Радев победител в дебатите с Цачева в анкетата на БНТ. За какво спориха?

Цачева и Радев в предизборните дебати с Румен Радев. Снимка: от екрана на БНТ

Румен Радев води с 59% на 33% пред Цецка Цачева в гласуването на сайта на БНТ, където е представен запис на последните президентските дебати преди изборите в неделя (виж тук).
Дебатите бяха с продължителност час и половина, излъчвани на живо по БНТ, и качени в сайта на телевизията на запис, където продължаваха да събират зрители.

Двамата кандидати представиха вижданията си по подбрани от БНТ теми, основани на проучване на „Алфа рисърч” за въпроси, които вълнуват зрителите – за външната политика, отбраната и сигурността, енергетиката, съдебната реформа и правомощията на президента.
Дебатът започна с уточнението, че нито един от двамата кандидати за президент не е поставял условия за въпросите, а те са подготвени от екипа от журналисти в БНТ.

Най-слабото представяне беше за водещата Добрина Чешмеджиева, която въобще не беше на висотата на такива президентски дебати и по-скоро пречеше, отколкото да бъде аниматор на такава важна дискусия.

На първия въпрос разочарование или надежда донесоха тези 27 години от 10 ноември 1989 г., Румен Радев отговори, че у хората се усеща чувството на безпътица, на отчаяние в не малка част от българите.
Цецка Цачева заяви, че годините са донесли надежда, ентусиазъм, подем, България се е върнала отново в Европа.

За външна политика и международни отношения

За избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ Цачева заяви, че това е изборът на Америка и с него следва да се съобразим. Тя уточни, че ако бъде избрана за президент, ще работи с президента Тръмп. Но тепърва предстои да видим дали това е за добро или не, каза Цачева, като се обоснова, че Тръмп е ново лице за политиката.
Преди няколко дни Цачева наразумно изрази очакване, че Хилари Клинтън ще е президент, като каза в Би Ти Ви: „Като ценности и виждания се приближавам повече към Хилари Клинтън. С нея ще говорим на европейски, български език”.

Резултати в анкетата на БНТ на сутринта след дебатите.

Радев отчете, че политиката на Тръмп ще повлияе на отношенията на САЩ с Китай, Русия и НАТО. „Ние имам традиционно добри стратегически отношения с САЩ и смятам, че смяната на едната личност няма да повлияе неблагоприятно на нашите отношения“, заяви Радев. Той подчерта, че сътрудничеството на България със САЩ в сферата на отбраната трябва да продължи.
По отношение на Русия, Цачева заяви, че би заявила на Путин, че България води прагматична и отстояваща националния си интерес политика. Тя би го поканила, за да види нашите курорти и културното наследство, което е свързано с тесните връзки на народа ни. Цачева обеща да го заведе на „Панорамата“ в Плевен.
Радев постави отношенията ни с Русия на ясна прагматична основа, „Условия, при които да си върнем пазарите“, заяви Радев, което ще е пречупено през въпроса за санкциите към Русия.

След нападки на Цачева към Радев, че е обявен за проруски кандидат в руските медии, ген. Румен Радев попита дали трябва да гледаме какво пишат чужди медии или националния си интерес? И на свой ред поиска да разбере какви са зависимостите на Цачева от Турция, защото в Турция има явен превес на гласове в полза на Цачева. Цачева отговори категорично, че няма никакви зависимости.
„Аз съм като една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове, не участвам и не знам да съм разследвана в корупционни сделки, за връзки с други държави и посолства“, каза тя.
Вярно е, че определени политически сили заявиха подкрепа за мен без да им е търсена, поясни Цачева.

По темата дали Турция е готова да стане част от ЕС, Радев бе категоричен, че не е готова, понеже има проблем в частта с условията, свързани с човешките права. Тя не е изпълнила тези 5 точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисията с ЕС за безвизови пътувания.
Цецка Цачева коментира, че Турция все повече се отдалечава от заявения си европейски приоритет. ЕС има много ясна политика, според нея, в която има конкретни критерии към всяка държава. Само при изпълнение на всички критерии може да отпаднат визите за Турция, отбеляза тя.

За бежанците-мигранти

Цецка Цачева заяви, че е немислимо проблемът с бежанците и справянето с него да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейската солидарност. Правителството полага максимални усилия, което е по възможностите ни, каза тя.
Радев я репликира с това, че усилията са големи едва през последните няколко месеца. През останалото време България не е успяла да завърши нашите съоръжения и оградата е поскъпнала 4 пъти, при по-лесен терен с по-ниско качество и защитност. Последва спор за цената на оградата.
В отговора на въпроса за бежанците, Радев заяви, че трябва да имаме ясна политика за бежанците – усилване на гранична полиция, пресичане на каналджийството, готовност на българската армия за намеса на границата в случай на ескалация на тази криза. Радев уточни, че трябва да подготвим армията – да има логистична подготвка преди кризисни ситуации. Той направи критика и на постановлението за интегриране на бежанци, което не предвижда лимит и условия. Цачева се опита да защити постановлението.

