Да дадем шанс на новата „първа дама“

Проф. Любомир Стойков

Новият български президент Румен Радев още не е встъпил в длъжност, но личният му живот – и по-специално неговата съпруга Десислава Генчева, вече предизвикват горещи коментари и куп въпроси. От „Коя е новата първа дама?“ през „Може ли да се говори за първа дама в България?“ до „Каква е ролята на първата дама?“.

Нормално е да има такъв силен интерес, макар че да се отговори и на трите въпроса не е чак толкова сложно. На първия въпрос – предстои да научим повече за съпругата на президента Радев, но тя наистина трябва да полага старания, за да отговори на очакванията за адекватност – в поведение, стил и визуална култура.

На втория – най-важния въпрос за ролята на първата дама: тази роля наистина е значителна. Макар и в неформален план, съпругата на президента може да бъде изключително полезна на обществото, пък и на държавата. При това съвсем не единствено като образец за стил, облекло, външност и държане. Тя би могла и е длъжна да се обвърже с големи социални и хуманни каузи (здравеопазването, младежта, безработицата, образованието, борбата с наркотиците и какво ли не още).

Първата дама в огромна степен е и първият съветник на президента и в това отношение може да му бъде полезна и с насърчаващи, но и с критични думи, да му помага да не се откъсва от реалния живот, да допринася за добрия му емоционален и духовен баланс…

Третият въпрос е глупавичък, тъй като дори у нас да не е специално и формално регламентирана позицията „първа дама“, като в САЩ, винаги или почти винаги в публичното пространство редом с президента е била и съпругата му (особено при изпълнение на представителните му и протоколни функции) – при това още от времето на соца.

Изключение от това през последните двадесет и повече години направи единствено Юлияна Плевнелиева, която абдикира от ролята си на първа дама и отказа да участва в публичния живот на Росен Плевнелиев…За добро ли е било това или не – нека обществото да прецени.

При всички случаи ситуацията сега е различна и Десислава Генчева има шанса да бъде достойна и обществено полезна първа дама като съпруга на новия български президент Румен Радев.

От страницата на автора. Заглавието е на редакцията

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.