В търсене на Американската мечта – „Нюзеум”, между Пулицър и Марк Твен

От Вашингтон и уроците на журналистиката до Ню Йорк след 9/11

Фасадaта на Нюзеума с текста на Първата поправка към Американска конституция. Снимки: Ал Ретиг, Енчо Господинов

(Продължение, виж В търсене на американската мечта)

Свободата на словото не е лиценз да бъдеш глупак

„Инструментите може да останат вътре в пациента по време на операцията“ (заглавие от в. „Дейли Ориндж”, Сиракюз, 21. 01. 2003)

„Жената на редактора – под наем на двама заподозрени, твърди ФБР“ (заглавие от в „Чикаго Трибюн“, 15.10.2001)

„Обезглавяването може да предизвика стрес у децата“ (заглавие от „The Lompoc Record“, Калифорния, 26.07.1995)

„Мъж застрелян в гръб, главата my намерена на улицата“ (в.“Деили Глоуб“, Уъртингтън, Минесота, 8.12.1984)

„Слънчевата система се очаква отново да бъде включена“ (в.“Хералд“, Либъртивил, Илиноис, 15.03.1978)

Тези заглавия, драги читатели, могат да се видят по стените на мъжките тоалетни в музея на американската журналистика, известен като „Нюзеум“, във Вашингтон, на „Пенсилвания Авеню“  555. Вероятно подобни мъдрости има и по стените на дамските тоалетни. Не съм проверявал, но съм сигурем, че и жените имат право да четат глупости. Правата ни са равни – поне в това отношение.

Така започвам кратката разходка из този уникален музей. Може би единствен по рода си в света, направен по този начин – супермодерен, на 7 етажа,  на площ от 23,000 кв. м, с 15 видеотеатъра и 15 галерии, построен за 450 милиона долара, открит на 11 април 2008, посещаван годишно от 815 000 души, намиращ се в сърцето на столицата, „заклещен“ между сградата на ФБР и на Канадското посолство. Нещо символично?  Не знам… Фасадата му показва с огромни позлатени букви текста на Първата поправка към Конституцията (американската), но с част от лицето си музеят гледа към Капитолия, където са двете камари на Конгреса: от тях именно се очаква да подкрепят свободата на словото в тази учудващо интересна, динамична, противоречива и трудна за дефиниране страна. Особено сега, след изборите.

Спестявам умишлено повечето интересни професионални детайли от журналистиката, защото който иска да се зарови в тях, всичко е в сайта на музея (виж тук). По-скоро вземам повод от експонатите му, за да ги „вържа“ към днешната действителност на „най-хубавата професия в света, особено ако се откажеш навреме от нея“, както казва академик Марк Твен, бащата на съвременната американската журналистика, литература и език. Така поне го определя Кърт Вонегът, неговият най-ревностен почитател. За „майката на US журналистиката“ Вонегът не обели и дума преди да си отиде от този свят. Така оставаме само с майката на нашата нация в контекста на неотдавнашните ни президентски избори.

Босна и Херцеговина, 1994: колата на репортерите, нарешетена от куршуми. И те също. Снимки: Ал Ретиг, Енчо Господинов

Босна и Херцеговина, 1994: колата на репортерите, нарешетена от куршуми. И те също. Снимки: Ал Ретиг, Енчо Господинов"Конникът с глава" (мой монтаж-Е.Г.). Въоръжен с писалка репортер в надпревара с времето и информационния потоп. Снимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновСпомен от близкото минало. Моята беше "Марица". Къщо напуснах стария "Поглед" и отидох на работа в Женева, когато траках на "Марицата" се чуваше чак в Лозана... Снимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновСнимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновСнимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновСнимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновСнимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновСрадата на "Сан Франиско Кроникъл" в Сан Франциско, някогашното журналистическо бижу на Калифорния, за което е писал и Джек Лондон. Преди седмица се навършиха 100 години от смъртта на този славен майстор на словото. Снимка: Енчо Господинов Норвегия, Финландия и Холандия - в челните места на Свободното слово, според "Репортери без граници" за 2016. Еритрея и Северна Корея - на дъното. Независимата българска преса е на незавидното 113 място (от 180 в kласацията), и най-ниско в рамките на Европейския съюз. Можем обаче да сме горди, че сме пред Македония - тя е на 118 място. Косово обаче изглежда е с много честна и съвестна журналистика спрямо нас - на 90-то място... Американците са на 41 място... Ще ги стигаме ли, няма ли? Тошко Колев го няма даже - та той да ни каже... Снимки: Ал Ретиг, Енчо Господинов
Норвегия, Финландия и Холандия - в челните места на Свободното слово, според "Репортери без граници" за 2016. Еритрея и Северна Корея - на дъното. Независимата българска преса е на незавидното 113 място (от 180 в kласацията), и най-ниско в рамките на Европейския съюз. Можем обаче да сме горди, че сме пред Македония - тя е на 118 място. Косово обаче изглежда е с много честна и съвестна журналистика спрямо нас - на 90-то място... Американците са на 41 място... Ще ги стигаме ли, няма ли? Тошко Колев го няма даже - та той да ни каже... Снимки: Ал Ретиг, Енчо Господинов
Редакцията на "Сан Франиско Кроникъл" в Сан Францискол Снимка: Енчо Господинов Овъглената антена на телефонната компания, монтирана на една от кулите-близнаци... Минути след взрива мобилните телефони в Ню Йорк "умряха". Снимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновФасадaта на Нюзеума с текста на Първата поправка към Американска конституция. Снимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновЧаст от "Стената на Плача" - първите страници на някои от вестниците по света от 10 Ноември 2001 - ден след кошмара в Ню Йорк. "Труд" и "Република" се виждат на стената - на втория и третия ред най-горе. Снимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновДва цитата: "Журналистиката е първата груба чернова на историята", Филип Греъм. "Свободата на словото не е лиценз да бъдеш глупак", анонимен автор. Снимки: Ал Ретиг, Енчо ГосподиновСнимки: Ал Ретиг, Енчо Господинов

