Дайте мармалад!

Румен Белчев

Палачинката не е голяма философия – малко мляко, яйца, брашно, бъркаш, бъркаш и – хоп – в тигана. Майсторлъкът е в подхвърлянето – малко хора могат да я подхвърлят така, че да се обърне, без да се разкъса. Скъсаната палачинка е като съдран чувал – издава несръчността на майстора и през дупките капе мармаладът, та човек до ушите може да се омаже с него.

Още по-трудно е тупането на топката на място – хем тупаш, хем чакаш да видиш накъде ще се врътне вятърът.

Е, в седмицата преди балотажа видяхме медиен висш пилотаж на място. Ловко балансирайки между пиарите на двамата кандидати и платените публикации, всекидневниците се стараха да забавляват електората вместо с дирене на търговци на гласове, с екзотични истории.

„Избирателка запечата бюлетината си с тиксо” – прославя инициативата на сливналийка за запазване на тайната на вота „СТАНДАРТ”. Дамата си носила ролка в джоба, та залепила дългата бюлетина така, че никой да не може да разбере какво е зачеркнала. Предполага се, че в урната ще са открили поне още една залепена по същия начин, та тайната на вота да остане скрита поне наполовина. Ако е била само тя – язък за тиксото.

„МОНИТОР” пък е пуснал репортери по следите на невалидните бюлетини – според информацията в Пазарджик неизвестен ентусиаст е добавил името на руския президент сред и без това излишно многото кандидати, друг – на Хилари Клинтън. „Има и такава, в която е вписана сръбската фолкпевица Цеца Величкович (…) Сред „алтернативните” кандидати е записан и треньорът на английския футболен отбор „Арсенал” Арсен Венгер, както и мениджърът на „Ливърпул”  Юрген Клоп. А един от гласоподавателите просто е написал „Аман”.

Пропуск в изборния кодекс – в секцията не може да се говори на турски, а в бюлетините? Молим за следващите избори и това да се има предвид!
Междувременно дадохме и оригинален български принос в теорията и практиката на гладните стачки – „ТЕЛЕГРАФ” тържествено съобщава, че „Митю Пищова обяви гладна стачка по  пет часа на ден”. Изпълнен със съмнения, че някой му е изпокрил бюлетините, кандидатът обявил гладна стачка „от 12 на обяд до 17 ч.” След приключването є обещава за пореден път да се обеси.

Така в шеги и закачки мина седмицата, социолозите се упражняваха в допитвания, само че не познаха – добре е да не пускат и тото, и там няма да познаят. Виж, друга работа са маймуните – „Маймуна гадател предрече победа на Тръмп” – тръби „МОНИТОР” ден преди американските избори. Китайската маймуна-гадател Геда, поставена пред картонени фигури на двамата кандидати, „без много да му мисли, увиснала на шията на картонения Тръмп, дарявайки го с целувка по устните”. Има и снимка – наистина го целува, гадината!

„24 ЧАСА” се е постарал да изрови още социолози от зоологическите градини – „Руска мечка избра Доналд”, твърди изданието, а „шоландският козел Бутс непоколебимо избра Хилари Клинтън”…

Улисани в мазните борби около изборите замалко да изпуснем мача с Беларус – някои публикации преди него навеждат на доста конкретни идеи защо напоследък нашите никакви ги няма.

„Няма да се правим на мъже” – заявява за „ТЕЛЕГРАФ” треньорът на националите г-н Хубчев. Значи – досега са се правили, така ли? Още по-голяма яснота внася нападателят Валери Божинов. Голямо заглавие в „СТАНДАРТ” ни светва за неочаквани откровения: „Божи към авер: Имаш меко дупе”… Оправданията, че всъщност той бил мислил, че рита топката, а улучил меките части на колегата, само потвърждават отдавнашните съмнения, че Божи никога не улучва.

Е, те и социолозите не улучват нищо напоследък, но не им се сърдим – на наше разположение са световните мечки и маймуни-гадатели.
Тръпнем в очакване на седмицата след избора на новия президент – дали мармаладът ще прокапе през обърнатата палачинка или отново ще я обърнем майсторски.

Дайте мармалад!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.