Набира скорост и тежест снежната топка на разкритията за тандема Борисов – Пеевски

Иво Инджев

Не държа да съм пионер във ваденето на най-кирливата риза на Борисов, оцапана с връзката му с Пеевски. Но се оказах такъв преди повече от две години и заслужих по този повод прозвището “идиот” от страна на разобличения властник, удостоил ме с тази специална оценка публично пред хиляди зрители на Нова телевизия.

“Идиотите” обаче взеха да се множат. Банкерът в изгнание Цветан Василев се присъедини наскоро към тях. Разказа в телевизионно интервю, че Пеевски и Борисов са главатари на двата клана, които от години си поделят благата в България.

Аудиозапис с участието на високопоставени представител(к)и на съдийското съсловие, разпространен от сайта Биволъ, внесе документална нотка в устните преразкази: Пеевски и Борисов са си скачени съдове, стана ясно от него по начин, който може да бъде отречен само с един “аргумент”- че записът е бил манипулиран.

Днес и бизнесменът Гриша Ганчев сподели медийно за цели 240 милиона, които побратимите Борисов и Пеевски си менкали, който той научил от разговор, на който е присъствал (нещо повече, присъствал е, както отбелязва, по настояване на Борисов, който се е чувствал явно толкова могъщ, че може да си позволи да води корупционен разговор пред свидетел без да се опасява от последици).

Ок, аз съм идиот, според Борисов, който веднъж допълни (този път без да ме споменава поименно), че такива като мен си пишели книгите на негов гръб. За негово сведение от писане на книги в България не може да се забогатее, а най-много пишещият да подпомогне плащането на основните семейни сметки – при това само, когато книгите му са с доста големи тиражи спрямо средното за страната. Но какво го интересува това човека, който си играе със стотици милиони от единия джоб в другия.

Също така за банкера в изгнание може да се внушава, че прави разкритията си в рамките на някаква самозащитна стратегия на обвиняем за злоупотреби по линия на банката, която той твърди, че всъщност му е открадната (пак от тандема Борисов-Пеевски).

Прошепната истината за Пеевски и Борисов от съдия, която не случайно понижава глас на записа по отношение на тази опасна тайна, отчаяно се премълчава от засегнатите и от тяхната прокуратура. Шепотът направо кънти със своята достоверност на фона на набиращата критична маса теза, превръщаща се в снежна топка, но без да предизвиква лавината от въпроси, които би трябвало да зададе държавното обвинение.

Какъв е интересът обаче на успешния бизнесмен Гриша Ганчев да проговаря за съзаклятието между двата символа на рекета в политиката, медиите и бизнеса? Какво ще му измислят на Ганчев за “свое оправдание”? И него ли ще премълчават или ще внушават, че иска да спечели някой лев към милионите си?

Както много често се случва, обяснението на уж много сложните неща в живота е банално видимо за всички. Борисов си отива почти както …комунизма. Срива се неговата легитимност на непобедим господар на положението и все повече хора ще пожелаят да направят така, че епохата му да не се повтаря.

Истинското проговаряне предстои.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.