„Нюзеумът“ ни предлага вероятно най-богатото всекидневно разнообразие от новинарския труд в печата: там всяка сутрин се получават първите страници на 2000 вестника от цял свят. На 18 октомври тази година – денят, в който г-ца Кейси Хърли ми показваше чудесата на музея – демократичната и независима българска преса беше идентифицирана с първата страница на в.”Дума“.

На „Стената на плача“ – показващ ужасите в Ню Йорк и Вашингтон след самолетните удари на 9.11. 2001 (9/11, както го наричат  американците), са подредени стотици първи страници на вестници от цял свят, илюстриращи шока и ужаса от експлозиите в сърцето на Америка. На тази стена са и два български вестника – „Труд“ и „Република“ (бел. ред. – вторият вече не съществува).
От руските вестници е само „Известия“. Тук сме с едни гърди пред руснаците, би коментирал някой заклет наш патриот…  Водещото заглавие в „Република“ е „ТЕРОР“, а в „Известия: „АРМАГЕДОН“. Читателите да преценят кое е по-експресивно и по-творческо.

Моят приятел Ал, дългогодишен журналист и познавач на занаята, а също и спонсор на „Нюзеума”, ми уреди личен гид – симпатичната Мис Хърли. Тя ми показваше с професионална гордост някои от най-забележителните експонати: 8-те огромни парчета от Берлинската стена, заедно с част от наблюдателната кула, откъдето източногерманските войници са стреляли по поданиците на Ерих Хонекер, опитващи се да прескочат символа на студената война и да отидат в рая на консумативното общество, както ни учеха да пишем едно време. Парчетата от стената, казваше мис Хърли, са най-големите, показвани в света, и са взети само на 300 метра от „Чекпойнт Чарли“, другият символ на Стената. Близо до бетонните чудовища, цялата в рани от горящите отломки, стои изкривената до неузнаваемост антена на една от телефонните компании, монтирана на върха на една от кулите-близнаци на Световния Търговски Център в Южен Манхатън, взривени на 9/11. Този трагичен символ на съвременния свят, заедно с надупчената от куршуми репортерска кола край Сараево някак си ми въздействаха по-силно отколкото бетонните парчета на Стената….  Може би защото спомените ми бяха и лични, и по-пресни. Работих 7 години в Бивша Югославия (1992-1999) по време на войната, а в Деня на ужаса (9/11), живеех в Ню Йорк и нямах вести от децата си повече от 10 часа след експлозиите. Училището и университетът в който учеха, не бяха много далеч от мястото, където за минути загинаха над 2700 души. Беше „много шибан ден“, както би го описал Вонегът, авторът на „Кланица 5″. Той ги разбира тези работи, защото описва как пред очите му неговите хора от американската авиация са бомбардирали абсолютно ненужно Дрезден в края на Втората Световна война… Както и да е. Който е бил в Ню Йорк на 9/11, знае за какво говоря.

