Цветан Василев посочи Борисов и Сталийски като рекетьори, разкри какво притежават. Медиите мълчат

Пеевски беше финансиран с повече от 250 милиона, тогава можех да го спра и никой нямаше да чуе за него, съжалява банкерът

Цветан Василев в предаването на Сашо Диков по телевизия BIT.

Пълно мълчание цари в големите медии по повод интервюто на Сашо Диков в телевизия BIT с банкера Цветан Василев.
Този път той казва конкретни скандални неща за премиера Борисов и Александър Сталийски като негово подставено лице – как са започнали да го рекетират и са използвали банката, после как държавната машина е направила всичко възможно да закрие банката и да потули историята.
Извадки и резюмета на интервюто публикува само сайтовете „Дневник“, „Гласове“, „Афера.бг“, „Фрогнюз“. Малко след това и „Офнюз“, „Медиапул“. А сайтът „Блиц“ героически дава отпор, като пише, че интервюто било едно нищо.
Ето някои извадки от интервюто на Диков с Василев, от които се вижда дали е нищо:

За Сашо Сталийски като подставено лице на Борисов:
Имам доказателства, че от 2010 г. до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици на „Дунарит “ и „Авионамс “ (бел. ред. – един от големите военни заводи и заводът за ремонт на военни самолети, с чиято приватизация беше свързана и невъзможността да се поддържат българските изтребители). Имаха по 50% собственост. Срещу нищо. А след това откупени през 2013 г., като паднаха от власт.

Наместниците  на Горанов в банката обслужват интересите на Пеевски , Сталийски и разбира се Борисов, който „няма нищо общо“ със Сталийски и с Пеевски . Борисов сигурно не е и виждал Сталийски. Истината е, че Сталийски беше човекът за всичко по време на „Борисов1“. Сега не мога да твърдя какво  се е случило по време на „Борисов2“. По време на първото управление беше събирач на пари. Имам и доказателства за това нещо. Те си мислят, че понеже са прибрали Бисер Лазов не са останали писмени доказателства при мен.
Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов, като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани  придобити чрез фирми под контрола на КТБ . Борисов лично ми каза че неговият човек за връзка е Сталийски. Това стана, когато дойде за първи път на власт. Камерите и в нашата къща помнят колко пъти е идвал Сталийски-поне два пъти месечно. Тръгвал си е с информация, с отчети за фирмите, в които той е участвал с подставени лица.

Мога да изброя почти всеки един актив къде е отишъл. Той се концентрира в няколко ръце. Изключение правят няколко, които успяха да осребрят активите през цесии, като „Петрол”. Всичко останало отива през хората на Александър Ангелов и Пеевски, които управляват  на практика тоест крадат банката. С помощта на Бисер Лазов отиват в ръцете на Пеевски, на Сталийски и на групата около тях. „Виваком” е престъпление с международен елемент.
На срещата в гаража на Борисов, част от това, което му занесох, беше тези разчети – колко неговото доверено лице Сталийски е взело през тези години – през операции, през фирми и прочие. Много са. Не са малко. Само оттук са 50 млн. лв.

Онези 40 млн. лв. в банковата сметка на Вили Сечкова (бел. ред. – съдружничка на Сталийски и партньорка, с която живее) – това са пари, които Сталийски придоби след изнудване на ТВ 7 във връзка с един смешен договор за наем на студията, подписан от тогавашният директор на ТВ 7 Николай Бареков . И Сталийски започна да изнудва ТВ 7, ако не се изпълни договора. Трябваше телевизията да плаща за наем на студията на Сталийски по 10 млн. лв. на година. Директорът беше подписал този договор. Това беше направено зад гърба ми. Той беше грандоман. Беше решил, че ще изпревари  Нова тв и бТВ  по рейтинг, за да може да вземе лъвския пай от рекламния пазар в България. 4-те милиона на Бареков  дойдоха от собственика на ТВ 7 като знак  на благодарност в телевизията като изпълнителен директор.
…Студията според мен бяха продадени незаконно от Вили Сечкова и Сталийски, защото там има еврофинасиране и забрани за продаване на активи за определен период. Синдиците, които много се борят за активите на банката, оставиха студията да бъдат разграбени от същите тези хора. А това е изцяло на патримониума на банката. Те оставиха да бъдат разграбени.

