„Полезните западни идиоти“ на Путин всъщност са негова антиреклама

Иво Инджев

Още една западна персона се похвали с руски паспорт – Андреа фон Кнооп, председател на германско-руската търговска камара. Този път не става дума за артистични галеници, като французина Депардьо (междувременно преболедувал порива си да става руснак) или американеца Стивън Сегал.

С тази германка, известна с привързаността си към Путин и неговата политика (на побойник спрямо по-малките съседи) видните “полезни идиоти”, родени и забогатели на Запад в условията на пазарната свобода и плурализъм на мненията, но прегърнали на Изток антипода на привилегирования си по рождение живот, вече станаха забележимо много – могат да се преброят на пръстите на едната ръка, макар да не е сигурно, че броенето ще стигне до цели пет.

Според формулировката на БиБиСи „полезни идиоти в широкия смисъл на думата, са журналисти от Запада, пътешественици и интелектуалци, които дават своята благословия на тираните, като по този начин убеждават политиците и обществеността, че в тези тиранични страни царува утопията, а не концлагерите”.

Както се вижда, бизнесмените с отклонение в източното полукълбо, макар и като едно огромно изключение, също спадат към горната категория “полезни идиоти”, чийто кръстник е самият Владимир Улянов Ленин, известен циник, масов убиец на руснаци и милиони други “идиоти” (безполезни за него като човешки същества), както и като и предател на собствената държава по време на война, нает от практичните германци за добре платен със злато наемник, за да разлага руската армия, която успешно заразява с нихилизъм до пълната победа на чужденците над родината му. За което видиотените поколения руснаци му благодарят и до днес с мавзолей, съхранявайки в центъра на руската столица Москва изтърбушения му безценен за идиотите труп.

Може би ще изненадам читателите, но всъщност имам кратка реплика не във връзка с полезните идиоти, за които много е писано на Запад и дори у нас. Във фокуса на моето внимание е самата сензация, че изобщо има отделни, полезни за Путин, идиоти, пожелали да заменят свободната си в процъфтяваща родина с паспорт от несвободната и западаща във всяко отношение Русия (демографски, икономически, като международен престиж, в сферата на образованието, науката, високите технологии и т.н).

Ако се замислим, всяко едно изключение от правилото на нормалността, като Андреа фон Кнооп, е на практика безплатна реклама на “проклетия Запад” именно с факта, че се превръща в сензация. А още по-глупаво е разпространяването на сензацията от страна на руските медии, които й се радват като аборигени на европейска дрънкулка.

Както и друг път е ставало дума, руската пропаганда полага неимоверни усилия да внушава колко е зле на Запад (и най-вече в България напоследък). Днес това усилие изглежда още по-трагикомично от времето на СССР. Милиони руснаци поеха на Запад, а хиляди скриха там награбеното от руския народ в банкови трезори и като вложения в недвижима собственост – включително в България, където “гнездят” бивши руски посланици с огромни вили или настоящи величия от руската администрация. И (почти) нито един западняк не пожела да направи същото, като се засели в така неистово рекламиращата се като “държава на духа” Русия.

Най-добрата реклама на Запада и особено на САЩ, са огромните опашки от руснаци, които мечтаят за визи на многохилядни опашки пред съответните посолства. Така на западния данъкоплатец се спестява разходът по евентуално рекламиране на западния начин на живот, за което се грижат с краката си самите руснаци, които от години са световни рекордьори по подаване на заявления за американски разрешения – над 300 000 са само досега през тази 2016 г. И това е само малка част от желаещите да избягат от живота в страната на чудесата Русия. В проучванията на общественото мнение такова намерение заявяват близо половината поданици на Кремъл, но просто не могат да си позволят лукса на разходите по емигрирането и установяването в мечтаните страни с несравнимо по-висок жизнен стандарт (включително и в България, където масата купувачи на имоти са средна ръка руснаци).

Ето защо на американското посолство или на сродните му по западна душевност дипломатически представителства и през ум не им минава да съберат край бреговете на някой български язовир няколко хиляди нашенски хрантутници, да им платят транспорта (което е основното перо в зарибяването на българското русолюбие край язовир Георги Димитров, днешен Копринка) и да ги пои с бира и кебапчета, за да заобичат изведнъж или още повече техните държави.

Да обобщя: най-добрата реклама за Запада е пълното отсъствие на необходимост от реклама на западния начин на живот, към който огромни тълпи от Изтока се стремят сами. Не се налага да бъдат коткани, а по-скоро да бъдат възпирани. И обратното, неистовите усилия, които руската пропаганда полага, за да убеди света в “превъзходството на руския свят”, е чиста антиреклама. Още повече, че й се връзват само единични броени идиоти, с каквито е пълно и в България, без обаче никой от тях да си бие камшика и да се пресели в обинтовата руска земя.

Там, в Русия, в днешно време се преселва някой и друг западен милионер в името на все по-пълното задоволяване на своите ексцентрични капризи (за френски, американски или германски бачкатори не сме чували да пожелаят да хукнат към родината на световната пролетарска революция). Докато бедните българчета, колкото и да се отровени от сълзливи русофилски сентименти, помнят все пак, че червените заблудени овце от български произход, потърсили паша за своята комунистическа душа, бяха вкупом изтребени в концентрационните кошари на Дядо им Иван.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.