Гласовете за Радев преобръщат политиката. Ядосан, Борисов предизвиква криза

Премиерът показа манталитет на банкянски гамен, с който създава проблеми на държавата

Румен Радев води с огромна преднина, която може да се обясни като началото на края на ГЕРБ и Борисов. Снимка: от екрана

За първи път България има президент, избран с гласовете на всякакви партии. Въпреки изявленията на Борисов, че ДПС и предателство на Радан Кънев са причина за победата на Радев на изборите, 12% от гласовете за новия президент идват от привърженици на ГЕРБ (към 240 хил. гласа), сочи проучване на Маркет линкс. Само 9% са от ДПС. Радев е получил дори около 80 хил. гласа от привърженици на реформаторите, които на първи тур са гласували за Трайков.
За Радев са гласували общо малко над 2 млн. души, срещу около 1,2 млн. за Цачева, сочат данните от паралелно преброяване на различните агенции. На първи тур Радев имаше 970 000 гласа. На втори тур има над два пъти повече. И е прибавил към 140 000 гласа от тези на патриотите, показва проучването.

Данните от ЦИК показват, че Радев води навсякъде при гласуването в чужбина, освен в Турция. В повечето секции в Бурса, Анкара и др. Цецка Цачева води с малко или с две към едно. В повечето секции в Турция новата партия ДОСТ на Местан се е организирала в нейна и на ГЕРБ подкрепа. Но в някои секции в Истанбул и др. води Радев.

В Брюксел, Копенхаген, Барселона, Амстердам, Рим, Берлин, Женева, Стокхолм и др. Радев води убедително, а в някои секции в Лондон, Париж и др. води с двойно или почти двойно повече гласове (виж тук в сайта на ЦИК).

Радев води и в родното село на Цецка Цачева с 62 на 58 гласа. В Плевен преднината му е 65% на 30% пред Цачева. В „синята крепост“ Бургас Радев води с 55% на 40% пред Цачева. В трите избирателни района на София Радев води с 52-55% срещу 38-40% за Цачева. И т. н.

Каквито и сметки да се правят, и без гласовете на ДПС и на патриотите, Радев пак щеше да спечели изборите убедително, с голяма преднина.

На фона на тези данни премиерът Борисов даде на крак в централата на ГЕРБ пресконференция, на която се държа като обиден хулиган от Банкя. Изявленията му бяха в смисъл – БСП и другите в парламента да си правят правителство и да управляват, той няма да участва. Всъщност ситуацията след изборите я създаде сам Борисов, като обяви, че ще подаде оставка, ако загубят президентските избори. Нямаше никаква сериозна причина той да поема такъв ангажимент, освен че така шантажира избирателя и го заплаши с политическа нестабилност, ако не гласува за Цачева. Но избирателят не го послуша и предпочете политическа нестабилност, вместо да управлява Борисов.

Какво следва?

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви категорично, че няма да участват в никакво правителство, а ще се борят да спечелят извънредните парламентарни избори. Това означава сегашният президент Плевнелиев да назначи служебно правителство. Същевременно, според конституцията, когато остават по-малко от 3 месеца от мандата на президента, той няма право да разпуска парламента при невъзможност да се състави ново правителство. На 22 януари в длъжност встъпва новият президент Румен Радев. Дотогава парламентът ще работи и трябва да приеме бюджета, каквито намерения заяви Корнелия Нинова. Но същевременно Борисов не иска да управлява дотогава.

Румен Радев. Снимка: от екрана

При избор на нов президент, коалиционното правителство на ГЕРБ, реформаторите и патриотите трябваше да продължи да работи, нямаше никакви причини да подава оставка. Но по еднолично решение на Борисов сега той подава оставка и предизвиква правителствена криза, въпреки приказките за стабилност.
Както заяви новоизбраният президент Радев: „Борисов не иска да работи с човек, когото не може да контролира.”
А лидерът на ДСБ Радан Кънев каза пред журналисти в изборната нощ: „Борисов успя да се самосвали, да затрие ГЕРБ и кандидата си за президент. …Онези, които му дадоха властта, сега му я взеха заради неговата арогантност. Това е най-разгромната победа в президентски избори в България.”

На пресконференцията в централата на ГЕРБ Борисов убедено обясни още нещо – че неговата партия ще работи за нула лева държавна субсидия на партиите, а не само за един лев, както са гласували мнозинството хора в референдума. И постави въпроса в съответствие с референдума да се въведе мажоритарна избирателна система. И също така да се избере Велико народно събрание, което може да прави промени в конституцията.

Малко по-късно на пресконференцията на новоизбрания президент и БСП, Корнелия Нинова заяви, че за Велико народно събрание първо политическите партии трябва да се разберат за поправки в конституцията.
В следващите 2-3 месеца, през които ще работи парламентът, може да се очакват промени в избирателния закон, които ще въведат напълно или частично мажоритарна избирателна система. Тя е в интерес на големите партии и ГЕРБ със сигурност ще настоява за въвеждането.

Защо Радев победи с такава голяма разлика?

Разбиващата победа на Румен Радев може да се обясни накратко с няколко причини:
– Той е извънсистемен играч в политиката, макар и неопитен.
– Има лично положително излъчване, остави впечатление на по-автентичен, с характер, който показва независимост и същевременно консенсусен, отворен към всички българи.
– Опитите да го обявят за проруски, антинатовски, антиевропейски кандидат, не успяха сред българите, по-скоро пропагандаторите на такава теза създадоха клюки за чуждите медии.
– Шантажът на Борисов, че подава оставка, ако не гласуват за Цачева превърна президентските избори в избори против Борисов и ГЕРБ.

Причините за голямата загуба на Цачева може накратко да се обобщят така:
– Неадекватна кандидатура за президент, много погрешен избор на Борисов.
– Нелепа позиция на бивш член на БКП и дребна номенклатура на бившия режим, сега антикомунистка с фалшив патос.
– Общо излъчване за фалш и лъжи (за дядо й и личните истории).
– Повтаряне на заучени тези, усещане за неспособност за собствено мислене.
– Образ на марионетка на Борисов, избрана от него и призната от него като грешка преди втория тур.
– Общо разочарование от ГЕРБ и Борисов.

По преобладаваща оценка на наблюдатели тези избори са началото на края на Борисов и ГЕРБ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.