Меркел – политика без рискове с мандата на ляво-дясна коалиция

Ангела Меркел в Токио в края на август. Канцлерът на Германия залага на политиката без рискове, която едва ли ще й помогне да бъде преизбрана на поста си. Снимка: Ройтерс

Когато преди две години Ангела Меркел беше избрана за федерален канцлер от германския Бундестаг, Берлин усети как Вашингтон, особено администрацията на Буш, посрещна избора с облекчение. newsweek_logo_2.gifМеркел изглеждаше доста по-проамерикански настроена в сравнение с предшественика си Герхард Шрьодер и беше прекарала последните десет години в усилия да трансформира собствената си партия ХДС в англосаксонски тип консервативна партия. Тя водеше предизборна кампания с икономическа програма за свободен пазар, настояваше за по-ниски данъци и за дерегулация. Но избирателите не бяха много впечатлени и Меркел беше принудена да формира широка коалиция с лявоцентристките социалдемократи.

Какъв е изводът днес, след две години власт? Дали тя е такъв реформатор, за какъвто се представяше, или стремежите й са спънати от тромавата дясно-лява коалиция? Нито едното, нито другото. Вместо да направи решителните крачки, които някога обеща, тя показа, че е човек, който не е склонен да поема рискове, и се ръководи от популистки настроения.

Във вътрешен план реформите, въведени от правителството на Шрьодер, активизираха икономиката, но постиженията на Меркел са твърде малко: правителството увеличи данъка добавена стойност от 16 на 19 процента, вдигна пенсионната възраст от 65 на 67 години (благоразумна стъпка) и извърши здравна реформа, която е неспособна да се справи с проблемите на системата заради застаряващото население и намаляващия брой на плащащите застрахователни вноски.

Дотук с трудовите и пазарните реформи. Защо? Меркел най-накрая осъзна каква е присъдата на избирателите: да забрави за радикални икономически реформи.

Във външната политика едно от най-добрите й постижения беше постигнатото в Брюксел споразумение за договора за реформи на Европейския съюз, който съживи конституционния процес. Но навсякъде другаде тя стъпва несигурно. Въпреки че говори доста повече от предшественика си по въпросите за човешките права в Москва и в Пекин, тя просто прие популярната му позиция за Ирак. И докато християндемократите подобриха германско-американските отношения, малкото реални промени в германската външна политика всъщност са в разрез с американската политика. Германия вече не поддържа присъединяването на Турция към Европейския съюз и намали ангажимента си в Афганистан, като не прати свои войски на юг. Очевидно е, че и тук Меркел следва политика на избягване на рискове, която от една страна е популярна, но от друга засилва изолацията на страната.

Меркел е силна в една област – околната среда. Тя настоява за продължаване на протокола от Киото, а правителството й насърчава енергийната ефективност. За това заслужава пълна подкрепа. Но и тук канцлерът отново следва политиката на предходното правителство. Консерваторите изглежда са забравили, че докато седем години бяха в опозиция, постоянно нападаха политиката на зелените. Сега приеха програмата за околната среда на предишната коалиция между ГСДП и Зелените. А за канцлер, който има намерение да утвърди името си с твърдата подкрепа за околната среда, постиженията й повдигат трудни въпроси. Един от тях е защо Германия е единствената европейска страна без ограничения на скоростта? Отговорът е: подобна мярка би могла да настрои срещу Меркел мощната германска автомобилна индустрия.

Заради политиката й да избягва рисковете циниците казват, че след като вече две години е канцлер, Германия е все още управлявана от старата червено-зелена коалиция. Но Меркел е взела решение: иска да бъде преизбрана. Оправдано желание, но избягването на рискове не е достатъчно за страната. И в края на краищата, може би ще се окаже, че няма да е достатъчно, за да остане на поста си.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.