ТВ-игрите крадат ли, крадат. Боби Цанков „дава“ 50 000 лв. награди на ден

Осъденият за измами водещ с ново предаване в 7дни ТВ

Водещият Боби Цанков, който има условни присъди и е следствен по дела за измами, води игра с награди за 50 000 лв. на ден по телевизия „7 дни“. Снимка: Булфото

Преди няколко месеца e-vestnik описа Как ТВ-игрите обират зрителите в България и направи сравнение със същите игри във Великобритания. Неотдавна там стана скандал след разкритие, че зрители на частния британски канал GMTV звъняли и изпращали SMS-и напразно в една от игрите на телевизията, защото победителите се определяли много преди края на шоуто.
В резултат Британският регулатор наложи на телевизията санкция – 2 милиона паунда, която според медийния експерт Нели Огнянова е най-голямата засега в цялата история на британското регулиране.
Отделно от това, британците се заеха да променят законодателството си, така че в бъдеще да не се допускат подобни измами. Обсъжда се предложение ТВ-игрите с награди да бъдат регулирани чрез закона за хазарта, както е с бингото, рулетката, покера и др. В момента, заради това, че участникът проявява някакво познание и решава ребуси, игрите с въпроси и награди не се водят хазартни нито във Великобритания, нито в България.

Британците съставят нови наредби, глобяват измамниците, заплашват телевизии с отнемане на лиценза, настояват за ясни и прозрачни правила. В същото време в България старите методи за ловене на шарани се прилагат с пълна сила. Водещите се държат като недосегаеми за закона, бомбардират зрителя с лъжи и го обират, докато му внушават, че е късметлия.

Падение и възраждане на Боби Цанков

В тази ситуация на безотговорност от страна на регулатора – Съвета за електронни медии (СЕМ) и при липсата на закони, по които да се търси отговорност от телевизиите, гуруто на тв- и радио игрите Боби Цанков за пореден път се възражда от пепелта в телевизия 7 дни ТВ.

На 27 юни 2006 година Софийският районен съд за втори път официално осъди Боби Цанков на 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок по обвинение в измама на потенциален рекламодател на радио „Вива”. Ищецът по делото доказал, че е изпратил есемес от мобилния си телефон в предаване на радио „Вива“. След 5 минути на телефона му се обадил водещият Боби Цанков, който обяснил, че ще рекламира фирмата на потърпевшия по 10 пъти дневно до края на годината, ако получи в замяна 1 500 лв. Водещият прибрал парите, а рекламата не била излъчена.

Освен че това е втората присъда за измама на Боби Цанков, в момента срещу него има още много висящи разследвания за измами на хора от цялата страна. По най-шумното дело срещу него, образувано след жалба на бизнес дамата Ваня Червенкова, той бе оправдан на първа инстанция. Тя твърдеше, че Боби я е обрал с 50 хил. лв.

“Треска за злато” по бТВ е единствената игра, лицензирана като хазартна. Снимка: бТВ

Миналата година на пресконференция министърът на вътрешните работи Румен Петков демонстративно обяви, че Боби Цанков оглавява личния му списък от над 50 престъпници с висящи дела, срещу които ще се провежда ускорено и безкомпромисно разследване. За да подчертае своята решителност, шефът на МВР обеща да връчи тази папка и на главния прокурор, и на Станишев.

Днес (не е ясно дали в резултат на решителната намеса на министър Петков или въпреки нея) Боби Цанков е на свобода и води нова игра със скъпи есемеси и обаждания по 7 дни ТВ. Предаването е с награден фонд около 50 хиляди лева. Обещават се също и предметни награди – плазмени телевизори и други. За съжаление на лапнишараните, които си харчат парите за предаването на Боби Цанков, тези награди никой не ги печели.

Според българския Закон за радиото и телевизията съдържанието на игрите се контролира от телевизията, в която се излъчват. Потърсихме за коментар изпълнителният директор на 7 дни ТВ Велизар Енчев, който припряно каза по телефона, че в момента усилията на целия екип на телевизията, включително и неговите, са съсредоточени в отразяването на кметските избори. „Пишете, че това за нас е външна продукция”, каза Енчев, затвори телефона и го изключи за по-нататъшни обаждания.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/pmV3TF38shc“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

От Комисията за защита на потребителите за пореден път се оправдаха с липсата на закон, по който да търсят отговорност от телевизиите при случаи на измама по време на телевизионни игри.
„Тези игри са направени за наивници – който схваща хитрината на водещите, не се обажда и не си харчи парите, а който не схваща – той пък не се оплаква, така че при нас няма жалби от пострадали потребители”, каза Богомил Николов, председател на Българската национална асоциация на потребителите.

Колко триъгълника виждаш?

Незабравимата Зара от „Ало, къщата“ по Нова ТВ. След 4 години на екран предаването беше спряно. Снимка: От телевизионния екран

В продължение на 4 години всяка вечер в „Ало, къщата” задаваха въпроси и раздаваха награди, предаването бе спряно, а крилата фраза на Зара: „Колко триъгълника виждаш?” остана в историята. Въпреки това, единствените официални и открити отговори по темата за телевизионните игри получихме от Гергана Данова, директор „Интерактивни проекти” в Нова телевизия (НТВ). Тя уточни, че в момента по НТВ върви само една игра с въпроси и награди – „Големият въпрос”.

