Тръмп президент, пазарите пощуряха. Ще повлияе и на изборите в България

Подобно е и у нас – медиите пресолиха манджата и на изборите се получи обратен ефект

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Доналд Тръмп изненадващо спечели изборите в САЩ и пазарите пощуряха. Социологическите прогнози предвиждаха сигурна победа за Клинтън. От самото начало на броенето на гласовете в отделните щати Тръмп поведе и в медиите се появиха заглавия, че светът е затаил дъх. След няколко часа победата му ставаше все по-очевидна и доларът започна да пада, мексиканското песо се срина, японската йена тръгна нагоре, индексът на „Стандарт и Пуърс” падна с 5%, индустриалният индекс „Доу Джоунс” потъна с повече от 800 точки или над 4%. Към края на броенето доларът беше паднал с около 3%.

Това бяха първоначалните реакциите на пазарите от изненадващите новини, но скоро след като станаха ясни официалните резултати, пазарите започнаха да се успокояват и курсовете да се възстановяват.
В Белия дом ще влезе човек, който обяви война на статуквото, водейки на моменти грозна предизборна кампания.
В началото на преброяването Тръмп поведе с 2-3 процента пред Клинтън общо за Щатите и към края разликата намаля до 1% и около 1 млн. гласа преднина, а после гласовете за двамата се изравниха. Броенето продължава, Тръмп и Клинтън имат по около 59 млн. гласа.
Поради особената избирателна система в САЩ, кандидатите събират електорални представители за всеки отделен щат, след което те гласуват за президент. Клинтън води в щатите по източното и западното крайбрежие, Тръмп води в почти всички останали щати, включително Флорида, Пенсилвания, Кентъки.

Случващото се в Щатите не е въпрос само на американския избирател. Изборът на президент на САЩ е като избор на министър председател на света.
Мнозина гледат с невярващи очи новините, като въобще не са си представяли, че човек като Тръмп, смятан за луд и неуравновесен, може да застане начело на най-могъщата държава в света. И да разполага с ядреното копче.

Но картината за Тръмп е леко преувеличена. Като брутален оратор, който много не си мери приказките и малко се съобразява с фактите,  Тръмп остави директни стряскащи впечатления у избирателя. Но медиите го нарисуваха по-страшен, отколкото е в действителност. Компроматите, които извадиха срещу него в последния момент, включително оплаквания от порноактриса и няколко жени, че им посегнал сексуално преди години, изиграха обратен ефект.

Социологическите сондажи показваха трайна преднина на Клинтън месеци наред, само с отделни пикове за Тръмп. Всички очакваха сигурна победа за нея, професионалният политик, бивш държавен секретар в продължение на два мандата и бивша първа дама два мандата.

Затова победата на Тръмп беше като шок. В първите реакции се надигнаха отделни гласове срещу социологическите агенции. Но едва ли имат вина. Ефектът е по-скоро на скрит вот, избирателят не си признава, че ще гласува за Тръмп, защото медиите са внушили и са създали обществени настроения, че не е престижно. И така се получава изненада при гласуването.

Повечето наблюдатели оценяват изненадата на изборите като мощен протестен вот на избиратели, уморени от лъжите и обещанията на професионалните политици във Вашингтон. Някои припомнят, че Клинтън победи във вътрешнопартийна борба с непочтени методи Бърни Сандърс, който щеше да има повече шансове срещу Тръмп.

Все пак, случаен човек не може да стане президент на САЩ. Сега всички ще се изненадат как се променя поведението на Тръмп, как става по-умерен, как го опитомяват съветници, екип от експерти, които ще остават зад фасадата на президента с червения перчем.

Кандидатът от Либертарианската партия Гари Джонсън получи 4 млн. гласа и 3%, а кандидатката на Зелената партия Джил Стайн получи 1,2 млн. гласа и 1%. Тръмп и Клинтън имат по над 59 млн. гласа в неокончателното преброяване.

Републиканската партия спечели също така мнозинство и в сената, и в Камарата на представителите в Американския конгрес.

Изборите в САЩ ще окажат влияние на българските

Цецка Цачева се качи на грешния влак, като обяви преди дни, че ще разговаря с Клинтън на общ език и изповядва нейните ценности.

В България ситуацията с кандидат президента Румен Радев е подобна, макар той да няма нищо общо с Тръмп. Общото е мощният медиен натиск върху него, доведен до истерия, след като спечели на първи тур. Създават настроения, че ако го изберат, се връща комунизма, тоталитаризма, идва Путин, ставаме зависими от Русия и т. н. Всички подобни изказвания на политици имат обратен ефект. Защото се разминават с реалностите.

Затова победата на Радев в неделя изглежда още по-сигурна, въпреки опитите на ГЕРБ да събере гласове от разпадащия се Реформаторски блок и кандидати като Марешки.

БългарияСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.