За това как Сталийски и Борисов са започнали да го рекетират:
През 2010 г. беше заведен гнусен анонимен сигнал в ЕК в Брюксел за неоторизирана  държавна помощ на КТБ. След това този пасквил, можеше въобще да не бъде отворен. Но по това време еврокомисар беше Кристалина  Георгиева. Тя по никакъв начин не беше „свързана“ с тези, които са дали сигнала. Респективно започнаха непрекъснати атаки срещу банката чрез публикации в една медийна група, опонент на Пеевски (бел. ред. – визира публикациите в „Капитал“ и „Дневник“, които са на Иво Прокопиев). Бях притеснен от това. Буров е казал, че муха и банка се убиват с вестник. Публикациите  бяха долнопробни и нечистоплътни. В същото време  отговорната страна за комуникация с комисията в Брюксел – министерство на финансите, оглавена от Дянков, въобще не желаеше да отговори, че няма такова основание. Точно  по тази причина ми казаха: Ние ще те пазим, ще ти помагаме, но трябва да се лишиш от нещо. Тези разговори съм ги водил и със Сталийски, и с Борисов. Не съм такъв  идиот, че да им предлагам фирми, които струват над 100 млн. евро, ей така, половината да им ги предлагам без пари, бадева. Понеже съм самарянин. А те пък ми били и помогнали. За това казах, че България от 2009 г. се управлява по мафиотски  начин. Да не мислите, че само аз съм бил рекетиран?

За комбината Борисов – Пеевски:
За това казах, че най-големият цинизъм на това управление, уж съставени от десни и леви партии, на практика е управление на Борисов и Пеевски.
Как за една година управление на (кабинета) „Борисов 2“ фирмите на Пеевски  и свързани с него, взеха обществени  поръчки  за 1,5 млн. лева?! Как се случва това нещо?! Нали уж трябваше ДПС  и Пеевски  като техен представител,  да са в опозиция. Т. е. малко да изстрадат  грешките от едногодишното нещастно управление на марионетката на Пеевски – Орешарски?
Не знам  дали от всяка обществена поръчка се краде 50 на сто, но знам, че от  всяка обществена поръчка следват комисионни. А дали са 50% или по-малко, зависи. Не знам  защо прокуратурата е сляпа и е сложила  под похлупак действията на Пеевски! Но рано или късно и това надявам се да се промени. Може да се види какви поръчки  е изпълнявал „Водстрой “. Колко поръчки са изпълнени и колко некачествено. Колко подизпълнители  за завлечени от „Водстрой “.

Ако хората знаеха колко ми е било трудно да балансирам между единия и другия клан, за да спася банката, наистина биха ме разбрали малко повече. Наистина пропуснах, можех да направя много добрини.  Можех 1000 пъти да спра Пеевски  през този период. Направил съм злини, когато съм вървял  и съм му чистил всички авгиеви обори – от фамозните ремонти на обектите на Национална спортна база, докато майка му беше в тотото, през фамозните му операции в държавния резерв.
Тогава да съм го оставил, никой нямаше да познава и да знае за Пеевски. Всичко беше покрито за моя сметка, само и само да няма скандали. Това са мои грешки, признавам си ги. Въпреки това, обаче в момента на удара срещу банката, тя беше достатъчно кредибилна, с достатъчно активи, които да покрият пасивите. Продължавам да твърдя, че като банка, тя е имала по-специфичен подход, но той в никакъв случай не е бил в противоречие със законите. От друга страна той е бил съобразен с реалните пазарни условия. Банката имаше само по линия на т. нар. кухи  фирми и бушони, за които ме обвиняват, през тези фирми бяха финансирани  активи, които наистина бяха достатъчни да покрият пасива –„Виваком”, НУРТС, „Петрол”, „Дунарит”, „Авионамс” и т. н.
Пеевски  е финансиран с много повече от 250 млн . лв. А той как, какво и на кого е давал, аз не знам. Ангажиментът  на Пеевски винаги е бил, независимо от финансирането, той да възстанови парите. На определен етап на него това не му е харесало и той е подготвил по-лесното решение: Дайте да ударим банката, да влезем вътре и да вземем активите, вместо да си платим задълженията.

„Виваком”  е кражба на века:
Заради „Виваком” основно си отиде КТБ. Ябълката „Виваком”  се оказа най-притегателната за тези, които организираха погрома над КТБ. „Виваком” е продадена на цена над 70 на сто по-ниска от нейната реална пазарна стойност. Продадена? Тя не е продадена. Тя просто е открадната. Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев, аз го нарекох мюре, защото наистина е такъв, 46 на сто от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито пък има възможност да обезпечи руската банка да влезе в сделката, нито пък има възможност да реши проблемите на територията на страната . Кой си представя, че Спас Русев може да вземе 46% от компанията?! Ако някога се реализира тази сделка, тези юници ще се изправят пред все по-големи проблеми. В тях включвам зам.-шефа на руската банка Юрий Соловьов, българските слуги – Велчеви и Катев, Спас Русев, който за мен е изпълнител. Ще си навлече  неприятност на феновете на „Левски“, защото това надхвърля неговите възможности и, разбира се, българските организатори на цялата концепция. Нямам съмнение, че зад тях стоят Пеевски и Борисов. Как смятате, че веднага минава за одобрение  сделката в КЗК при Петко Николов?! Че там няма одобрение в КЗК , без Петко Николов да се обади или на Борисов, или на Пеевски, или на двамата?

Виж тук още в сайта на телевизия BIT.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.