Ето как протече разговорът с Гергана Данова:

Контролирате ли съдържанието на игрите с въпроси и награди от типа на „Ало, къщата”, които се излъчват по Нова телевизия?

– Играта „Ало, къщата” е лицензиран формат на „Ендемол” – Холандия. Фирмата идва тук и монтира на място софтуер, от който ние не може да мръднем нито наляво, нито надясно, освен да сменяме езика. Когато има брой на триъгълници или правоъгълници, този софтуер е готов – вариант за грешка вътре няма.

Водещите отправят доста подвеждащи послания към публиката – например, карат ги да се обаждат, когато има лесна загадка и не включват никого в ефир, с което не дават възможност някой да спечели реално?

– Дават възможност, но на края на предаването – зависи от механизма на самата игра. Всяка игра, независимо дали е 45 минути или е час и половина, има определен механизъм, има определени жокери. Редакторката подава на водещата какво да каже. Ако е игра за 45 минути, не може да направим 3 игри. Просто защото бюджетът ни, наградният ни фонд е определен.

Защо не се казва на хората, че до края на предаването няма да се включват зрители на живо?

– Практиката на тези игри не е такава. Какво предлагате – да стартира едно предаване и да кажем – ще включим днес двама зрителя.

Да – тогава хората ще могат да преценят дали си заслужава да си харчат парите.

– Това е цяла наука. Стартира една игра. Вижда се трафикът по нея и се казва, че тази игра не върви. Спира се, сменя се играта, дават се парите на зрителя, които са написани и започва втора игра. Ние може в една вечер да пуснем 4 игри, може да пуснем и една.

Следите ли колко приходи има от една игра?

– Как да проверим колко приходи има – аз не мога да сравня пазара в Испания, Франция, Холандия с нашия пазар. По света приходите са огромни. При нас не е така, защото пазарът ни на реално играещи хора е не повече от 500 000. От тези 500 000, ако този месец играят 20 000 е пак добре, така че аз не мога да сравня един бюджет с друг бюджет.

Има ли етични правила, които да се спазват от водещите?

– Няма, защото „Ало, къщата” тече по нашата телевизия в продължение на 4 години. За тези 4 години над 500 000 човека в България са спечелили пари от тази игра.

Това изглежда невъзможно?

– Представете си, ако на вечер наградният ни фонд беше 3 000 лева, за 4 години всеки ден без събота и неделя какви пари сме раздали. Аз не смятам, че това е неморално или неетично. Това е за определена аудитория, която иска да играе. Има много по-неетични игри по кабелните телевизии, където се обявяват суми от по 50-60 хил. лева, които повече никога не се дават. Давам ви за пример предаването на Боби Цанков. Което е буквално пералня на пари. Нова телевизия е имала 2 такива игри – едната е „Ало, къщата”, която вече е спряна, а другата е „Големият въпрос”, която продължава. Ние имаме реално отговорили на въпросите и спечелили хора, при нас няма никаква лъжа. Всеки, който иска да провери обаждането си, отива при продуцента, показва му се софтуера, вижда се в колко часа се е обаждал, колко пъти, как е бил изтеглен и т.н. Ние не лъжем хората, че ще дадем едни пари, а после да не ги даваме.

Давате възможност на зрителя да си провери честността на играта, така ли?

– Ако има желание, обажда ни се, отиваме при продуцента на „Големият въпрос“, който в момента е Ай Ем Еф, който може да му покаже всичко. Водили сме хора за „Ало, къщата”.

Има ли гаранция, че хората не се въвеждат в заблуждение?

– Разбира се, че има гаранция. Аз имам достъп до този софтуер като телевизия и във всеки момент мога да проверя – примерно да звънна 10 пъти и да проверя дали ме има в софтуера. Също така – когато се натисне едно копче, изтегленият телефон отива в друг раздел на софтуера, аз мога да проверя дали евентуално продуцентите не злоупотребяват – дали този номер е бил изобщо изтеглен, защото аз нямам гаранция дали те не са си написали някой техен познат.

Правите ли такива проверки?

– Разбира се, това ми е работата.

Контролирате ли да се изплащат обещаните суми?

– Обещаните суми се изплащат от нашето счетоводство. Всеки божи ден едни пари отиват при едни хора.

Правилно ли чух, че според вас играта на Боби Цанков по телевизия 7 дни ТВ е пералня за пари?

– Откъде е намерил първо 50-60 хиляди лева на ден награден фонд? Това е наградният фонд на телевизия като Нова ТВ за един месец. След това как ще докаже той, че тези пари не се дават от трафик – ако ги дава от трафик, значи е хазарт. И най-важното – тези пари просто не се дават. Това е буквално правачка на пари, хората се зарибяват, звънят и по-скоро такива предавания трябва да се преследват, отколкото телевизии като нашата.

*Освен към изпълнителния директор на 7 дни ТВ Велизар Енчев, за коментар по темата се обърнахме и към председателя на Съвета за електронни медии Мария Стефанова. И двамата бяха прекалено ангажирани с други неща, за да отговорят на въпроси, но си запазиха правото да го направят в неопределено бъдеще.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.