздразнение. В опит да си извоюват по-големи права при гласуване в Европейския съюз те избраха да водят ненужни битки с Германия, заядливо припомняха минали исторически неправди (каквито за жалост Полша често е понасяла) и изобщо се противопоставяха на всичко.

Заслуга за разгрома на „Право и справедливост“ имат предимно младите поляци, сред които избирателната активност беше рекордно висока. Това е обнадеждаващо опровержение на опасенията, че апатията, цинизмът и емиграцията помагат на деспотични правителства в бившите комунистически страни да узурпират властта. Търпението на избирателите не е неизчерпаемо.

„Гражданска платформа“ наследява процъфтяваща икономика, като според прогнозите тазгодишният ръст на брутния вътрешен продукт на страната ще бъде 6,5 процента. Това осигурява добра основа за реформа на държавните финанси и за опростяване на данъчната система, което „Право и справедливост“ не успя да направи. Жалката транспортна система на страната и архаичната държавна администрация откриват пред управниците възможности да се развихрят в тяхното модернизиране. Добър показател за успех ще бъде завръщането на някои от стотиците хиляди поляци, които работят в Западна Европа. В международен план придържането към правилата на дипломацията – появяването на срещи, отговарянето на писма, спокойното водене на преговори – ще зарадват приятелите и съседите на Полша.

За “Гражданска платформа” няма да е трудно да бъде по-компетентна от предшественика си, но тя не бива да е по-малко принципна в действията си. Братята Качински действаха тромаво в борбата срещу корупцията, но устремено преследваха целите си. Ще бъде жалко, ако сега Полша се върне към мрачната обстановка, характерна за обществения живот в периода преди 2005 г. Съдебната система трябва да бъде деполитизирана, а не осакатена. Междувременно новото правителство трябва да се опита да не изглежда отмъстително. „Право и справедливост“ назначи по върховете на държавната машина множество лоялни на партията хора. “Гражданска платформа“ не трябва да прави това. В същото време новите лидери на Полша не трябва да отстраняват способни хора от висши постове, само защото са били назначени от предишното правителство.

Що се отнася до външната политика, „Гражданска платформа“ би могла да започне да подобрява отношенията с Германия. Поляците може основателно да чувстват безпокойство от близкото германско-руско сътрудничество, особено в енергийната сфера. Но проявите на еднаква подозрителност спрямо Берлин и Москва не помагат. Самите германци се тревожат за управлението на Русия при Владимир Путин и за това, как то се отразява на страната им. Жлъчната антигерманска позиция на братята Качински навреди на Полша и отслаби Европейския съюз. Колкото по-конструктивна е Полша в ЕС, толкова по-лесно ще бъде за настроената скептично към Русия германска канцлерка Ангела Меркел да поема рискове в полза на Полша.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.