Два цитата: „Журналистиката е първата груба чернова на историята“, Филип Греъм. „Свободата на словото не е лиценз да бъдеш глупак“, анонимен автор. Снимки: Ал Ретиг, Енчо Господинов

И сякаш за да бъдем по-близо до реалността, има един сектор в „Нюзеума“, който показва деликатните отношения между журналистиката и ФБР, особено след 9/11. Нюансите и подробностите винаги могат да бъдат деликатни. Особено в исторически контекст: макартизмът по време на Студената война, преследването на леви журналисти, писатели и непослушни интелектуалци въобще по онова време. Много преди Андрей Сахаров и Лех Валенса американците също са имали своите дисиденти: и Хемнигуей е бил в черния, списък, и Дашиъл Хамет, и Лилиън Хелмън.  Книгите на Вонегът са били изгаряни публично на клада в някои щати, и Калифорния дълго се сърди на своя син Джон Стайнбек заради много от статиите, репортажите и романите му, в това число  „Гроздовете на гнева“ и  „Тортила Флет“…
Да не говорим за главоболията на Джон Ленън в по-ново време, че и на други непослушни интелектуалци. В този смисъл хората от Шесто управление  не са кой-знае какви новатори: имало е от кого да се учат, и то не само от Москва. Извинявайте за отклонението.

Но тук трябва да сложа няколко реда и в защита на американската журналистика: особено за куража на издателката на „Вашингтон пост“ Катрин Греъм да се опълчи на същото ФБР по времето на аферата „Уотъргейт“ и да защити легендарните си репортери Карл Бърнстейн и Боб Уудуърд. До нея, и зад Бърнстейн/Уудуърд застана и не-по малко ле- гендарният титан в нашия занаят Бен Брадли, на когото не му пукаше нито от Никсън, нито от ФБР, нито от КГБ, нито от Шесто, Седмо и Осемнайсето, нито от „Началника там горе“, както казваше нашият любим министър-председател в оставка.
Както не му пукаше и на Тед Търнър, основателят и собственик на CNN, застанал зад – и защитил репортерите си Питър Арнет, Бърни Шоу и Джон Холимън – които предаваха на живо репортажите си от горящия Багдад през 1991. И от покрива на хотел „Ал Рашид“ в Багдад те предаваха истории и събития, които никак не отговаряха на теориите на Пентагона, на Държавния департамент и на Белия дом. Да не говорим за героите от Виетнамската война, които победиха както Белия дом на Никсън и Джонсън, така и Пентагона на Робърт Макнамара и генерал Уестморлънд: Дейвид Халбърстам от „Ню Йорк Таймс“, същият Питър Арнет, тогава кореспондент на „Юнайтед Прес Интърнешънъл“ в Сайгон, на телевизионните гиганти Том Брокау, Питър Дженингс и особено Уолтър Кронкайт. Те измиха лицето на професията. За броя на спечелените от тях награди „Пулицър“ и „Еми“ да не говорим.

Почти няма  вече такива редактори и репортери. Изчезнаха като динозаврите. Тъжна работа. Има „embedded correspondents!“. Репортерите са в едно легло с военните, пришити към армейските политкомисари. Няма ги вече Бен Франклин и Томас Джеферсън, Том Пейн и Ърскин Колдуел, Труман Капоти и много други смелчаци на съвестта и перото. Човек остава с усещането, че „жълтеещата журналистика“ на Джоузеф Пулицър е взела връх над тази на Марк Твен, Бен Брадли и  Катрин Греъм.  Мечтата на някои от нас по истински високите стандарти на американската журналистика като че ли е засрамена и се е притаила някъде да си ближе раните.

Междувременно си спомних, че голям брой от най-добрите американски писатели са дали половината си живот и на журналистиката: Бен Франклин и Марк Твен, Стайнбек и Хемингуей, Колдуел и Джек Лондон, да не ги изреждам всичките. Тодор Колев го няма даже – та той да ни каже кога ще ги стигнем… По бунт на съвестта.

Но дори и гиганти като фамилиите Греъм („Вашингтон Пост“) или Сулцбъргър („Ню Йорк Таимс“) едва издържат финансово.  В епохата на интернет и на глобалната икономика тиражите падат, приходите от рекламите – също. И заплатите на журналистите падат, а понякога и глави падат…. Не агнешки, както на Балканите, а редакторски и репортерски. „Вашингтон Пост“ бе купен от Джеф Безос, милиардерът от „Amazon.com“, „Ню Йорк Таймс“ се гърчи във фискални конвулсии и се чуди как да изплаща новата си сграда на Осмо Авеню в Манхатън, някога ненадминатият по професионализма си „Сан Франциско Кроникъл“ е бледо копие на себе си и от старата му слава е останала само великолепната сграда на ъгъла между улиците „Маркет “ и „Мишън“  в центъра на Сан Франциско. „Нюзуик“ е тъжна гледка…

(Следва – В търсене на Американската мечта – журналистика в криза и архитектурното отмъщение на нюйоркчани)

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.