Е как един референдум е победа на демокрацията, а друг е пъклено дело на чалгаджията Слави?

Слави Трифонов и хора от екипа му внасят подписите за реферрендума в парламента. Снимка: Шоуто на Слави

През 2015 г. на референдума за електронното гласуване 1,88 млн. казаха ДА.

През 2016 г. на референдума за мажоритарни избори 2,51 млн. казаха ДА.

В първия случай беше голям успех за прогресивното човечество, победа на демократичните сили, на умните, красиви протестъри. Събудилото се гражданско общество и т. н.

Във втория случай беше долна измама на учиндолеца, чалгаджията, слуга на неизвестни господари, Слави Трифонов. С предлаганата от него мажоритарна система настъпва катастрофа, мрак и т. н.

За да е ясно – пишещият тези редове е против мажоритарната система, в e-vestnik пуснахме достатъчно разяснения за това (виж тук).
Също така пуснахме разяснения и за това колко е опасно електронното гласуване, как нарушава тайната на вота и не може да гарантира честни избори, няма сигурност (виж тук). Затова не е въведено никъде, освен в една държава (където все пак повечето хора предпочитат да гласуват в избирателни секции), и частично експериментално тук и там.
И се получава така – електронно гласуване няма почти никъде, а предлаганата система е обявена за голяма победа на демокрацията. Мажоритарни избори има в много страни, предлаганата система е като във Франция. Но обявяват това за заплаха за демокрацията.

Първият референдум е легитимен, успешен. Вторият е невалиден, няма 50% от гласувалите и т. н.

Очевидно има двойни стандарти. Очевидно има хора със сбъркано мислене. Които са малцинство, но са кресливи и се държат все едно, че са мнозинство.

Недоволството от Слави Трифонов обхваща значително по-малки социални групи от тези, които го одобряват.
Но не това е важното.

По време на режима на Бойко Борисов, особено първия му мандат, когато имаше по-силна власт, единствената национална телевизия, тоест предаване в нея, което даваше думата на опозиционни изказвания директно срещу обсебилия властта и медиите Борисов, беше „Шоуто на Слави“. То беше като отдушник в някои моменти. Няколко години големите медии бяха с намордник, запушени, пускаха рядко и по малко добре дозирани гласове против Борисов.
Сега се надига недоволство срещу Слави Трифонов – как може един шоумен да се бърка в тия работи, какво си мислят сценаристите му, как се държат с депутатите и партиите. Дори да не са прави, много правилно се държат, точно така трябва да се държат медиите с политиците. Да им гори на задника.

Онези, които се опитват да отричат правото на това шоу на граждански инициативи, са далеч от демокрацията. „Каналето“ навремето нанесе първият силен шут за Виденов, едва след това сините се организираха да протестират, организираха окупационни стачки, февруарското потрошаване на парламента и т. н.. Тогава канеха „Каналето” на митингите. Учиндолеца пя на митинг на СДС.
След години екипът на Слави подкрепи и Кунева, подкрепи и едно неизвестно момиче от Варна и го докара почти до депутат с близо 30 000 гласа, изпреварвайки няколко големи партии.

Да, Слави Трифонов и екипът му навремето подкрепиха и Борисов. Сигурно тогава им е изглеждал като алтернатива на политическото статукво. Е, лоша алтернатива се оказа. За някои от нас беше ясно от самото начало, че Борисов е менте, Пунта Мара, както му е прякора, мутра, ама я колко хора се излъгаха.

Сценаристите и Слави Трифонов може да ги упрекнем в глупост, в наивност, но този екип има искрено желание да промени политическата система към по-добро. Да, пътят към ада е покрит с добри намерения. И много хора гласуваха с ДА на референдума като протест, защото искаха да изпържат политиците. А не защото харесват Слави.

Само че – за да има такава мощна подкрепа този референдум, значи някакви политически партии са се издънили. Партии от онези, които недоволните от Слави подкрепят. Ами да си погледнат своите си келеши, защо са толкова зле, защо не ги искат, а тогава да се сърдят на едно шоу, че е толкова влиятелно.
Айде, малко срам. Аман от двойни стандарти.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.