Разфасоване на жив човек по Мо Йен

Романът ликвидира и сетните съмнения пред българския читател относно Нобеловата награда на писателя за 2012 г.

„Ребрата на Циен се подаваха, а под тях прозираше тънка ципа. Тупкащото му сърце приличаше на зайче, увито в марля”, сцена с разфасоване на жив човек в „Изтезание със санталово дърво” на Мо Йен (изд. „Летера”, превод от китайски и обяснения Стефан Русинов).

Разфасоването се извършва с 500 среза на ножа, един повече и един по-малко е провал за палача, а смъртта трябва да настъпи при последния. Задължително. Въпросният палач е най-добрият в занаята, служител в Министерството на изтезанията. Процедурата се наблюдава от висши сановници и простолюдие на площада. Последният срез е на сърцето.
Сцената е разказана на дузина страници и нещо. Изчерпателно. Няма Достоевски, няма Кафка, няма Маркес. Има китайска котешка опера. Китайската опера датира от IV-VI век. Котешката е измислена от Мо Йен и романът върви в нейния ритъм и в нейния тон.
Тече т.нар. боксьорско въстание през 1899-1900 г. Императорът предоставя на Германия територия и строеж на ж.п. линия, германците си разпасват коланите, двама посягат на местна, мъжът й, изявен оперен певец, замахва на единия, германците затриват жената и децата му, той повежда въстаналите.
Залавят го, германският генерал-губернатор настоява за специална екзекуция, онзи палач предлага изтезанието със санталово дърво. По специално е от разфасоването. На него са посветени последните страници.
Романът ликвидира и сетните съмнения пред българския читател относно Нобеловата награда на писателя за 2012 г. И е най-далечният от западната литературна линия от досега преведените Мо Йенови.
Определението „различна белетристика” е безпомощно. Няма определение. Трябва да се прочете. Такова нещо излиза на български веднъж на 20 години… За Китай чуваме само като стане там голяма катастрофа или друга лошотия. За тяхната литература – само ако нещо нашуми на Запад, предимно антикитайско, разбирай политкоректно… Ето я непроницаемостта на човешката природа – по китайски разфасована в 500 фини среза.От Книжен ъгъл
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.