България към дъното или социалистическите постижения на дясното

Според оценката на Института за глобално развитие и предприемачество (GEDI) условията за предприемачество в България са се влошили рязко.
Страната се нарежда на 82-о място от общо 138 държави. През 2015 г. България е била на на 46-о място, а през 2014 г. на 44-о.

Индексът дава оценка на бизнес средата според 14 критерия и 34 измерими величини. По всички критерии България е на последно място от балканските страни. Турция е на 36-о място. САЩ, Швейцария и Канада заемат първите три места. Ама нещо обяснявали, че методологията била друга преди 2 години. Каквато и да е, тенденцията е надолу, не нагоре.
И как се е получило това влошаване на условията за бизнес при най-дясното реформаторско управление в последните две години?

И не е само по тези показатели. Проучване на Българската стопанска камара показа, че за всяка втора фирма у нас условията за бизнес са се влошили. Според работодателите се е увеличила корупцията, престъпността и сивата икономика. Бизнесът не подкрепя почти нито едно от решенията на държавата, които го засягат – пенсионна реформа, данък вредни храни, данък уикенд, увеличението на годишния отпуск.

ГЕРБ внуши като норма в обществото, че строителство по социалистически на магистрали, метро и др. с пари от еврофондове е пример за успех на дясно управление. Държавните поръчки са най-големият източник на бизнес.

Държавата затъва във външни заеми и харчи по социалистически повече отколкото са приходите. Всяка година завършва и започва с бюджетни дефицити. Растежът за миналата година се дължи главно на потребление и инвестиции с европейски фондове, а не от производство и износ. И този растеж не може да покрие дефицита и външните заеми, които правителството натрупа. Не може да ги покрие и занапред, дори растежът някакси да стане 6%.

Получава се така, че уж най-дясното възможно управление действа по най-лошия социалистически начин и влошава средата за бизнес…

Същевременно в обществото се натрапва представата, че дясното е Цецка Цачева… И щом някой говори против „комунистите” и Русия, значи е десен.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.