Шантажът с оставката на Бойко, грешката му Цецка и нейните крокодилски сълзи

Заявеното намерение на Борисов да подаде оставка, ако Цецка Цачева загуби изборите е опит за шантаж над избирателя да гласува за нея. Шантажът, обаче, ще се обърне срещу ГЕРБ.

При всичките приказки за обединение на нацията, Борисов показа, че не може и не иска да управлява при президент на друга партия. Иска цялата власт. Къде отидоха приказките му за стабилност?
На практика Борисов заплашва с дестабилизация, ако хората не гласуват за Цецка и обвинява за евентуална политическа криза БСП и подкрепеният от тях кандидат. Такава нахална логика може да има само Борисов.

Също толкова нахално беше интервюто му тази седмица в бТВ, в което призна, че изборът му с Цацева бил грешка. Демек – абе сбърках, ама тя е подготвена, трябва да гласувате за нея, защото става лошо. И това е голямо нахалство, което не остава незабелязано от избирателя.
Сега на Цачева на изборите може да помогне само чудо. Или фалшификации.

Защото очевидно другият шантаж – че ако изберат Радев, той е човек на Русия, Путин, връща се тоталитаризма, комунизма – също не помага особено. Няма как да убедиш хората, че ще се върне тоталитаризма, това е толкова наивно, че чак не заслужава да се коментира. Също така няма как един президент да промени ориентацията на страната, дори да заяви такива намерения, а Радев съвсем не е давал такива признаци, въпреки опитите да му припишат. Георги Първанов, когото сочат като откровено проруски президент, изкара два мандата, вторият път избран със 70%. И през тези два мандата България първо стана член на НАТО, после на ЕС.
Сега няма как да плашиш хората, че България ще излезе от НАТО и ЕС с един генерал, когото някои вляво наричат „натовски генерал”, а някои националисти (Каракачанов) наричат „избора на САЩ”.

И като черешка на тортата след всички шантажи дойдоха крокодилските сълзи на Цецка Цачева на последните предизборни дебати с Радев. Тя извади кърпичка да бърше сълзи, като разказа (уж за пръв път разкрива), че дядо й бил осъден на смърт 50-те години. И родителите й крили това от нея до 10 ноември.

Цачева остави впечатление за поне три лъжи. Първо, тя не за пръв път разказва за дядо си, същото е разкривала и през 2011 г., тогава без да плаче (виж тук). Второ – кой ще й повярва, че е имало някакви причина родителите й да крият от нея за дядо й? Още повече, че такива неща се знаят не само от родители, а от широк кръг съселяни. Трето – остава висящ въпроса как са я направили член на БКП, при такъв дядо? След всички изприказвани истории от соца, че някои били репресирани заради дядовците си.

Така Цачева се вписа в приказките на Борисов за неговия дядо. Борисов, който също е станал член на БКП на 19 години. Да се пениш с реторика против комунистите, като всички виждат откъде идваш, си е автогол.

След всичко това оставката на правителството изглежда все по-сигурна.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.