Goofy* политолозите и народът живеят в различни галактики. Както и Вожда Борисов

Робът се бори за храна, а охранените — за статуквото

Гласуване на последните избори. Снимка: от тв екрана

Гениалният Дилън Томас пише стихотворението „Не си отивай кротко в тъмнината“** заради баща си, който е на прага на смъртта, отказал се от борбата за живот, отпуснал се и се оставил тихо по течението на Лета. Независимо от повода за създаването си, стихотворението е шедьовър, в който художествено се осъжда умъртвяването на светлината. Но Дилън Томас не е част от училищната програма, там има какви ли не Титани. У нас проблясъкът се появи с един референдум, иницииран от Слави Трифонов, и спечелил стотици врагове, удобно скрити зад някаква своя псевдокултура. Полуинтелигентните, от своята недостижима висота, го определиха като „чалга референдум на чалга певец“. В своя непрогледен мрак, тези изискани люде не можаха да видят запаления фар от почти 800 хил. българи. Отнесоха се високомерно и с презрение към едно от най-смислените събития в демократичната история на България. Заляха социалните мрежи с глупавата си радост от неучастието в „поп-фолк плебисцита“, като по този начин издадоха безумната си същност. Но те не са виновни, това са едни малограмотни хора, които не знаят какво е first past the post или пък runoff, а се водят по акъла на използващите купешки слова, като с това и двете групи смятат, че са си нарисували ореол на интелигентността. Тя, естествено, е в остър дефицит и при двете формирования, но това никак не пречи на самочувствието им.

Goofy политолозите

На финалната права, преди самото гласуване, се включиха някакви експерти, които написаха отворено писмо срещу референдума, изпъстрено с високопарни слова за партийно-листовата и против мажоритарната избирателна система. Преписвачите бяха гугълнали български текстове и бяха намазали с голямата баданарка някакви слова, достойни за калфа-бояджия, но не и за хора с толкова много звания. С малката баданарка, вместо подпис, бяха наплескали многобройните си титли — професори, доктори на науките и т.н. Тези шарлатани смятат, че пиедестала прави шампиона и затова бяха прекалили с чиновете си пред имената, а текстът им беше на средношколско ниво. Без да са чували някога за Жан-Шарл дьо Борда, Никола Кондорсе, нито дори за трактатите на Раймонд Лулий, вдъхновили самия Лайбниц, тази нещастна дружина, в бездарното си произведение, е разгромила мажоритарната система, която дори нарича „опасна“.

Неистови са опитите на олигархията да спрат мажоритарния вот, а деинтелектуализираното ни общество приема с лекота всякакви шамански проповеди. Непрочелите книгите на Морис Дюверже, Дъглас Рей, Матю Шугър и Рейн Таагапера за избирателните системи, свирепо се нахвърлят върху първия въпрос от референдума, сакън да не вземе да стане задължителен отговорът му. При истинските учени не може да се срещне такова единодушие с каквото се сблъскваме при псевдоучените. Ех, какви времена бяха, когато спореха Томас Хобс и Джон Уолис или пък Исак Нютон с Готфрид Лайбниц. Дори някои от тези спорове съвсем не бяха мирни или пък толкова научни, като например Мазният Сам (епископът на Оксфорд, Самюъл Уилбърфорс) срещу Булдогът на Дарвин (Томас Хенри Хъксли). Тези спорове са за други географски ширини, тук ‚научната хипотеза‘ е съвсем равнозначна на ‚научния факт‘. Така българските „учени“ като един анатемосаха мажоритарната система, без никакви колебания или угризения, защото всъщност са платени слуги на олигархията, на която тази система наистина ще обърка сметките.

Нашите „мозъци“ се отнасят към истинските учени по същия начин както магарето се отнася към космоса. Преписаха от уебсайтовете, че тази система била склонна да създава двуполюсен модел, без да съобразят коя точно разновидност*** прави това, защото това всъщност не важи за предложеното от Слави. Техните „научни открития“ стигнаха до такива дълбочини, че дори назоваха двете партии, които ще се облагодетелстват от модела — ГЕРБ и ДПС (някои казваха БСП). Не обясниха защо обаче нито една от назованите три партии не агитира за референдума, след като ще има огромна полза и на практика ще бъде назначена за вечен управляващ.

В светлината на печалното представяне на Цецка, Бойко Методиевич би трябвало толкова мощно да прегърне мажоритарната система, щото да й изпука скелета. Но не би, най-положителното отношение на партиите-бенефициенти беше царственото пренебрегване, за да не добавя направо, определянето за „върховна глупост на злоупотребил с медиите шоумен“ или дори „вредно за демокрацията упражнение“ (бел. ред. – статията е писана преди втория тур на изборите, когато Борисов обърна палачинката за мажоритарната избирателна система).
Поредното разминаване с действителността не стана сигнал за робите да дезавуират говорещите глави, защото, ако има някой злоупотребил с масмедиите, това са самите политици, не Слави, а да посочвам вредителите на демокрацията ми се струва излишно.

Доган дори не благоволил да поиска бюлетина за референдума, а Методиевич постоянно се оплаква от омразата на Слави, който искал да му навреди всячески, а референдумът бил поредният инструмент. Прислужниците на олигархията трябваше да обяснят защото тези „научни факти“ се разминават със „стройната“ им теория, но низката им поза не им позволи.

Малките хора стават големи, когато големите изчезнат

Харизматичният Бойко Методиевич, който довчера беше спечелил 101 избора, вкуси горчилката на загубата. Самозабравата и увереността в силата на изборните шмекерии му изиграха лоша шега. Този кандидат обиди част от герберите и те гласуваха за друг генерал, с което опровергаха „научната теза“, че всяко посочено от Него магаре ще спечели безпощадно. Властта, парите и жените до такава степен са опиянили Вожда, че Той забрави за народа.

Резултатите от референдума показаха за двете паралелни галактики, в които живеят политици и народ. Толкова категоричен резултат никога не е имало в български избори, която само затвърждава тоталната откъснатост на политиците от хората, които представляват. Малките научни мишки намериха компромисно решение — пропорционална система с мажоритарен елемент, някакви преференции и подреждания на листи. Листи, които могат и да ни разрешат да подреждаме, но ще можем да избираме само от имената в списък, старателно подготвен от олигарсите.

Такова плиткоумие и безгръбначие, може да бъде проявено само от български учен. Народът иска мерцедес, а те му предлагат москвич, защото и той бил с 4 врати. Когато мижитурките превземат ефира, нещата винаги завършват с революция. Президентът на олигархията, конституционният съд на олигархията, централната избирателна комисия на олигархията и phony учените на олигархията тотално се провалиха и трябва спешно да се отправят към небитието. Затова всяко изявление на Слави, съпоставено със становището на кой да е представител на олигархията, се ползва с космическо доверие.

Това постигна Вожда Методиевич — тотална деинституционалиция на държавата. Никой няма доверие на слугите пееви и мнението на обикновен ТВ водещ и неговите сценаристи е много по-меродавно за хората. Така преминава човешката харизма, от лидер, спечелил множество изборни победи се превръщаш в обикновен слуга на олигархията. Цецка падна, ще паднат и още, ако Вожда не се обърне към народа си не следва безпрекословно волята му. Хитростите на БСП с внасянето на „промени“ във въпросите от референдума ще доведат и до падането на хитрия червен генерал.

Няма да позволим да ни отнемат светлината.

– –- –- –-
* Goofy- жалък, смешен
** Превод на български език Александър Шурбанов.
*** Този текст няма за цел да разглежда избирателните системи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.