Цачева и Радев в предизборните дебати с Румен Радев. Снимка: от екрана на БНТ

За армията

Според Румен Радев по-високият бюджет за армията е илюзорен. Тези 72 милиона лева, които се дават отгоре, са за осигурителни вноски, обясни той. Според него бюджетът не мърда.
Проблемите на армията няма как да приключат според Радев. Имаме проблеми с българските въоръжени сили, смята още той. Освен това има проблеми и в ежедневието, поясни Радев. Хората напускат българската армия, защото са демотивирани и изпълняват задълженията си с риск, понеже имат ниска подготовка.
Трябва да се подобри нормативната база, която е разхвърлян двор, а гражданският контрол се превърна в гражданско управление, некомпетентни политически лица взимат решения за въоръжените сили, трябва да се върне военната експертиза като възможност за вземане на решения и трябва да се даде възможност за подготовка, според Радев.
Цачева коментира, че наистина не са отделяни дълги години средства за инвестиране в модернизиране на армията.
Тя се съгласи, че бюджетът за армията е малко на процент от цялостния бюджет.
Цачева акцентира на сухопътните войски и отбеляза, че е чувствала тревога у служителите при срещите си с тях по време на кампанията си. Трябва модернизация именно в тази област, бе категорична тя, защото обновленията на трите рода войски трябва да вървят успоредно.

За съдебна реформа

Цецка Цачева коментира, че подкрепя конституционна реформа, независимо от гласуването на ГЕРБ и БСП.
Ген. Румен Радев обвини Цачева, че няма никаква промяна в съдебната система, а тя отбеляза, че антикорупционният закон е готов и че е несериозно да се говори, че няма никаква промяна.
Радев даде за пример Румъния, където има осъдени министри, премиер, стотици държавни служители и са върнати в хазната към 2 милиарда евро. И обясни, че смята да посети Румъния като стане президент, за да се запознае със съдебната реформа там, и ще почерпи опит от техния антикорупционен закон.

По искане на водещата Чешмеджиева, двамата кандидати разказаха

своя лична история,

която е останала в съзнанието им.
Връщането назад в миналото подтикна Цецка Цачева да разкаже за семейството си и дядо си Иван Цачев, който е получил смъртна присъда по времето на комунизма. Това я разчувства и тя почти се разплака, извади кърпичка да си бърше очите.
„Нарушавам обещание, дадено на смъртния одър на баща ми, и сега казвам – да, аз съм внучката на Иван Цачев“, сподели Цецка Цачева. Тя заяви, че за пръв път разказва, че дядо й е осъден на смърт и от нея родителите й са крили това до 10 ноември. През 2011 г. Цачева съобщи по повод коментарите, че е била партиен секретар, че не се срамува от членството си в БКП и още тогава каза за дядо си, че има смъртна присъда. Тоест сегашните признания в дебатите не са разкритие за пръв път (виж тук).

Футболен мач или театър

Цецка Цачева заяви, че ще отиде на стадиона, заедно с кандидата за вицепрезидент Пламен Манушев. Докато ген. Радев каза, че ще той ще отиде на стадиона, но ще прати на премиерата в театъра г-жа Илияна Йотова. И двамата бяха категорични, че са от националния отбор, но докато Цачева призна, че не разбира от футбол, ген. Радев заяви, че е привърженик на ЦСКА

От какво бихте се лишили, ако станете президент

Румен Радев: От свободата да се движа, спокойно и независимо, където си поискам сам. Виждам, че това ще бъде много трудно, но ще държа на него.
Цецка Цачева: Не бих се лишила от своите приятели, близки и от колегите, с които изповядвам общи ценности. Това са хората, които ще бъдат до мен. Относно ограниченията, г-н Радев – свиква се, но няма да ви се наложи.
Радев й отвърна, че и тя може да остане на сегашния си режим.

За медиите

Двамата определиха проблем при медиите начинът на финансиране. Цачева заяви, че е нужно да запазим свободата на словото. Тя определи и като проблем собствеността.
А Радев напомни, че България е на последните места по свобода на словото и това трябва да се промени. Посочи още, че е проблемно, когато печалбата вземе връх над истината и трябва да има прозрачност във финансирането на медиите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.