Дългата изборна нощ в Ню Йорк

Предварителните резултати се прожектират на Емпайър стейт билдинг. Снимка: twitter

Любопитна информация от изборната нощ в Ню Йорк. Приключва най-яростната и свързвана с най-грозния език и нападки срещу опонента, кампания за президент в историята на страната.

За пръв път от 70 години насам и двамата кандидати за Белия дом са от Ню Йорк и ще очакват да отбележат изборните резултати с фойерверки или сълзи в Голямата ябълка, на по-малко от 2 хиляди метра един от друг.

Това, както и заплахите за терористична атака от Ал Кайда, увеличи невъобразимо мерките за сигурност в мегаполиса. В 7 вечерта гласуването още продължава и ще завърши малко след 9 часа. Около Джавис център, където са се събрали привържениците на Хилари Клинтън и около хотел „Хилтън“, където ще е партито на Доналд Тръмп, има обсада от журналисти и медии от цял свят, но и тежки заграждения, хиляди полицаи, униформени и цивилни, тежко въоръжени, с кучета, използват се дори камиони за извозване на боклук, за да се огради периметъра на достъп в тези райони, проверяват се чанти и документи на имащите регистрация за вход.

Ню Йорк в изборната нощ. Снимка: twitter

Гласуването протича гладко, без инциденти, но в случай, че има такива, на дежурство са следователи, съдии и адвокати за бързи процедури. Засега има оплаквания само за повреди в незначителен брой машини за гласуване, които никъде в САЩ не са свързани с интернет. В една от изборните секции бяха арестувани двойка голи избиратели, протестиращи срещу изборната система на страната.

Току-що започнаха да излизат и първите прогнозни резултати. Нощта няма да е нежна. Ще е дълга.

Най-силно, след резултатите от надпреварата, се очаква, каква ще е речта на загубилия надпреварата, за да може гладко и без инциденти да се предаде властта на следващия обитател на къщата на Пенсилвания авеню във Вашингтон.

От страницата на авторката

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.